Barion Pixel

Az ülőmunka 8 káros hatásának enyhítése jógával

A munka nemesít – a munka megbetegít – furcsa kettősség ez, hiszen az a tevékenység ami nap, mint nap motivál, eltart, értelmet és célt ad az életednek – bizonyos esetekben beteggé is tehet. Legjobb iskolapéldái ennek az ülőmunka okozta kóros tünetek, amelyek közül biztosan Te is megtapasztaltál már néhányat. 

Az ülőmunka 8 káros hatása

  1. Derékfájás, hátfájás, nyaki fájdalom – Az ülő munkával kapcsolatban leggyakrabban előforduló problémák, amelyek  jelentős társadalmi, gazdasági, egészségügyi problémát generálnak. Jó ha tudod: az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás – ugyanis ha hosszasan ülsz  majdnem kétszeresen terhelődnek meg  a porckorongjaid , az álláshoz képest. Ha ráadásul  mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, – azaz helytelenül ülsz -mozgásszervi betegségek alakulnak ki  – például a porckorongsérv vagy a meszesedés.
  2. Gyengülnek az izmaid – a  huzamosabb ideig tartó ülés a láb illetve a farizmok gyengüléséhez vezet. Ezek a nagy izmok fontosak a mozgásban és a tested stabilizálásában. 
  3. Rossz hatással van a belső szerveidre – a gerinc fájdalmas betegségei mellett megnő  az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikója. Ennek oka, hogy  a mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal megnöveli a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, ami magas vércukor- és koleszterin szinttel,  magas vérnyomással, és ezek szövődményeivel : a szív- és érrendszeri betegségekkel jár. 
  4. Emésztési problémákat okoz – Ahhoz hogy az emésztőszerveid normálisan működjenek szintén sok mozgásra van szükséged. Ha nem mozogsz eleget  a bélrendszered működése renyhe lesz, ami haspuffadást, székrekedést, hasfájást  okozhat
  5. Növeli  a daganatok kialakulásának  kockázatát – ezt a vastagbélrák és az emlőrák esetében ki is mutatták.
  6. Megnő a trombózis és az embólia esélye – a sok ülés mélyvénás trombózis kialakulásához is vezethet, mert a hosszan tartó ülés, fizikai inaktivitás hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Nagy gondot okoz  ha ez a vérrög leszakad és elindul, mert a vérárammal a test más részeibe is eljuthat, beleértve a tüdőt is, ami tüdőembóliához vezethet. 
  7. A kialakult fájdalom hatására nehezebben tudsz a munkádra koncentrálni – az életminőségeddel együtt romlik a teljesítményed is.
  8. Mozgásszervi elváltozások alakulnak ki a  rossz testtartás miatt
  9. A testtartás – lényegében az egyes testrészeid egymáshoz való viszonya – egy dinamikus egyensúlyi állapotnak tekinthető, melyet a testtartásért felelős izmok és inak , szalagok, fasciák, csontok, ízületek , továbbá az idegrendszer állandó és sokirányú tevékenysége tart fenn. A helyes a testtartásod  fogja biztosítani az izomzatod leggazdaságosabb működését, az izmaid, az ízületi tokok, szalagok normális tartományba való feszülését. A helyes testtartás mérsékli a gerinced ízületeinek terhelését.  A folyamatos  túlterhelés rontja a szövetek keringését és anyagcseréjét – veszélyeztetve ezzel a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, fájdalmas degeneratív elváltozásokat kialakítva. 
    E-mail-cím: *

Hogyan enyhíti a jóga az ülőmunka káros hatásait?

A  mozgásszervi betegségek egy része a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki, így a megelőzésüknek és a kezelésüknek a  leghatékonyabb  módja az  egyéni állapotodnak megfelelően összeállított mozgásterápia kialakítása, illetve a helyes testtartás elsajátítása.  A jóga tökéletes módszer a mozgásszervi problémák megelőzésére, és kezelésére – feltéve ha azt egyénre szabottan alkalmazod.

  1. A jóga ászanák javítják a testtartásodat – a helyes testtartás növeli a fizikai és mentális teljesítőképességedet.Bizonyos jóga pózok eredményesen segítenek megelőzni a hanyag tartásból fakadó gerincproblémákat. Naponta negyedóra tudatos figyelem már elegendő ahhoz, hogy a helyes testtartás érzete kialakuljon benned. 
  2. A jóga olyan tudatos mozgásforma, amely átmozgatja az izmaidat-javítva a szövetek keringését,  csökkentve azok görcsös feszességét. 
  3. A jógagyakorlatok fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek  – egyaránt hatnak a testedre, lelkedre, szellemedre. Csökkentik az izom-, ideg-, és ízületi fájdalmakat.
  4. A jóga erősíti az izmaidat, megnöveli az izületeid mozgástartományát, fejleszti a mélyizmaidat.
  5. A jóga javítja a belső szerveid működését, kiegyensúlyozza az idegrendszeredet.

A mozgáshiányos életmód rendkívüli módon megterhelheti a szervezetedet és a negatív hatásokat is sokkal nehezebb visszafordítani, ha nem kezdesz el időben foglalkozni a figyelmeztető jelekkel. Jógázz Te is rendszeresen, hogy kivédhesd az ülőmunka okozta káros hatásokat.

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .