Barion Pixel

A belső csend ereje

Neked mit jelent az adventi időszak?  A hétköznapjaidból hiányzó örömteli várakozást, befelé fordulást, lelassulást, csendes készülődést az ünnepre, vagy… Vagy azt a fékevesztett rohanást, kapkodást,  ideges sodródást az árral az ajándékok után rohanva, ami oly sokakat jellemez? Itt az idő a belső csend erejére koncentrálni.

Az advent egy különleges időszak

Karácsony a szeretet ünnepe. Az adventi időszaknak pedig egy célja van: várakozni erre az ünnepre. Várakozni pedig csak úgy lehet, ha lassítasz, megállsz és csendben figyelsz. Figyelsz azokra akiket szeretsz, és figyelsz önmagadra is. A csendben meg tudod hallani  majd a saját belső hangodat és a válaszokat is azokra a kérdésekre, amelyek eddig  a körülötted lévő nagy zaj miatt elsikkadtak. 

Át kell élned a várakozás minden pillanatát: az advent lehetőség arra, hogy a saját tempódban felkészítsd a szívedet az ünnepre, a valódi őszinte kapcsolódásokra, egymás szeretetének kifejezésére. Ha nem igy teszel könnyen félre csúszhat az ünnep – és nem szól másról csak a tökéletességre törekvő teljesítményről,  az egymásnak való megfelelés kényszeréről.

Modern világunkban egyre nehezebb a befelé fordulás, az önreflexió, a csend, a várakozás, önmagad külső ingerektől való független megítélése. Nem  igazán akarsz szembenézni  saját magaddal,mert félsz szembesülni a saját tökéletlenségeddel, és sebezhetőségeddel. Pedig ideje lenne találkozni önmagaddal: felismerni azokat a mélyre ásott félelmeket, vágyakat, reményeket, kétségeket, hiedelmeket, amelyek hátráltatnak a mindennapokban. Ehhez pedig csend kell: külső és belső csend egyaránt.

E-mail-cím: *

A belső csend ereje

Sokszor a lelked fárad el: az állandó készenlét, a pörgés,a határidők, az elvárások, a “ most azonnal “ szorítása elnyomja a belső csendedet – pedig  ez a legértékesebb, amit kívánni lehet karácsonykor. Csak napi pár perc belső csend kell, hogy újra tudd tölteni magad hálával és szeretettel, mert a karácsonyi varázslat ott van körülötted és legfőképpen ott van benned! Csak le kell tisztítanod a belső hangodat és újra hallgatni rá.

A csend  és a belső csend sok mindenben támogat:  

  • segít befelé figyelni és dönteni – a saját megérzéseidre hallgatni, 
  • gyógyító hatással rendelkezik – a folyamatos zaj, a stressz, a szorongás, a negatív gondolatok megbetegíthetnek. A csend, az elmédben cikázó gondolatok elcsendesítése viszont gyógyító – pozitív energiával tölt fel
  • segít szembenézni a félelmeiddel – sokszor azért élsz hangos és mozgalmas életet, hogy ne kelljen azzal foglalkoznod, ami legbelül feszít. De hiába söpröd a szőnyeg alá a problémát – az attól még nem oldódik meg. Tedd meg az első lépést önmagad megismeréséhez – találd meg a belső csendet, és nézz szembe bátran a félelmeiddel, és az önkorlátozó hiedelmeiddel.
  • javítja az életminőségedet – nyugodtabbá, és kiegyensúlyozottabbá tesz, képessé válsz arra, hogy a kontrolláld az érzéseidet – hatékonyan csökkenti a stressz okozta feszültséget
  • együttérzőbbé, és toleránsabbá válsz általa – néha a csend többet mond, mint a hangos szó. Vannak élethelyzetek, amikor az értő csend, és odafigyelés többet segít másokon, mint a szavak.
  • jó hatással van a kreativitásodra – hiszen nem a külső zajokból származó ingerekkel foglalkozik az elméd, hanem a saját gondolataid, fantáziáid kapnak nagyobb teret
  • pozitív hatással van a pszichés és a fizikai állapotodra, és a teljesítőképességedre – bizonyitottan betegség megelőző  szerepe van
  • napi 2 óránnyi csend segiti az agysejtek regenerációját, ezért iktass be  tudatosan és rendszeresen a napjaidba „csendes órákat”. 

A belső csend az elme csendje, az az erőfeszítésektől mentes egyensúly, amelynek megtapasztalása békés tudatosságot eredményez. A körülötted lévő ingereket csakis Te magad tudod kontrollálni: ha a csend erejét választod könnyebben be tudod azonosítani a valós érzelmeidet, gondolataidat. Bármibe is fogsz, az energia oda áramlik, ahová a figyelmedet koncentrálod. Ha a türelmetlen és rohanó a világra fókuszálsz  – Te magad is türelmetlen leszel, és nem fogsz a másikra figyelni, nem fogsz a szeretteidre minőségi időt szánni. 

Az advent valójában a várakozásról szól és arról, hogy elcsendesedik a világ és elcsendesedik egy picit a lelked is. Végre megállsz egy picit.  Advent idején – a lelki egyensúly megtalálásának és a belső kérdések valódi megválaszolásának időszakában – még hatványozottabban szükséged van arra, hogy az élet, és az életed szépségeire koncentrálj: a szeretetre amit adhatsz és kaphatsz, az összetartozásra, a közös készülődés békéjére, az őszinte beszélgetésekre. Valójában csak a Te lelkedben születhet meg az a csoda, ami a meghitt, szeretetteljes és áldott ünnep ajándéka lesz. Ne menekülj a belső csend elől – hiszen a hit, a remény, a szeretet, és az öröm forrása. 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .