A rendszeres mozgás és a jóga pozitívumai

Rendszeres testmozgásra szüksége van a testnek és a léleknek egyaránt. Számos betegség is elkerülhető, amennyiben a mindennapok részévé tesszük a sportolást, hiszen így az immunrendszer hatékonyabban képes működni. Így elkerülhetőek olyan megbetegedések, mint például a szívbetegség vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség. A rendszeres testmozgással minimalizálható az elhízás esélye, ami szintén sok betegség okozója lehet.

Bizonyára észrevettetek már, hogy amikor tornázásra kerül a sor, sokkal jobban éreztétek magatokat lelkileg is. Nem véletlen, hiszen a gyakorlatok végzése közben endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, ami boldogság és elégedettség érzését hozza az életetekbe.

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres mozgásnak nemcsak a testi egészségre, és nemcsak a lélekre van pozitív hatása, hanem az agy működésére is. A mozgásformák közül leginkább a jógával kapcsolatban bizonyosodott be, hogy pozitívan hat az agyra.

A jógagyakorlatok nagyon sok pozitív hatást hozhatnak a mindennapokba, nemcsak az izületek rugalmasságát nyerhetik vissza, hanem segíthet a jobb egyensúly megteremtésében, és javítja a hangulatot is. A jógával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy akár még az agy méretét és annak szerkezetét is módosíthatja.

Milyen területekre hat pozitív irányba a jóga?

    • Az egyik ilyen agyi terület a hippokampusz, amely az emlékezetért is felelős.
    • Változások következhetnek be az amigdalában is, amely az érzelmekért felel.
    • A prefrontális kéregben is, amely többek között a döntéshozatalban játszik szerepet.
    • Csökkentheti az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségek kialakulását.

Amikor jógagyakorlatokat végrehajtása közben, olyan vegyület szabadul fel a hipotalamuszban, amely nemcsak a szorongást csökkenti, hanem a stresszt is oldja, ezzel hozzájárulhat a depressziós tünetek csökkenéséhez is.

A rendszeresen végzett gyakorlatok akár a szervezetben kialakult gyulladás, krónikus fájdalom és migrén csökkentéséhez is hozzájárulhatnak. Derékfájással küzdő és fibromialgiában szenvedő betegek számoltak be arról, hogy minden panaszuk megszűnt amióta jógáznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)