Barion Pixel

Jógázz a magány ellen!

Elgondolkodtató statisztika:  háromból egy ember gyakran érzi magát magányosnak. Bízom abban, hogy Te azok közé tartozol, akik nem szenvednek ettől az érzéstől, de ha mégis tudnod kell: a magány nem a gyengeség jele, ezért  nem is szabad kudarcként megélned, és szégyenkezned sem miatta. A magányosság ugyanis annak ellenére, hogy tabunak számít beszélni róla – sokakat érintő negatív érzésekkel járó érzelmi állapot, ami rendkívül megneheziti a mindennapi életvitelt.

Mit érez, aki magányos?

A magány nem azt jelenti, hogy egyedül vagy – sőt, társaságban is lehetsz nagyon magányos. Ha magányos vagy, akkor olyan erőteljes belső ürességet, és kirekesztettséget érzel, ami legyőzhetetlennek tűnik a számodra. Elveszettnek, és reménytelennek tűnik minden, szorongóvá, visszahúzódóvá válsz – ami még jobban elszigetel másoktól. Tudod, hogy nem kellene így érezned –  hiszen nincs is rá okod – ezért azt hiszed, hogy valami nincs rendben veled – ami  mélyítheti a szégyenérzetedet, tovább rontva a helyzeten.  A magány szubjektív élmény – amely nem a kapcsolataid hiányáról szól, sokkal inkább  a kapcsolódás hiányáról.

Biztosan sokat elmélkedsz azon, hogy mások miért nem keresik a társaságodat, és ezzel olyan belső félelmeket – téves hiedelmeket – kezdesz el táplálni magadban, amelyek messze vannak az igazságtól. Elhiteted magaddal, hogy nem vagy elég izgalmas, érdekes, szerethető – ezért nem is akarsz a kialkult helyzeten változtatni – holott a baj a kapcsolódás hiányában van. Senki sem születik magányosnak, és senki sincs magányra kárhoztatva élete végéig. A saját meggyőződéseiddel, gondolataiddal és tetteiddel tartod fenn a magányosságodat – azaz igazából Te magad zárod magadra az ajtót.

A magány megbetegít

Amikor rád tör a magány, a tested azonnali, komplex módon reagál. Olyan ez, mint egy  stresszválasz: megnő az adrenalin szinted, megbomlik a hormonális egyensúlyod, kimerül a szervezeted, emelkedik a vérnyomásod. A krónikus magányérzet kardiovaszkuláris problémák kialakulásához vezethet, emellett nagyon káros az immunrendszeredre nézve , ami az állandó készenléti állapot miatt nagyon meggyengül, hajlamosabbá téve a fertőző betegségekre. A magányba valóban bele lehet betegedni, illetve a betegségekből  nehezebben lehet felgyógyulni.

Te vagy a felelős – egyedül csak Te változtathatsz ezen

Ha sikerül végre kilátnod a magad köré felhúzott falak mögül, akkor képes leszel felismerni a saját felelősségedet is, hiszen :

  • TE voltál az, aki önértékelési problémák miatt visszahúzódóvá váltál
  • TE voltál az, aki gondolkodás nélkül – kifogásokat keresve – visszautasitotta mások közeledését
  • TE voltál az, aki ahelyett hogy őszintén beszélt volna az érzéseiről, inkább kihátrált a helyzetből
  • TE voltál az, aki folyton elégedetlenkedett, és arra helyezte a fókuszt ami hiányzik vagy nem működik, ahelyett, hogy a jóra koncentrált volna
  • TE voltál az, aki féltél mindentől és mindenkitől – nehogy kudarcot kelljen szenvedned

Viszont, most TE VAGY AZ,AKI mindezen VÁLTOZTATHAT! 

Hogyan? A jóga segítségével…

Jógázz a magány ellen!

A jóga ugyanis:

  1. A jóga szanszkrit eredetű szó “összekötést”,“egyesülést” jelent .A jógagyakorlatok megteremtik a tested, a szellemed, a tudatod és a lelked egyensúlyát, aminek eredményeképpen  segít megoldani, leküzdeni a problémáidat. 
  2. A jógával közelebb jutsz önmagad megismeréséhez, életed értelmének megértéséhez – javítja az önbecsülésedet, önértékelésedet
  3. a jóga lehetőséget ad arra, hogy fokozatos önfegyelmezéssel, és  a prána-erők tudatos felhasználásával elérd az elméd megtisztulását
  4. a jóga alapja az önuralom,  a fegyelmezettség, – mind a tested, mind az elméd vonatkozásában- így képessé válsz arra, hogy a negatív gondolataidat, hiedelmeidet elfelejtsd
  5. a jógagyakorlatok, a relaxáció, légzőgyakorlatok és a meditáció oldják a tested feszültségét, nyugtatják az idegrendszeredet, és harmonizálják az érzelmeidet – csökken a stressz, a félelem, és a szorongás – nyitottá válsz a külvilág felé
  6.  a jóga szorgalmas gyakorlásával intenzívebben élheted át az egység érzését embertársaiddal : hiszen ráébredsz, hogy mindenkiben ugyanúgy ugyanaz az élet lüktet mint benned  , ugyanazzal a tudatossággal figyelsz, látsz, tapasztalsz, mint bárki más.
  7. a jóga kiváló lehetőség számodra a másokkal való közös gyakorlásra – ez aktiválni fogja a kapcsolódás erejét – a részesévé válsz egy közösségnek, ami a magány leküzdésének elengedhetetlen eszköze
  8. a jóga segít tudatosítani azokat az érzéseidet, amelyek majd gyakorlati változtatásokra fognak késztetni. 

Amikor a magány az elviselhetetlenségig fokozódva végigkíséri a mindennapjaidat  megoldást kell találnod ellene. Szembe kell nézned a tényekkel, meg kell keresned az okokat, és új célokat kell kitűznöd annak érdekében, hogy újra társas lényként kiegyensúlyozottan, és elégedetten élhess. A jóga képessé tesz arra, hogy újra felvedd a kapcsolatot a világgal, és kiszabadulj a magányosság börtönéből.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .