Hogyan vedd fel a harcot a függőségek ellen jógával és meditációval?

Éget, és kínoz a vágy – sóvárogsz a soron következő cigaretta, korsó sör, szelet csokoládé után,  nem tudsz létezni a szerencsejátékok, vagy a közösségi média nélkül?  Érzed, tudod, hogy amit teszel nem helyes – de az ördögi körből nincs kiút – képtelen vagy kiszállni?  Nem marad más, mint az önvád, a szégyenkezés, és az az olthatatlan vágyakozás ami szinte beteggé tesz, ha akadályokba ütközik a kielégítése?  Akkor bizony valamilyen függőség “hálójába” kerültél – ahonnan érdemes minél hamarabb kiszabadulnod!

Mindennapi függőségeink

A függőség (addikció) a hozzászokás tárgya szerint lehet :

 • kémiai  addikció – ami a különböző pszichoaktív szerek használatából adódó viselkedés zavarokat okoz. A pszichoaktív szerek a hatásukat a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki. Ilyen szereknek tekintjük az alkoholt, nikotint, nyugtatókat, altatókat, szorongásoldó szereket (vagyis a legálisan hozzáférhető szereket) és ide tartoznak a hozzáférés és fogyasztás alapján tiltott szerek is: az amfetaminok, marihuána, hasis,kokain, különböző hallucinogének (pl. LSD), opiátok.
 • viselkedési addikció – ha egy viselkedési forma uralni kezdi az életedet, károsítja korábbi életviteledet, testi/lelki egészségedet, Ilyen  a játékszenvedély, a kleptománia (lopási kényszer) a pirománia , kóros hajtépegetés, a szexuális viselkedés bizonyos zavarai, a táplálkozási zavarok, a munkamánia,  a vásárlási kényszer, a kóros testedzés, az  internetfüggőség

Nem csak a dohányosként, alkoholistaként,   drogosként  lehetsz függő, hanem a gyűjtögetés-,  a szex-, a pénz-,a szerencsejáték, vagy  akár a párkapcsolatok, a társfüggőség, vagy épp a munka rabjaként is. Függővé válhatsz   a szeretet érzésétől, a jó ételek fogyasztásától,a kávé ivástól,  de bármilyen hétköznapi dologgal kapcsolatban is megélheted a sóvárgás csillapithatatlannak tűnő érzését. Általában olyan dolgoktól válhatsz függővé, amelyek nagy  jelentőséggel bírnak az  életedben, s amelyek erőteljes érzelmi élményt idéznek elő benned. Mi a közös ezekben a szerekben, tevékenységekben?  Az, hogy örömérzetet, a teljesség-, kiteljesedés élményét adják a számodra. Energiát mozgósítanak, adrenalin löketet adnak, és emellett jelentős a jutalmazó, a sikerélménytadó, a gátlásokat felszabadító – a saját határaid átlépésének megélése is a részedről. 

Harc a függőségek ellen jógával és meditációval

A függőségek mindig valamilyen- leggyakrabban gyermekkori –  traumából erednek –  és lényegében menekülést jelentenek a fájdalom elől. A kialakult egyensúlyhiány kezelésének egyik hatékony segítője a jóga  lehet – mivel a jóga célja mindig a testi-lelki egyensúly megtalálása.

A rendszeres jóga és meditáció hatására: 

 • el tudod fogadni, hogy a függőséged nem csak a Te hibád. Nem vagy általa rossz ember – csak a rád nehezedő fájdalom maga alá gyűrt. 
 • meg tudsz bocsátani magadnak – és ki tudod deríteni, mi az ami gyerekkorodban történt veled, és ami felnőttként idáig vezetett.
 • meg fogod találni az öntudatodat,az önazonosságodat 
 • lépésről-lépésre haladva változtatni tudsz az életeden
 • nyugodtan, és türelmesen kivárod, miként formálódik egyre jobbá az életed – mert tudni fogod, hogy a változáshoz idő és tudás kell
 • olyan mértékű lelki erőre teszel szert, amivel sikerül majd a rossz szokásaiddal – és a függőségekkel is alábbhagyni
 • a sikerek elégedettséggel fognak eltölteni, ez minden nehézségen átsegít majd a mélypontok idején is
 • képessé válsz őszintén szembenézni a problémákkal – a függőségeiddel, azok mérgező hatásaival, aminek eredményeképpen késztetést érzel majd azok mielőbbi megváltoztatására
 •  félre tudod tenni a múlton való rágódást, a jövő miatti szorongást – és megtapasztalod az “itt és most”függőségek nélküli energiáját 
 • megélheted az eufória azon fajtáját, amely   emelkedettséget, öröm- érzetet, szeretetet, és békét teremt a lelkedben, nyugalmat az elmédben
 • feltérképezheted a belső erőidet, a készségeidet és képességeidet és azt, hogy ezeket miként használhatod megfelelően az életedben.

Éget, és kínoz a vágy… Vedd fel a harcot ellene – jógával és meditációval!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)