A belső csend ereje

Neked mit jelent az adventi időszak?  A hétköznapjaidból hiányzó örömteli várakozást, befelé fordulást, lelassulást, csendes készülődést az ünnepre, vagy… Vagy azt a fékevesztett rohanást, kapkodást,  ideges sodródást az árral az ajándékok után rohanva, ami oly sokakat jellemez? 

Az advent egy különleges időszak

Karácsony a szeretet ünnepe. Az adventi időszaknak pedig egy célja van: várakozni erre az ünnepre. Várakozni pedig csak úgy lehet, ha lassítasz, megállsz és csendben figyelsz. Figyelsz azokra akiket szeretsz, és figyelsz önmagadra is. A csendben meg tudod hallani  majd a saját belső hangodat és a válaszokat is azokra a kérdésekre, amelyek eddig  a körülötted lévő nagy zaj miatt elsikkadtak. 

Át kell élned a várakozás minden pillanatát: az advent lehetőség arra, hogy a saját tempódban felkészítsd a szívedet az ünnepre, a valódi őszinte kapcsolódásokra, egymás szeretetének kifejezésére. Ha nem igy teszel könnyen félre csúszhat az ünnep – és nem szól másról csak a tökéletességre törekvő teljesítményről,  az egymásnak való megfelelés kényszeréről.

Modern világunkban egyre nehezebb a befelé fordulás, az önreflexió, a csend, a várakozás, önmagad külső ingerektől való független megítélése. Nem  igazán akarsz szembenézni  saját magaddal,mert félsz szembesülni a saját tökéletlenségeddel, és sebezhetőségeddel. Pedig ideje lenne találkozni önmagaddal: felismerni azokat a mélyre ásott félelmeket, vágyakat, reményeket, kétségeket, hiedelmeket, amelyek hátráltatnak a mindennapokban. Ehhez pedig csend kell: külső és belső csend egyaránt.

A belső csend ereje

Sokszor a lelked fárad el: az állandó készenlét, a pörgés,a határidők, az elvárások, a “ most azonnal “ szorítása elnyomja a belső csendedet – pedig  ez a legértékesebb, amit kívánni lehet karácsonykor. Csak napi pár perc belső csend kell, hogy újra tudd tölteni magad hálával és szeretettel, mert a karácsonyi varázslat ott van körülötted és legfőképpen ott van benned! Csak le kell tisztítanod a belső hangodat és újra hallgatni rá.

A csend  és a belső csend sok mindenben támogat:  

  • segít befelé figyelni és dönteni – a saját megérzéseidre hallgatni, 
  • gyógyító hatással rendelkezik – a folyamatos zaj, a stressz, a szorongás, a negatív gondolatok megbetegíthetnek. A csend, az elmédben cikázó gondolatok elcsendesítése viszont gyógyító – pozitív energiával tölt fel
  • segít szembenézni a félelmeiddel – sokszor azért élsz hangos és mozgalmas életet, hogy ne kelljen azzal foglalkoznod, ami legbelül feszít. De hiába söpröd a szőnyeg alá a problémát – az attól még nem oldódik meg. Tedd meg az első lépést önmagad megismeréséhez – találd meg a belső csendet, és nézz szembe bátran a félelmeiddel, és az önkorlátozó hiedelmeiddel.
  • javítja az életminőségedet – nyugodtabbá, és kiegyensúlyozottabbá tesz, képessé válsz arra, hogy a kontrolláld az érzéseidet – hatékonyan csökkenti a stressz okozta feszültséget
  • együttérzőbbé, és toleránsabbá válsz általa – néha a csend többet mond, mint a hangos szó. Vannak élethelyzetek, amikor az értő csend, és odafigyelés többet segít másokon, mint a szavak.
  • jó hatással van a kreativitásodra – hiszen nem a külső zajokból származó ingerekkel foglalkozik az elméd, hanem a saját gondolataid, fantáziáid kapnak nagyobb teret
  • pozitív hatással van a pszichés és a fizikai állapotodra, és a teljesítőképességedre – bizonyitottan betegség megelőző  szerepe van
  • napi 2 óránnyi csend segiti az agysejtek regenerációját, ezért iktass be  tudatosan és rendszeresen a napjaidba „csendes órákat”. 

A belső csend az elme csendje, az az erőfeszítésektől mentes egyensúly, amelynek megtapasztalása békés tudatosságot eredményez. A körülötted lévő ingereket csakis Te magad tudod kontrollálni: ha a csend erejét választod könnyebben be tudod azonosítani a valós érzelmeidet, gondolataidat. Bármibe is fogsz, az energia oda áramlik, ahová a figyelmedet koncentrálod. Ha a türelmetlen és rohanó a világra fókuszálsz  – Te magad is türelmetlen leszel, és nem fogsz a másikra figyelni, nem fogsz a szeretteidre minőségi időt szánni. 

Az advent valójában a várakozásról szól és arról, hogy elcsendesedik a világ és elcsendesedik egy picit a lelked is. Végre megállsz egy picit.  Advent idején – a lelki egyensúly megtalálásának és a belső kérdések valódi megválaszolásának időszakában – még hatványozottabban szükséged van arra, hogy az élet, és az életed szépségeire koncentrálj: a szeretetre amit adhatsz és kaphatsz, az összetartozásra, a közös készülődés békéjére, az őszinte beszélgetésekre. Valójában csak a Te lelkedben születhet meg az a csoda, ami a meghitt, szeretetteljes és áldott ünnep ajándéka lesz. Ne menekülj a belső csend elől – hiszen a hit, a remény, a szeretet, és az öröm forrása. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)