Barion Pixel

Biztonság-15 hasznos tipp hogyan találj biztonságot a bizonytalanságban

Biztonságra vágysz: állandóságra, kiszámíthatóságra, védelemre, komfortra az életed minden területén. Nos – napjainkban pontosan ezek azok a  dolgok, amelyek egyre kevésbé valósíthatóak meg, hiszen csak egy biztos: a bizonytalanság.

A biztonság:  szükséglet

A biztonság keresése veled  született ösztön. Te is, mint mindenki más arra vágysz, hogy félelem, szorongás nélkül élj, és a létezésed, a cselekvéseid feltételeit biztonságban érezd. A biztonságra törekvés lényegében a  túlélésed záloga, alkalmazkodnod kell a környezetedhez, számba kell venned minden veszélyforrást, és adekvált módon reagálnod kell minden változásra. Folytonos támogatást és védelmet keresel, melyet a család, az erőszakmentes, biztonságos környezet, a biztos jövő jelenthet a  számodra. A biztonságra törekvésnek sokféle megnyilvánulási formája van:  magában foglalja a biológiai-, pszichológiai-,  szociális-, gazdasági -értelemben vett biztonságot. 

Mit tesz veled a bizonytalanság?

Napjaink legnagyobb problémája a pandémia miatti bizonytalanság, amit még annak is nehéz elviselni, aki eredetileg nem volt kontrollmániás. Mert hiába nem akarsz mindent az irányításod alatt tartani – a bizonytalan jövőkép miatt nem tudsz semmit sem előre megtervezni, hiszen napi szinten történhetnek olyan események, amelyekre nincs kidolgozott terved, vagy kipróbált stratégiád. A félelem, a szorongás, a folyamatos aggódás azonnali cselekvésre késztet – holott ez most nem a kapkodás ideje. El kell tudnod viselni a bizonytalanságot, az általa okozott kényelmetlenségeket, és higgadtan át kell gondolnod a lehetőségeidet.

E-mail-cím: *

15 hasznos tipp hogyan találj biztonságot a bizonytalanságban
  1. Kapaszkodj a családodba – és ők beléd! A családban tapasztalható biztonság védőfaktor a világ bizonytalanságával szemben.
  2. Ne tervezz nagyon előre – minél messzebbre nézel, annál frusztráltabbá válsz. Csak kis lépésekben haladj, és alkalmazkodj ahogy a helyzet megkívánja.
  3. Gondolkozz rugalmasan! – probléma esetén engedd el azokat a megoldásokat, amelyek nem működnek, és keress olyanokat, amelyek előrébb visznek. Ha mereven ragaszkodsz valamihez az “elveid” miatt, nem fogsz sikerrel járni,
  4. Amennyire csak lehetséges legyen megszokott, kiszámítható napi ritmusod -ez  fogódzót jelent.
  5. Tartsd be a törvényeket, igazodj a mások határaihoz, kereteihez.
  6. Győzd le a félelmeidet – a félelem ugyanis megöli az objektivitást, felnagyítja a problémákat. Minél jobban félsz valamitől, annál inkább bevonzod, hiszen folyamatosan negativ gondolatokkal terheled a tudatodat.
  7. Légy úrrá a káoszon! – ismered a mondást: ahol káosz van kívül, ott káosz uralkodik belül is.
  8. Szokj hozzá a gondolathoz! – sajnos vannak események, amelyeket semmiképp sem fogsz tudni elkerülni – például: megszűnik a munkahelyed  –  ha egy negatív esemény bekövetkezése előre jelezhető, akkor  csökken a trauma mértéke, ha  előre barátkozol a gondolattal. 
  9. Élj a  kontroll lehetőségével !-  attól, hogy bizonyos helyzeteket nem tudsz befolyásolni, és kezelni nem szabad elveszíteni azt a hitedet, hogy a jövőben mindezek ellenére  igenis képes leszel biztosítani  az alapvető szükségleteid kielégítését
  10. Részesítsd előnyben az ismert megszokott dolgokat az ismeretlenekkel szemben.
  11. Ne vedd a szívedre a médiában látottakat – hallottakat. Ha a média túlfűtött információira hagyatkozol rettegésben fog telni az életed.
  12. Szerezz hiteles forrásból ismereteket – de csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy tisztán láss.
  13. Tereld el a figyelmedet a bizonytalan dolgokról – és kapcsolj ki: keress magadnak egy hobbit, relaxálj, meditálj, jógázz, hallgass zenét – a lényeg az elterelés.
  14. Gondolkozz másképp! – nézd a történéseket más nézőpontból: ne azt figyeld, hogy mit vesz el tőled a bizonytalanság, hanem találj rá arra, hogy mit adhat neked ( erőt, harci kedvet,logikus gondolkodást, kreativitást, rugalmasságot, a változtatás lehetőségét stb.)
  15. Légy hálás! – minden nap végén szánj időt arra, hogy kifejezd miért vagy hálás aznap – ez segíteni fog abban, hogy megtaláld az életed azon apró örömforrásait, amelyek erőt és hitet adhatnak a bizonytalanság ellenére is.
Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .