Barion Pixel

A gyakorló jógit is elkapja a megfázás?

Míg az átlagemberek gyakran szenvednek egy esetleges megfázástól vagy influenzától addig a gyakorló jógi kevésbé valószínű, hogy elkap légúti fertőzéseket, vagy ha igen, akkor sokkal gyorsabban épül fel a betegségből. Ez azért van így, mert a jóga immunrendszer erősítő gyakorlatai hatékonyan szállnak szembe a fertőzésekkel.

A jóga rendszeres gyakorlása elősegíti a közönséges megfázás megelőzését és gyógyítását is. Ez első sorban stresszcsökkentő hatásának köszönhető. A megfázás egyik oka a stressz. Köztudott, hogy a thymus, vagyis a csecsemőmirigy az immunsejtek termelője.

Mivel a stressz-hormonok hatására mérete csökken. A jóga ászanák gyakorlása megfelelő légzés és tempó mellett – általános stimulálja a paraszimpatikus, azaz a nyugalmi idegrendszert, elősegítve ezzel a stressz csökkentését az egész testben

Szinte azonnali hatásként a megnövekedett energiaszint tapasztalható, hosszú távon pedig hatékonyabb működést biztosít az immunrendszer számára. Az alap-testtartások között nem egy olyan póz található, amely specifikusan immunrendszer erősítésére szolgál. Ezeket beépítve a mindennapi gyakorlásba testünket ellenállóbbá tehetjük a vírusokkal, baktériumokkal szemben.

Ezek a mozdulatsorok megnövelik a nyirokrendszer passzív keringését, mely felelős az immunsejtek termeléséért, így megvédik a hatékonyabban lépnek fel a kártékony behatolókkal szemben. A gyakorlatsorok hozzájárulnak a nyirok- és immunsejtek hatékony áramlásához a szervezetben.

Bizonyos ászanák aktiválják az immunrendszer másodlagos szerveit, például a lépet és a nyirokcsomókat az ágyékban és a hónaljban. Ezek a szervek szintén az immunsejtek termelő helyei, ezért ezen jóga pózok megfázás vagy influenza közben történő gyakorlásával különösen jó eredményeket érhetünk el.

Sok gyakorló jógi speciális étrendet követ, mely szintén segít megelőzni és gyógyítani a megfázást. Ez a fajta diéta nagy hangsúlyt fektet az egész, tört vagy teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek fogyasztására.

Természetes módon biztosítja a szervezet számára megfelelő ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok sokaságát, melyek segítségével az immunrendszer optimálisan tud működni. A jógikus étrend cukor-, a koffein-, az alkoholmentes, a bevitt táplálék zsírtartalma alacsony, mivel ezek gyengítik a test védekező mechanizmusait.

(fotó: Zentai Péter)

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .