Barion Pixel

Hogyan vedd fel a harcot a függőségek ellen jógával és meditációval?

Éget, és kínoz a vágy – sóvárogsz a soron következő cigaretta, korsó sör, szelet csokoládé után,  nem tudsz létezni a szerencsejátékok, vagy a közösségi média nélkül?  Érzed, tudod, hogy amit teszel nem helyes – de az ördögi körből nincs kiút – képtelen vagy kiszállni?  Nem marad más, mint az önvád, a szégyenkezés, és az az olthatatlan vágyakozás ami szinte beteggé tesz, ha akadályokba ütközik a kielégítése?  Akkor bizony valamilyen függőség “hálójába” kerültél – ahonnan érdemes minél hamarabb kiszabadulnod!

Mindennapi függőségeink

A függőség (addikció) a hozzászokás tárgya szerint lehet :

  • kémiai  addikció – ami a különböző pszichoaktív szerek használatából adódó viselkedés zavarokat okoz. A pszichoaktív szerek a hatásukat a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki. Ilyen szereknek tekintjük az alkoholt, nikotint, nyugtatókat, altatókat, szorongásoldó szereket (vagyis a legálisan hozzáférhető szereket) és ide tartoznak a hozzáférés és fogyasztás alapján tiltott szerek is: az amfetaminok, marihuána, hasis, kokain, különböző hallucinogének (pl. LSD), opiátok.
  • viselkedési addikció – ha egy viselkedési forma uralni kezdi az életedet, károsítja korábbi életviteledet, testi/lelki egészségedet, Ilyen  a játékszenvedély, a kleptománia (lopási kényszer) a pirománia, kóros hajtépegetés, a szexuális viselkedés bizonyos zavarai, a táplálkozási zavarok, a munkamánia,  a vásárlási kényszer, a kóros testedzés, az  internetfüggőség,.
  •   gondolati addikció – negatív gondolatminták, gondolatsorok, negatív belső beszéd,  fejben futó történetek, párbeszédek, múltbéli fájdalmas tapasztalatok, élthelyzetek ismétlődő felidézése és gondolati átélése  a  negatív érzelmek újbóli átéléshez vezet, amelyek ugyanazon káros kémiai vegyületek teremélődését idézik elő a szervezetben, mint trauma történésének idején. Ezek szintén olyan kemikáliák, amelyek szintén addikcióhoz vezetnek.

Nem csak a dohányosként, alkoholistaként,   drogosként  lehetsz függő, hanem a gyűjtögetés-,  a szex-, a pénz-,a szerencsejáték, vagy  akár a párkapcsolatok, a társfüggőség, vagy épp a munka rabjaként is.

Függővé válhatsz  a szeretet érzésétől, a jó ételek fogyasztásától, a kávé ivástól,  de bármilyen hétköznapi dologgal kapcsolatban is megélheted a sóvárgás csillapíthatatlannak tűnő érzését. Általában olyan dolgoktól válhatsz függővé, amelyek nagy  jelentőséggel bírnak az  életedben, s amelyek erőteljes érzelmi élményt idéznek elő benned. Mi a közös ezekben a szerekben, tevékenységekben? 

Az, hogy örömérzetet, a teljesség-, kiteljesedés élményét adják a számodra. Energiát mozgósítanak, adrenalin löketet adnak, és emellett jelentős a jutalmazó, a sikerélménytadó, a gátlásokat felszabadító – a saját határaid átlépésének megélése is a részedről. 

Harc a függőségek ellen jógával és meditációval

Az alkoholizmus azért különösen veszélyes, mert nem csak a gátlások felszabadításában segít, hanem elnyomja és eltompítja azokat az érzéseket, amelyek megterhelők számodra. Habár némi átmeneti enyhülést hoz, de hosszú távon rengeteg kárt okoz.

Hiszen ha folyamatosan alkohollal nyomod el a fájó, megterhelő érzelmeket, soha nem fogod megtalálni, felismerni és átélni őket. Ezen érzelmek hiányában az életedben is sokkal inkább elakadsz. A rendszeres ivás függőséghez és súlyos fizikai betegségek okozója lehet.

A függőségek mindig valamilyen- leggyakrabban gyermekkori –  traumából erednek –  és lényegében menekülést jelentenek a fájdalom elől. A kialakult egyensúlyhiány kezelésének egyik hatékony segítője a jóga  lehet – mivel a jóga célja mindig a testi-lelki egyensúly megtalálása.

A rendszeres jóga és meditáció hatására: 

  • el tudod fogadni, hogy a függőséged nem csak a Te hibád. Nem vagy általa rossz ember – csak a rád nehezedő fájdalom maga alá gyűrt. 
  • meg tudsz bocsátani magadnak – és ki tudod deríteni, mi az ami gyerekkorodban történt veled, és ami felnőttként idáig vezetett.
  •  öntudatossá válsz,  megtalálod az önazonosságodat 
  • lépésről-lépésre haladva vképes leszel változtatni az életeden
  • nyugodtan, és türelmesen kivárod, miként formálódik egyre jobbá az életed – mert tudatában vagy annak, hogy a változáshoz idő és tudás kell
  • olyan mértékű lelki erőre teszel szert, amellyel sikerül majd a rossz szokásaiddal – és a függőségekkel is alábbhagyni
  • az erőfeszítéseid jutalamként megélt sikerek elégedettséggel  töltenek  el,  s ez minden nehézségen átsegít  a mélypontok idején is
  • képessé válsz őszintén szembenézni a problémákkal – a függőségeiddel, azok mérgező hatásaival, aminek eredményeképpen késztetést érzel  azok mielőbbi megváltoztatására
  •  félre tudod tenni a múlton való rágódást, a jövő miatti szorongást – és megtapasztalod az “itt és most” függőségek nélküli energiáját 
  • megélheted az eufória azon fajtáját, amely emelkedettséget, öröm- érzetet, szeretetet, és békét teremt a lelkedben, nyugalmat az elmédben
  • feltérképezheted a belső erőidet, a készségeidet és képességeidet és azt, hogy ezeket miként használhatod megfelelően az életedben.

Engedd el a vágyakat, alakítsd ki az elégedettség szokásrendszerét  – jógával és meditációval!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .