Barion Pixel

Hogyan jógázzunk nyáron?

Ha egy jóga vagy fitnesz oktatóval beszélsz, egész biztosan azt fogja neked javasolni, hogy egész évben, évszakra való tekintet nélkül tartsd fejben a testmozgás fontosságát és ugyanakkor vedd figyelembe az aktuális időjárási körülményeket, az adott évszak jellemzőit is.

Egész évben érdemes azonban ügyelni arra is, hogy a statikus mozgásformák mellett, illetve a test egyoldalú megterhelését jelentő mozgásformák helyett, olyan gyakorlatokat is végezzünk, melyek testünk egészére hatnak és az ízületeket kevésbé terhelik. Ilyen például a jóga is.

De mire ügyeljünk, ha nyáron jógázunk?

A tavasz beköszöntével mindenkit erősen csábít a szabad levegő, a természet.

A jógagyakorlatokat bátran végezhetjük a szabadban, de a nyári hőség idején különösen ügyeljünk arra, hogy fejünket ne érje közvetlen napsugárzás, mert az akár napszúráshoz is vezethet.

Ennek megelőzése érdekében válasszunk árnyékosabb helyet, vagy viseljünk fejfedőt vagy kendőt a gyakorlatok során. Az erős napsugárzás már fél óra alatt is kifejtheti a bőrre káros hatásait, célszerűbb, ha reggeli vagy koraesti időpontot választunk a jógázáshoz.

A hőség a megszokottnál erősebb izzadáshoz és ezzel járó folyadék vesztéshez vezet, ezért vigyünk magunkkal vizet, igyunk gyakrabban, inkább többször keveset, mintsem egyszerre sokat.

Nem mindegy, hogy a gyakorlatok közben miből pótoljuk a folyadékveszteséget. Kerüljük a cukros üdítők, stimulánsok, a kávé, erős tea fogyasztását jógázás közben.

Az emberi szervezetnek átlagosan 10-15 napra van szüksége ahhoz, hogy átálljon a nyári testmozgásra, így a jógára is. Ha a szabadban való jógázást választjuk számolnunk kell ezzel az átállási időszakkal, így semmiképpen se csüggedjünk el, ha kezdetben kicsit megterhelőbbnek érezzük a kinti gyakorlást.

Nem csak a melegtől fogunk jobban izzadni hanem a fokozott megterheléstől is.

Az edzettebb emberek általában hamarabb kezdenek el izzadni, mert szervezetük már megtanulta, mikor kell kiegyenlítenie a „klímát”, hogyan kell reagálnia a külső környezetre terhelés alatt. Az edzettebb emberek kevesebb ásványi anyagot veszítenek az izzadás során, így tovább bírják a megterhelést is ezek pótlása nélkül.

A jóga fokozott megterhelést jelent. A rendszeres jógázás megkönnyíti az egyéb mozgásformák, például a túrázás, biciklizés vagy úszás gyakorlását is.

Nyáron érdemesebb a szabadban való mozgás első két hetét jógával kezdeni, hogy már egy „átállt” szervezettel vágjunk neki a nagy túrázásoknak.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .