Barion Pixel

Melyik napszakban jógázzunk?

A kérdésre a legegyszerűbb válasz, hogy amikor jól esik. Akkor sikeres minden testi, szellemi és lelki gyakorlat, ha közben jól érezzük magunkat, ha szeretni, élvezni tudjuk azt, amit csinálunk. Ezért nagyon fontos, hogy semmit ne erőltessünk mindenáron. Felesleges küzdelem helyett érdemes figyelni saját magunkat, a testünk reakcióit, és megtalálni azt a napszakot, amikor a leghatékonyabb lehet a gyakorlás.

Az ember biológiai órája egyedi, mely függ a napi rutinunktól, a személyiségünktől és az öröklött sajátosságoktól is. Egyesek éjjeli baglyok, mások reggeli pacsirták – a többség pedig valahol a kettő között áll. Mindenféle testmozgáshoz, így a jógához is válasszunk az alkatunknak megfelelő időszakot tehát.

Bármilyen időpontot is válasszunk a jógához, pár alapdolgot fontos észben tartanunk:

– fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni. Előbb álljunk át az éber állapotra, utána vágjunk bele. A jógához összpontosítás szükséges, ugyanakkor javítja és növeli is a koncentrációképességünket.

Minél többet jógázunk, annál hamarabb fogjuk tapasztalni, hogy az élet más területein is – mint például a felébredésnél – könnyebbé és gyorsabbá válnak az átállások egyik állapotból a másikba. Kezdőként még nehezebben szedjük össze magunkat és vágunk bele, de érdemes kitartani, nagyon hamar eljutunk arra a szintre, hogy már észre se vesszük az előbbi álmosságot.

– a különböző szakcikkek kifejezetten ajánlják a jógát azoknak, akiknek csak reggel van idejük mozogni („Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban, jóga, nem koreografált aerobikórák, közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning”).

– napközbeni (délelőtt, délután) mozgásnál ügyeljünk rá, hogy ne erőltessük meg magunkat, ne zsúfoljunk bele túl sok mindent. Nappalra egészségügyi szempontból a test egészét átmozgató, de az egyes izomcsoportoknak nem túl nagy megerőltetést jelentő mozgásformákat szokás javasolni, melyek dinamikusak, nem statikusak.

A jóga tehát kifejezetten alkalmas arra, hogy nappal űzzük. Az izmoknak nappal ugyanúgy szükségük van a megfelelő ráhangolódásra, mint reggel, ezt a jógázás során is vegyük figyelembe, válasszunk kezdésnek megfelelő pózokat.

– közvetlen ebéd után ne jógázzunk

– tudatosan igyekezzünk a jógára szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat

– többségünk esetében késő délután a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk. „Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből.” – mondják, és ez igaz is. Ideális választás tehát a koncentrációt igénylő jóga a késő délutáni, esti órákban, különösen az egyensúlyi gyakorlatok.

Ezekben az órákban olyan mozgásformát válasszunk, amelyben több a nyújtás, amely nemcsak megnyugtatja, hanem lehiggasztja a szervezetet, szemben a stimuláló és megerőltető gyakorlatokkal, ugyanis utóbbiak megnehezítik az elalvást.

Szerző: Lenkefi Mónika

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .