Barion Pixel

Hogyan légy fitt harminc felett?

Sokan bepánikolnak, amikor elérnek egy bizonyos életkort. Főleg a nők hajlamosak arra, hogy sírógörcsöt kapjanak egy-egy ősz hajszál láttán, vagy amikor minden erőfeszítésük ellenére sem akarnak azok a fránya kilók leolvadni róluk. Pedig nem kellene megrettenni a kortól, hiszen ez az élet velejárója. Az sem jó megoldás, ha homokba dugod a fejed és nem veszel tudomást a tested érintő változásokról. A legtöbb, amit tehetsz, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy késleltesd az öregedést és kicsit többet törődj magaddal, odafigyelsz a testedre és a lelkedre.

Harmincéves kor felett már nem igazán fejlődik a test, hanem éppen ellenkezőleg. Elkezd gyengébben teljesíteni.  Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy betöltöd a harmincat és azon nyomban megöregszel hanem a szervezetedben indul el az öregedési folyamat. Vagyis kezd lassabb lenni az anyagcsere, így a felszedett kilókat egyre nehezebben és egyre verejtékesebb küzdelem árán tudod csak leadni. A csontjaid is gyengülnek, az izmok kezdenek petyhüdtté válni, és bizony megjelennek az első ráncok és szarkalábak. Ha egyáltalán nem törődsz azzal, hogy egészségesen táplálkozz, elegendő folyadékot fogyasszunk és valamit sportolj, akkor az öregedési folyamat nyomai jobban meglátszanak rajtad, mint egészségesen élő kortársainkon.

Mit tehetsz, hogy fittebb és élettelibb legyél harminc felett?

Kerüld a stresszt! Az állandó idegeskedés lenyomatot hagy a bőrödön, de lelkileg sem leszel kiegyensúlyozott, és testi panaszok is gyötörni fognak. Kezdj el jógázni, meditálj sokat és mindig szánj időt a relaxációra!

Lehet, hogy húszévesen éjszakai életet éltél és akkor voltál igazán elemedben, de hidd el, ha nem alszol legalább napi 7 órát, hamarabb meglátszanak majd rajtad az öregedés nyomai. A bőröd látja a kárát, ha nem iszol elegendő folyadékot, és a dehidratáltság betegségek okozója is lehet.

Ha eddig hanyagoltad a testmozgást, itt az ideje, hogy valamit elkezdj sportolni. Egyrészt fontos, hogy megszabadulj a felesleges kilóidtól, másrészt az is lényeges, hogy növeld az állóképességed. A rendszeres mozgás nem garantálja százszázalékosan, hogy örökre egészséges maradsz, de sokkal nagyobb rá az esélyed, mint annak, aki életében semmit sem mozgott. A sport jót tesz a szívednek, a keringésednek, a légzésednek, a csontjaidnak, az izomzatodnak.

A mozgás az elmét is frissíti és a léleknek is jót tesz. Azok, akik rendszeresen mozognak, kevésbé lesznek depressziósak, mint azok, akik tunya életmódot folytatnak. Ha hetente három alkalommal sportolsz valamit, már sokat teszel az egészségedért. Mindegy, hogy milyen sportot választasz, a lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz. A súlyzózásról se feledkezz meg, hiszen harminc fölött egyre többet és többet veszítesz az izomtömegedből.

A sport szinte magával hozza az egészséges táplálkozást is, amelybe beletartozik a sok friss zöldség és gyümölcsfogyasztás is. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyre szükség is van, hogy a szervezetben hatástalanítani tudják a káros szabad gyököket, amely rengeteg betegség okozója lehet. Részesítsd előnyben a fehérjegazdag táplálkozást, amely elősegíti a kalóriaégetést.

Harmincéves kor fölött érdemes több gondot fordítani a bőr és legfőképpen az arc ápolására. De lényeges, hogy a nyakaddal és a dekoltázsoddal is törődj. Részesítsd előnyben a házilag készíthető, gyümölcsös vagy más természetes anyagokból készült pakolásokat. Kényeztesd a bőrödet és óvd a káros anyagoktól vagy a túlzott napozástól. Fogyassz sok-sok zöldséget, gyümölcsöt és E-vitaminban gazdag ételeket. Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely lassíthatja a bőr öregedését.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .