Barion Pixel

7 tipp, hogyan küzdj a jógával a fájdalom ellen

Sajog, nyilall, hasogat, szúr, görcsöl – amikor a  fájdalom eluralkodik rajtad  nem tartozik éppen a legkellemesebb érzések közé.
A fájdalom a legősibb panasz, aminek az átélése, és a csillapítására való törekvés egyidős az emberiséggel. 

A fájdalom maga nem betegség, hanem hasznos jelzés. Hasznos, mert a szervezeted önvédelmi reakciójaként figyelmeztet a téged fenyegető veszélyekre – olyan behatást jelez, ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmedet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre – így lehetőséged nyílik a fájdalmat kiváltó ok elkerülésére, elhárítására, vagy gyógyítására. A fájdalom hosszabb távon fennállva értelmetlen és  ártalmas,  – például ha a sérülést okozó körülmény nem védhető ki, vagy ha a hátterében gyógyíthatatlan, rosszindulatú betegség, vagy nem kezelhető degeneratív (pl. ízületi) betegség áll – mert emiatt krónikussá válik.

Időtartam szerint a fájdalom lehet:

  • heveny, amely a szervezeted tényleges vagy potenciális szövetkárosodást kivédő mechanizmusának a következménye. Az élő szövetekre ható belső (gyulladás, iszkémia), vagy külső (trauma, kémiai vagy hőhatás) károsító tényezők stressz reakciókat és fájdalmat váltanak ki, ami általában a kiváltó ok azonosításával és megszüntetésével  csökkenthető, majd megszüntethető.  Amennyiben a heveny fájdalom tartós és intenzív – krónikus fájdalom kialakulásához vezethet.
  • krónikus – ezt friss szöveti sérülés már nem kíséri, a hátterében valamilyen fenntartó alapbetegség áll. 
E-mail-cím: *

A fájdalom fajtái:

  • neuropátiás fájdalom: a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre, ilyen például a cukorbetegség okozta idegkárosodás, az agyvérzés vagy a gerincvelő sérülése.A fájdalom jellege lehet állandóan égő, bizsergő, vagy időszakosan jelentkező, áramütésszerű, mint az arcidegzsábánál. 
  • nociceptív fájdalom:a szövetkárosodást érzékelő receptorok közvetítik, mechanikus-, hő- vagy kémiai szövetkárosító ingerek hatására alakul ki és éles, sajgó, égő vagy szúró jellegű. 
  • pszichogén fájdalom:lelki problémák váltják ki –  pszichiátriai és pszichológiai kórfolyamatok kombinációjaként, érdemi fizikális eltérések nélkül jön létre. 

7 tipp hogyan küzdj a fájdalom ellen jógával

A jóga rendszeres gyakorlása oly sok más pozitiv élettani hatása mellett különböző fájdalmak csillapítására is alkalmazható. Hatásossága azzal magyarázható, hogy

  1. emeli a fájdalomküszöböd szintjét –  a jóga gyakorlatok során alkalmazott koncentráció, és a mozgás endorfin-felszabadító hatása miatt. ( A  fájdalomküszöb az a legkisebb inger, ami fájdalmat vált ki. Ez mindenkinél más, és más – nagyon sok tényező befolyásolja)
  2. növeli a szervezeted alkalmazkodó- és fájdalomtűrő képességét – az egyéni fájdalomélmény kialakulásában a figyelemnek, az elvárásnak és ezekkel összefüggésben az előzetes tapasztalatokból adódó tanulásnak van a legkiemeltebb szerepe. A figyelem alapvető fontosságú szereppel bír, mivel a téged érő  ingereket szelektálja, és a szervezeted ennek megfelelő módon alkalmazkodik.
  3. csökkenti a stresszt, a félelmet, depressziót és a szorongást – így segít a fájdalom intenzitásának csökkentésében –  szubjektív átélésének, és értékelésének megfelelő kezelésében
  4. megteremti a test, és az elme egyensúlyát – ha az elméd erős, akkor nem fél a fájdalomtól – ez a megváltozott hozzáállás pedig megvéd a szenvedéstől
  5. a meditációval lehetőséget teremt arra, hogy megbirkózz a fájdalom mentális és érzelmi tartalmával – hogy végre ne úgy reagálj a fájdalomra ahogy elvárják tőled, vagy ahogy tanították, hanem a neked legmegfelelőbb módon. 
  6. tudatosabbá tesz – a belső csendesség elérése során olyan megváltozott tudatállapot jön létre, ahol  az érzékelés is átalakul. Ilyenkor képessé válsz arra, hogy távolságot alakits ki a fájdalom érzettől, aminek eredményeként a gyakorlat végeztével csökken a fájdalom. 
  7. öngyógyító folyamatokat indít be a szervezetedben – mérsékelve ezzel a krónikus fájdalmat. Ha gyakran meditálsz, akkor az agyad azon  területét stimulálod, amelyhez a pozitív érzelmek kötődnek. Ráadásul a rendszeres meditáció során a félelem érzetért felelős agyi régió mérete is csökken.

1 hozzászólás a(z) “7 tipp, hogyan küzdj a jógával a fájdalom ellen”bejegyzéshez

  1. Boksa Ildikó

    Tisztett Címzett!

    Egyik ismerősömer tegnap műtötték, aki szív beteg, éd most kapott vesét. ERős fájdalmai vannak. Szeretnének, ha segítenének abban, hogy melyek azok a gyakorlatok, mely viszonylag gyorsan orvosolnák a betegségét. Épp most váltottunk emailt és azt mondja, hogy fájdalmai vannak, de ki akarja bírni. Ez egy életerős 31 éves férfi, akinek van kitartása és szerintem haza akar menni a családjához. 2 gyermeke és az élettársa várja haza. Szeretném, ha megírnák, hogy tudnak-e, vagy akarnak-e segíteni. Köszönettel várom visszajelzésüket: Boksa Ildikó

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .