Barion Pixel

Koncentráció erősítése jógával – hogyan légy hatékonyabb

Biztosan Te is érezted már elveszettnek magad az információk, az ingerek, a feladatok és elvárások áradatában… Olyan ingerek sokasága ér minden percben, amelyek között muszáj szelektálni – ellenkező esetben búcsút inthetsz a hatékonyságodnak. A figyelmed és a koncentrációd fenntartása egyre nehezebb – pedig elengedhetetlenül fontos lenne ahhoz, hogy eredményes légy abban, amit csinálsz.

Miért megy nehezen az összpontosítás?

A figyelem hiányának  sokféle oka lehet:

  • egyszerre túl sok dologgal foglalkozol – így tulajdonképpen egyikre sem tudsz kellőképpen figyelni
  • túl sok a zavaró tényező: ha folyton az érkező e-maileket, Messenger-üzeneteket ellenőrzöd akkor a figyelmed egyik feladatról a másikra terelődik. Legalább 3 perc kell ahhoz, hogy újra visszazökkenjen a koncentrációd  az eredeti feladatra.
  • nem tetszik az aktuális munka – ezért aztán halogatod amig csak lehet, és minden mást szívesebben csinálsz
  • túl sok a stressz – emiatt  lehetetlennek tűnik a gyors gondolkodás
  • nem alszol eleget – folyamatosan fáradt és kimerült vagy
  • folyton a múlton rágódsz, vagy a jövőd miatt aggodalmaskodsz

Figyelem, összpontosítás, koncentráció

A három fogalmat gyakran Te is hajlamos vagy egyként értelmezni. A sportpszichológia szerint viszont lényeges különbség van közöttük: 

A figyelem olyan kognitív folyamat, amelynek során szelektálsz a külső és belső környezeti ingerek között, és a lényegesnek ítélt információkat dolgozod csak fel.

Az összpontosítás az a tevékenység, amikor a figyelmedet egyetlen dologra fókuszálod, minden más inger és tényező kizárásával.

A koncentráció pedig az összpontosításhoz képest hosszabb távú folyamat , melynek során a figyelmedet tartósan egyetlen témára fókuszálod. 

A három fogalom ugyanakkor szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek következtében a koncentráció fejlesztése nem lehet hatékony az összpontosítás és a figyelem fejlesztése nélkül.

Hogyan javíthatsz a koncentráló képességeden?

A koncentráló képességed fejlesztése alapvető fontosságú ha sikeres szeretnél lenni abban, amit csinálsz. A nem megfelelő koncentráció ugyanis meggátolhatja a munkahelyi előmeneteledet, az átélt kudarcok pedig gyengíthetik az önértékelésedet, önbizalmadat –  számos nehézséget okozva ezzel életed minden területén. 

Szerencsére a koncentráló képesség javítható azzal, ha

  • kiiktatod a zavaró tényezőket
  • egyszerre csak egy feladatra figyelsz, és azt teljesen megoldod
  • akkor látsz neki a nehezebb feladatok megoldásának amikor magasabb az energiaszinted 
  • céltudatosan kijelölöd a feladataidat
  • határozottan tartod magad ahhoz a tervhez, amit kijelöltél magadnak
  • megpróbálod a koncentrációs képességedet fejleszteni . például rendszeresen jógázol

Hogyan erősítheti a jóga a koncentrációdat?

A jóga pozitív élettani hatásainak megtapasztalásához a figyelem, és a koncentráció elengedhetetlenül szükséges. Kezdetben – amikor jógázni kezdesz – a  gondolataid még rendetlenül kavarognak a fejedben. Pillanatról pillanatra változnak, csaponganak  összevissza – a figyelmed nem koncentrálódik semmi konkrét dologra. Ha azonban a figyelmedet egy bizonyos dolog erősebben felkelti, vagy ha egy ideig tudatosan valamilyen probléma megoldására koncentrálsz,  – például az ászanák megfelelő elvégzésére – abban a pillanatban az elméd egy magasabb állapotába lép: a szétszórtságot – még ha eleinte rövid ideig is, de valamilyen koncentráció váltja fel. Ez az idő a  rendszeres gyakorlással egyre hosszabbá válik – és a  jóga – “az egyhegyűség” állapotát hozza el a számodra.Ez az erős koncentrációt jelentő helyzet akkor alakul ki, ha  valamilyen probléma a figyelmedet lényegesen hosszabb időre, tartósan is lekötötte, és ennek eredményeképpen mintegy megszállottan összpontosítasz az adott dologra, miközben elméd működését semmilyen külső vagy belső inger nem zavarja meg ebben a  szoros koncentrációban. A koncentráció fejlesztésének kiváló eszköze még a jógalégzés elsajátítása – ami növeli az energiaszintedet is, illetve a meditáció – ami

elmélyült tudatállapotot eredményez, az elméd elcsendesedik, és megszűnneka belső folyamatok-párbeszédek és emlékek.  Elcsendesednek azok az ingerek, amelyek eddig értek, hiszen az egyetlen tapasztalat, amire figyelsz, az a koncentrációd tárgya lesz.

 A jóga rendszeres gyakorlásával  tökéletesitheted a figyelmedet, növelheted a koncentráló képességedet – aminek köszönhetően a hétköznapi életben is összeszedettebbé, és eredményesebbé válsz. 

Erősítsd Te is a koncentráló képességedet jógával!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .