7 tipp, hogyan küzdj a jógával a fájdalom ellen

Sajog, nyilall, hasogat, szúr, görcsöl – amikor a  fájdalom eluralkodik rajtad  nem tartozik éppen a legkellemesebb érzések közé.
A fájdalom a legősibb panasz, aminek az átélése, és a csillapítására való törekvés egyidős az emberiséggel. 

A fájdalom maga nem betegség, hanem hasznos jelzés. Hasznos, mert a szervezeted önvédelmi reakciójaként figyelmeztet a téged fenyegető veszélyekre – olyan behatást jelez, ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmedet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre – így lehetőséged nyílik a fájdalmat kiváltó ok elkerülésére, elhárítására, vagy gyógyítására. A fájdalom hosszabb távon fennállva értelmetlen és  ártalmas,  – például ha a sérülést okozó körülmény nem védhető ki, vagy ha a hátterében gyógyíthatatlan, rosszindulatú betegség, vagy nem kezelhető degeneratív (pl. ízületi) betegség áll – mert emiatt krónikussá válik.

Időtartam szerint a fájdalom lehet:

 • heveny, amely a szervezeted tényleges vagy potenciális szövetkárosodást kivédő mechanizmusának a következménye. Az élő szövetekre ható belső (gyulladás, iszkémia), vagy külső (trauma, kémiai vagy hőhatás) károsító tényezők stressz reakciókat és fájdalmat váltanak ki, ami általában a kiváltó ok azonosításával és megszüntetésével  csökkenthető, majd megszüntethető.  Amennyiben a heveny fájdalom tartós és intenzív – krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.
 • krónikus – ezt friss szöveti sérülés már nem kíséri, a hátterében valamilyen fenntartó alapbetegség áll. 

A fájdalom fajtái:

 • neuropátiás fájdalom: a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre, ilyen például a cukorbetegség okozta idegkárosodás, az agyvérzés vagy a gerincvelő sérülése.A fájdalom jellege lehet állandóan égő, bizsergő, vagy időszakosan jelentkező, áramütésszerű, mint az arcidegzsábánál. 
 • nociceptív fájdalom:a szövetkárosodást érzékelő receptorok közvetítik, mechanikus-, hő- vagy kémiai szövetkárosító ingerek hatására alakul ki és éles, sajgó, égő vagy szúró jellegű. 
 • pszichogén fájdalom:lelki problémák váltják ki –  pszichiátriai és pszichológiai kórfolyamatok kombinációjaként, érdemi fizikális eltérések nélkül jön létre. 

 

7 tipp hogyan küzdj a fájdalom ellen jógával

 

A jóga rendszeres gyakorlása oly sok más pozitiv élettani hatása mellett különböző fájdalmak csillapítására is alkalmazható. Hatásossága azzal magyarázható, hogy

 1. emeli a fájdalomküszöböd szintjét –  a jóga gyakorlatok során alkalmazott koncentráció, és a mozgás endorfin-felszabadító hatása miatt. ( A  fájdalomküszöb az a legkisebb inger, ami fájdalmat vált ki. Ez mindenkinél más, és más – nagyon sok tényező befolyásolja)
 2. növeli a szervezeted alkalmazkodó- és fájdalomtűrő képességét – az egyéni fájdalomélmény kialakulásában a figyelemnek, az elvárásnak és ezekkel összefüggésben az előzetes tapasztalatokból adódó tanulásnak van a legkiemeltebb szerepe. A figyelem alapvető fontosságú szereppel bír, mivel a téged érő  ingereket szelektálja, és a szervezeted ennek megfelelő módon alkalmazkodik.
 3. csökkenti a stresszt, a félelmet, depressziót és a szorongást – így segít a fájdalom intenzitásának csökkentésében –  szubjektív átélésének, és értékelésének megfelelő kezelésében
 4. megteremti a test, és az elme egyensúlyát – ha az elméd erős, akkor nem fél a fájdalomtól – ez a megváltozott hozzáállás pedig megvéd a szenvedéstől
 5. a meditációval lehetőséget teremt arra, hogy megbirkózz a fájdalom mentális és érzelmi tartalmával – hogy végre ne úgy reagálj a fájdalomra ahogy elvárják tőled, vagy ahogy tanították, hanem a neked legmegfelelőbb módon. 
 6. tudatosabbá tesz – a belső csendesség elérése során olyan megváltozott tudatállapot jön létre, ahol  az érzékelés is átalakul. Ilyenkor képessé válsz arra, hogy távolságot alakits ki a fájdalom érzettől, aminek eredményeként a gyakorlat végeztével csökken a fájdalom. 
 7. öngyógyító folyamatokat indít be a szervezetedben – mérsékelve ezzel a krónikus fájdalmat. Ha gyakran meditálsz, akkor az agyad azon  területét stimulálod, amelyhez a pozitív érzelmek kötődnek. Ráadásul a rendszeres meditáció során a félelem érzetért felelős agyi régió mérete is csökken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)