Barion Pixel

Az ájurvéda gyógyitó tudománya

Ayurvéda: “az élet tudománya”, –  sokat ígérő elnevezés, de Te vajon tisztában vagy a valódi jelentésével? Honnan származik, miként gyógyít, miért nevezik holisztikus szemléletnek, mit jelent a három dósa elmélete, miként van szoros összefüggésben  a jógával?

Ha végigolvasod a cikket, választ kaphatsz a kérdésekre.

Mi  az Ayurveda, és miért nevezik holisztikus szemléletnek?

Az Ayurveda India 5000 éves gyógyászati rendszere,-  egy a mai napig élő és gyógyító filozófia. Ez az ősi tudás végig segítette a világtörténelem  gyógyítóit:  innen merített már Hippokratész is,   a kínai és arab  orvosok, a buddhista szerzetesek közreműködésével pedig eljutott Tibetbe, Mongóliába, – de napjaink modern kori orvosainak is van mondanivalója. Az ájurvédikus tudomány a Védáknak nevezett hindu szent könyvekből vált ismertté, amelyek az egészség és betegség titkait rejtik magukban. Az ájurvéda olyan  rendszer, amely egyszerre veszi figyelembe az egészséges élethez és jó közérzethez szükséges testi, szellemi, lelki és érzelmi tényezőket. Holisztikus szemléletmód – mert  nem kizárólag a tested épségét és egészségét tartja szem előtt, hanem a lelked  és az elméd egészségét is. Ha beteg leszel nemcsak a betegségedet,a tüneteidet,  a megbetegedett szerveidet, vagy testrészeidet, hanem a Téged  gyógyít. Két alapvető irányító elve van: a tested és az elméd egymástól elválaszthatatlanul összekapcsolódik, illetve semmi nem bír akkora gyógyító erővel a testedre, mint az elméd.

Miként gyógyít az ájurvéda?

Az ájurvéda szemléletmódja több szempontból is eltér a hagyományos nyugati orvoslástól: egyrészt a megelőzésre, az egészség megőrzésére fekteti a hangsúlyt egy egészséges életmód kialakításán keresztül – másrészt  kifinomult módszerei vannak a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására és utókezelésére, amelyekkel Téged teljes egységként kezelve személyre szabottan- az egyéni adottságokra – különbözőségekre figyelve  állapítja meg az alkalmazandó  gyógymódot.

Az ájurvédikus gyógyítás 8 területet foglal magába:

  1. Fül-orr-gégészet
  2. Toxikológia (méregtan)
  3. Szülészet- és nőgyógyászat
  4. Csecsemő- és gyermekgyógyászat
  5. Fiatalító kúrák
  6. Általános belgyógyászat
  7. Általános- és plasztikai sebészet
  8. Időskori gondozás- és gyógyászat

A három dósa

Az ájurvéda tanításai szerint az anyagi világot és a testedet az öt őselem (az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld) alkotja. Az őselemek különféle kombinációi hozzák létre a természetet irányító rendező elveket. Ezeket a rendező elveket vagy energiákat dósáknak hívják, amelyek név szerint a következők: váta, pitta és kapha.Ha a három dósa kiegyensúlyozottan működik, akkor mind fizikailag, mind lelkileg egészséges leszel. A Te életedben is szerepet játszik az összes dósa, azonban más-más arányban. Általában egy vagy két dósa dominánsabban vesz részt, ez megadja, hogy melyik típusba tartozol. Ha  

  • Váta (levegős) típus vagy:

Vékony testalkatod van, bőröd fakó, száraz, hideg – étvágyad változó, de nem vagy hizásra hajlamos.Mozgásod gyors, már-már hiperaktív vagy, egyszerre sok dologba vágsz bele nagy-nagy lelkesedéssel, aztán pontosan olyan gyorsan  abba is hagyod. Jellemző rád a határozatlanság, a lobbanékonyság, gyorsan tanulsz, de gyorsan is felejtesz. Az anyagiak nem érdekelnek.

  • Pitta (tüzes) típus vagy:

Közepes testfelépítésű vagy, izmaid jól fejlettek. Bőröd életteli, vöröses, meleg, néha szeplős. Az étvágya közepes, mozgásod  kiegyensúlyozott. Könnyen tűzbe jössz, tiszteletet parancsoló, erős akarattal rendelkezel. Kalandvágyó, és vakmerő vagy – az anyagi javak csak akkor foglalkoztatnak, ha a céljaidhoz vezetnek. 

  • Kapha (vizes) típus vagy:

Erős fizikum jellemez. Bőröd fehéres, sápadt, hideg, nedves. Anyagcseréd lassú -ezért hajlamos vagy a hizásra. Érzelmes típusként  kedves, figyelmes, és romantikus vagy.  Alapos, előrelátó gondolkodás jellemez.

A jóga és az ájurvéda kapcsolata

A jóga és az ájurvéda két olyan tudomány, amelyek folyamatosan hatással voltak egymásra a történelem során. Míg a jóga az önmegvalósítás tudományaként, végigvezet Téged a fizikai test gyakorlatoktól a légzésszabályozáson és az érzék kontrollon át a meditáció legmagasabb szintjéig, addig az  ayurvéda az öngyógyítás tudománya,ami elősegíti a fizikai és pszichés egészséged megtartását. Ennek eléréséhez használja a táplálkozástudományt a lélek- és szellem tant, a testmozgást és a gyógynövények gyógyító-megelőző hatásait is. A terápia során az egész lényedet egyénileg vizsgálják, a fizikai testedet diétával, tisztító eljárásokkal, testgyakorlatokkal, az elmédet különböző meditációs gyakorlatokkal gyógyítják – itt  kapcsolódik a két terület egymáshoz. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .