Barion Pixel

A rendszeres testmozgás és a jóga pozitívumai

Rendszeres testmozgásra szüksége van a testnek és a léleknek egyaránt. Számos betegség is elkerülhető, amennyiben a mindennapok részévé tesszük a sportolást, hiszen így az immunrendszer hatékonyabban képes működni. Így elkerülhetőek olyan megbetegedések, mint például a szívbetegség vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség. A rendszeres testmozgás következményeként minimalizálható az elhízás esélye, ami szintén sok betegség okozója lehet.

Bizonyára észrevettetek már, hogy amikor tornázásra kerül a sor, sokkal jobban éreztétek magatokat lelkileg is. Nem véletlen, hiszen a gyakorlatok végzése közben endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, ami boldogság és elégedettség érzését hozza az életetekbe.

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres mozgásnak nemcsak a testi egészségre, és nemcsak a lélekre van pozitív hatása, hanem az agy működésére is. A mozgásformák közül leginkább a jógával kapcsolatban bizonyosodott be, hogy pozitívan hat az agyra.

A jógagyakorlatok nagyon sok pozitív hatást hozhatnak a mindennapokba, nemcsak az izületek rugalmasságát nyerhetik vissza, hanem segíthet a jobb egyensúly megteremtésében, és javítja a hangulatot is. A jógával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy akár még az agy méretét és annak szerkezetét is módosíthatja.

E-mail-cím: *

Milyen területekre hat pozitív irányba a jóga?

    • Az egyik ilyen agyi terület a hippokampusz, amely az emlékezetért is felelős.
    • Változások következhetnek be az amigdalában is, amely az érzelmekért felel.
    • A prefrontális kéregben is, amely többek között a döntéshozatalban játszik szerepet.
    • Csökkentheti az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségek kialakulását.

Amikor jógagyakorlatokat végrehajtása közben, olyan vegyület szabadul fel a hipotalamuszban, amely nemcsak a szorongást csökkenti, hanem a stresszt is oldja, ezzel hozzájárulhat a depressziós tünetek csökkenéséhez is.

A rendszeresen végzett gyakorlatok akár a szervezetben kialakult gyulladás, krónikus fájdalom és migrén csökkentéséhez is hozzájárulhatnak. Derékfájással küzdő és fibromialgiában szenvedő betegek számoltak be arról, hogy minden panaszuk megszűnt amióta jógáznak.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .