Barion Pixel

4 egyszerű tipp az alvászavar kezelésére

Alig állsz a lábadon a fáradtságtól – mégsem tudsz elaludni? A gondolataid villámsebességgel követik egymást – forgolódsz órákon át, s mire végre elalszol már csörög is a vekker? Sokak számára ismerős probléma az alvászavar – az elalvási vagy átalvási nehézség – amit érdemes még azelőtt orvosolni, hogy krónikussá válna.

Az alvás ugyanis alapvető – fiziológia – szükséglet, a szervezeted regenerálódásának feltétele. Ha ez a regenerálódás nem történik meg, akkor a kialvatlanság miatt csökken a szellemi és fizikai teljesítőképességed, gyengül az immunrendszered, a nagy mértékű dekoncentráltság és fáradtság gátolhat a mindennapi tevékenységeidben. 

Az alvászavar lehet átmeneti probléma is, de hosszabb távon komoly testi és pszichés megbetegedéseket okoz. A tartós alváshiány miatt lassul az anyagcsere és az emésztés, kialakulhat túlsúly, szívmegbetegedés, inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, depresszió, memóriazavar.

Az álmatlanságod olyan tünet, amelynek  számos oka lehet: ha rendszertelen az  életmódod (ami a cirkadián ritmust alaposan összezavarja), testi betegségek gyötörnek (fájdalom, fertőzés, gyulladások) gyógyszereket szedsz vagy éppen gyógyszerek szedését akarod abbahagyni , ha az érzelmi életed problémás, aggódsz, szorongsz, vagy stresszelsz.

Mindezek kedvezőtlenül befolyásolják az elalvási vagy/és átalvási képességedet.  Az alvászavar az okok megkeresésével és lehetőség szerinti megszüntetésével kezelhető. 

Altatót csak végszükség esetén

Mielőtt a probléma megoldása érdekében szintetikus altatókhoz nyúlnál, mindenképpen érdemes életmódbeli változtatásokkal próbálkoznod, és kihasználnod a jóga nyújtotta lehetőségeket is.

Miért jó a jóga az alvászavarok kezelésére?

  1. Bizonyitottan csökkenti a stressz okozta feszültséget  – a  jóga ászanák precíz végrehajtása koncentrációt igényel – a testgyakorlatok során elterelődik a figyelmed a napi problémákról – letisztulnak a gondolataid. Egyetlen dologra figyelsz: önmagadra. A mozdulatok segitik az ellazulást,  – oldódik a nap során befeszült izmok fájdalmas görcse, javul a vérkeringés, a jóga légzésnek köszönhetően pedig nő a szerveid oxigén-ellátottsága is.
  2. Az irányított jóga-légzés oldja a szorongásodat, segít túllépni az aggodalmaidon, félelmeiden. Amikor a légzésedre figyelsz csökken a vérnyomásod, lelassul a szívverésed, nyugodtabbá válsz – kisimulnak az idegeid – relaxált állapotba kerülsz, ami az elalvás egyik alapfeltétele.
  3. A meditáció  lecsendesíti az elmédet,elűzi a nyugtalanító gondolataidat – pozitivabbá teszi az életszemléletedet,és ezáltal növeli az alvásidőt.A folyamatosan negativ irányba elkalandozó gondolatok megmérgezik az életedet – de a meditáció során elsajátított gyakorlatok segítségével egyetlen dologra kell koncentrálnod – elűzve ezzel lelkedben örvénylő vihart. Békét, elégedettséget és egyensúlyt hoz a mindennapjaidba, és nem mellesleg  serkenti a melatonin-termelést is , ami az alvásciklust szabályozó hormon.
  4. A mantrák segítségével – amit lefekvés előtt ismételgetsz magadban – elégedetten és nyugodtan zárhatod a napot. Szinte bármit használhatsz mantraként  -a a lényeg, hogy jó érzéssel töltsön el. 
  • Nyugodt és koncentrált vagyok.
  • Jól érzem magam a bőrömben.
  • Hálás vagyok azért, amim van.
  • Szeretem magam.
  • Mindenben és mindenkiben meglátom a jót.
  • A világomban minden rendben van.

A jóga a Te számodra is elérhető öngyógyító módszer. Alkalmazd álmatlanság esetén is.

1 hozzászólás a(z) “4 egyszerű tipp az alvászavar kezelésére”bejegyzéshez

  1. Szia Mónika!

    Nagy érdeklődéssel olvastam „4 egyszerű tipp az alvászavar kezelésére” írásodat.
    Melyik ászanák segítenek az elalvásban vagy az elalvás előtti lenyugvásban?

    TeoDóra

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .