Barion Pixel

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógynövények hát- és nyakfájdalom esetén

Manapság sokan szenvednek hát- és nyakfájdalomtól, amely nagyon meg tudja keseríteni bárki életét. Amennyiben a szakorvosi vizsgálat semmilyen kóros elváltozást vagy betegséget nem mutatott ki, akkor néhány módszer, praktika talán segíthet a probléma orvoslásában.

Azonban nagyon lényeges, hogy a hosszabb ideje fennálló nyak- és hátfájdalmat alaposan ki kell vizsgáltatni, hiszen komolyabb betegségek is meghúzódhatnak a háttérben. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, viszont lehetséges, hogy a betegség már olyan előrehaladott állapotban van, hogy tényleg csak a gyógyszeres kezelés, a gyógytorna vagy netalántán a műtéti beavatkozás segíthet.

Sokan számolnak be arról, hogy a rendszeres testmozgás után mintha minden testrészük kicserélődött volna, és utólag már örülnek is, hogy nem szedték marokszám a fájdalomcsillapítókat, hiszen a rendszeres testedzés megerősítette az izmaikat, és a fájdalom is fokozatosan lassan kezdett alábbhagyni. Igen, a sportnak számtalan jótékony hatása van, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Bizonyára te is megtapasztaltad már, hogy minél többet pihensz, a fájó testrészed csak még jobban sajogni kezd. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy a túl hosszú pihenés miatt sorvadni kezdenek az izmok, a megmaradóknak pedig jelentősen lecsökken az ereje, ezzel az ízületek is kórosan elmozdulhatnak, és a túlerőltetés következtében a fájdalom nemhogy megszűnne, még fokozódni is fog.

A hát és a nyak fájdalmát gyakran okozhatja az izmok görcsös megfeszülése, amely stressz következtében alakul ki. A megfelelő stresszkezelési technikákkal a fájdalmat lehet csökkenteni, de akár meg is lehet szüntetni.

A jóga is sokat segíthet a hátfájás csillapításában és megszüntetésében. Az Alexander-módszer segít a helyes testtartás kialakításában, általa megtanulhatsz helyesen lélegezni, elsajátíthatod azokat a technikákat, amelyekkel helyesen leszel képes használni a testedet, és oldja a felgyülemlett feszültséget is. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a hát és nyak fájdalma a múlté legyen.

A forró fürdő szintén egy remek gyógyír, hiszen nemcsak az izmok, hanem az egész test relaxációját is elősegíti. A fürdővízbe cseppenthetsz pár csepp illóolajat is, amelyek szintén oldják ezeknek a testrészeknek a fájdalmát. Ez lehet például kamilla, levendula, eukaliptusz vagy boróka. Az illóolajokkal a fájdalmas testrészt borogathatjuk is.

Egyes gyógynövények teaként elkészítve és elfogyasztva szintén a segítségünkre lehetnek, ha hát- és nyakfájdalom kínoz bennünket. Gyulladás ellen hatásos az ördögkarom, a fűzfa, a jamszgyökér vagy a nyárfa. A fájdalmat pedig a következő gyógynövények csillapítják: az orbáncfű, a fekete nadálytő, a macskagyökér, a borsmenta, a fehér fűz, a gyermekláncfű, az árnika vagy éppen a csalán.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .