Barion Pixel

A jóga 20 pszichológiai hatása

A Te életedben is vannak krízisek: kisebbek-nagyobbak, amelyek kibillentenek a lelki egyensúlyodból. Ilyenkor úgy érzed, mintha kihúzták volna a lábad alól a talajt – semmi másra nem tudsz koncentrálni csak arra a rossz érzésre, amit a bizonytalanság, a kilátástalanság és a tehetetlenség okoz.

A krízis adódhat a normál életfolyamatok változásaiból amelyek során az adott életszakaszra jellemző problémával, életfeladattal kell szembesülnöd, és ezeknek a megfelelő megoldása lesz a következő életszakaszba lépésed záloga (pl.: kamaszkor,a családi fészek elhagyása).

De krízisek bármely életszakaszban  kialakulhatnak egy váratlan, sorscsapásszerű helyzet hatására is – például váratlan szakítás,erőszak átélése,  haláleset, munkahely elvesztése, természeti katasztrófa, gazdasági válság kedvezőtlen, súlyos következményei, betegség – amikor az új élethelyzet teremtette nehézségekkel, és stresszel kell megküzdened.

Megküzdési stratégiák

A pszichológia (lélektan): az ember lelki működéseivel, a megismeréssel, gondolkodással, érzelmekkel és viselkedéssel foglalkozó tudomány. A pszichológiában megküzdési stratégiáknak nevezik azokat a tipikus megközelítésmódokat, amelyekkel akkor élsz, amikor egy megoldásra váró problémával, tágabb értelemben bármiféle stresszhelyzettel szembesülsz. A krízis a pozitív és a negatív irányú változás lehetőségét is magában hordozza.

A megküzdési stratégiák lényegében a  stresszhelyzet megoldását szolgáló alkalmazkodási próbálkozások.Ez lehet:

  • problémaközpontú megküzdés:ilyenkor a helyzetre, a problémára összpontosítasz, szembenézel vele, felméred,számba veszed a megoldási módokat, megkísérled azt megváltoztatni. Ennek elérése érdekében aktívan teszel a probléma feloldásáért, a megfelelő döntéshozatalért, és  céltudatosan cselekedsz.
  • érzelemközpontú megküzdés: során azzal foglalkozol, miképp enyhítsd a stressz okozta érzelmi reakciókat, hogyan akadályozd meg a negatív érzelmek elhatalmasodását.  A tények, és az érintettség tagadásával igyekszel kontrollálni a kialakult helyzetet, és szabályozni a fennálló distresszt ,megváltoztatva a szituáció értelmét, jelentőségét.  Minimalizálod a problémát, ráhagyatkozol az eseményekre,  csatlakozva a nálad erősebb személyekhez.Az érzelemközpontú megoldási mód csak akkor jó, ha csak addig használod, amíg meg nem találod az optimálisabb problémamegoldást, vagy ha a stresszhelyzet nem változtatható meg.
E-mail-cím: *

Hogyan segít a jóga? 

A jóga 20 pszichológiai hatása

A rendszeres  jóga számos pozitív pszichés és élettani változást eredményez nemcsak rövid, de hosszú távon is: 

  1. képessé válsz általa a mindennapi élettel együtt járó stresszorokkal való hatékonyabb megküzdésre
  2. javítja az életminőségedet, közérzetedet,önbecsülsédet, növeli az élettel való elégedettségi szintedet
  3. csökkenti a szorongásos reakcióid intenzitását
  4. a segítségével képes leszel kézben tartani az életed eseményeit és könnyebben tudsz megküzdeni a mindennapok (pszichés, érzelmi, társas) problémáival. 
  5.  érzelmileg stabilabbá válhatsz
  6. növeli a rezilienciádat ami egyfajta rugalmas alkalmazkodó képességet jelent, azt a képességet, hogy gyorsan vissza tudd nyerni a pszichés-, fizikai-, és/vagy érzelmi egyensúlyi állapotodat testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.
  7. teljes tudatosságot, tiszta percepciót érhetsz el –   a gondolataid, és az érzelmeid lecsendesítése és a tested fölött gyakorolt kontroll által
  8. megtanít arra,hogyan fókuszálj kizárólag egy gondolatra, hogyan összpontosíts egy tárgyra.
  9. megtanulod hogy rakj rendet a  gondolataid között hogy kezeld és irányítsd az elmédet
  10. segít leküzdeni a negatív gondolataidat 
  11. mivel csökkenti a stresszt, és  a szorongást – ezzel megelőzi  a krónikus stressz okozta betegségek kialakulását(gyenge immunrendszer, a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések) 
  12. csökkenti a  krónikus stressz depressziót okozó hatását – a depresszió megváltozott hormon szintekkel (magas kortizol- és alacsony szerotoninszint), illetve az agyi neurotranszmitterek csökkent jelenlétével jár. Csökkenti a stresszhormonok szintjét.
  13. nyugtatja  az idegrendszeredet, támogatja  a tested és az  elméd regenerálódását 
  14.  fizikai szinten is segít: lassítja a szívverést, ellazitja az izmokat, elősegíti az optimális vérnyomást, csökkenti az izomgörcsöket
  15. a relaxációs technikákat alkalmazva kevésbé leszel érzékeny és jobb megküzdési stratégiákkal fogsz rendelkezni.
  16.  a jógalégzés hidat teremt a tested és az elméd között. Részt vesz a relaxációban, irányítja mozgásodat, energiával tölt fel.
  17. a jógapózok statikusabb fizikai mozgást, testtartást jelentenek, melyek egyrészről erősítik az izmokat, és  növelik rugalmasságukat, másrészről – mivel  a testtartás a pszichológiai állapotod jól látható kifejeződése – egy új, helyes  testtartás felvétele egy új pozitívabb  pszichológiai állapotot hozhat létre.
  18. a koncentráció megtanít arra, hogyan zárd ki gondolatokat és miképp fókuszálj egy dologra. Képessé tesz a saját testi jelzéseid megfigyelésére – és arra, hogy a  jelenre összpontosíts. 
  19. növeli a mindennapokban megélt pozitív érzelmek mennyiségét.
  20. a jóga ászanák növelik a befogadóképességet, az alázatosságot, a szilárdságot, a kiegyensúlyozottságot, az életerőt, a bátorságot, a kitartást.

A jóga egy olyan gyakorlati eszköz lehet az életedben, amelynek nemcsak fizikai hanem pszichológiai hatásai is vannak a jógapózok, a légzés és relaxáció révén. A jóga egy teljes út önmagad és a világ megismerése ,megértése felé. A jóga a kellő tudatossággal gyakorolva képessé tesz, hogy meghaladd a korlátaidat: olyan belső változást hoz amely során megtanulsz majd kevésbé bevonódni a stresszes helyzetekbe, és nem teszed ki magad a gondolataid játékának és az érzelmeid hullámzásának -és idővel a saját “pszichoterapeutáddá” válhatsz.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .