Barion Pixel

12 rövid magyarázat arra, hogy a jóga miért NEM sport

A jógát – ami egy  több ezer éves hagyományokra épülő rendszer – nem lehet egyszerű sportként kezelni annak ellenére sem, hogy gyakorlataival számtalan kedvező  fizikai hatást gyakorol szervezetünkre. A jóga több mint sportág, több mint testedzés : egy komplex életmód rendszer, amely az életünk minden területén kifejti pozitív hatásait.

A jógázás reneszánszát éljük, emiatt “divatból” – sokan  csak a testedzési lehetőséget, vagy a  stresszoldásra alkalmas mozgásformát látják benne – és csak fizikai szinten gyakorolják a különböző  pózokat. De a jóga ebben az esetben is számos szembetűnő változást hoz az életedbe: 

  1. Méregtelenítődik a szervezeted – a felhalmozódó méreganyagok a különböző nyújtó-, hajlító-,préselő-mozgásnak köszönhetően gyorsabban távoznak a szervezetből.
  2. Formásabbá válik a tested – olyan izmok-,izomcsoportok is átmozgatásra kerülnek, amelyeket ritkán használsz. Erősödnek a hátizmaid, javul a testtartásod, nő az izom erőd, és az állóképességed, hajlékonyabbá válnak az ízületeid. Emellett pedig javul a koncentrációs képességed is.
  3. Oldódik a stressz, kiegyensúlyozottabbá válnak a mindennapjaid – a jógagyakorlatok pontos elvégzése komoly figyelmet igényel – igy nincs időd arra, hogy folyamatosan csak a problémák okozta feszültség határozzák meg az életed. 

4. A jóga segít tudatosan szemlélődni – a szanszkrit eredetű jóga szó számos jelentéssel bír: szemlélődni, egyesülni, elmerülni. A jóga olyan komplex önmegvalósítási folyamat amelynek során olyan  minőségi változásokat tudsz létrehozni, amelyek kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé, harmonikusabbá teszik az életedet. Ha rendszeresen jógázol egyesül a tested, a lelked, és az elméd. Olyan tudást ad, amellyel uralhatod a testedet, lelkedet, szellemedet:

5. A jóga megtanít helyesen lélegezni – a légzéskontrollal tisztítva és relaxálva ezzel a testet és az elmét . A helyes légzés elsajátítása nemcsak a vér és a szövetek megfelelő oxigénellátása miatt fontos, hanem közrejátszik a vérkeringés fenntartásában, az emésztés normális lefolyásában, sőt a légzés ritmusával az idegrendszer ritmikus tónusváltozása is együtt jár. 

6. A rendszeres jógázás javítja a koncentrációs képességet – összekötve ezzel a testet és az elmét

7. A jóga ászanák revitalizálják a sejteket – javítva ezzel a belső szervek működésének hatékonyságát, egyes jóga gyakorlatokkal pedig hatékonyan csökkenthető a stressz, és növelhető az önbizalom.

8. A jóga megtanít  relaxálni – a relaxáció a pszichovegetatív egyensúly kialakítására törekszik a pszichotónus és izomtónus áthangolásának segítségével. Az áthangolás egy sokszor ismétlődő, tudatos gyakorlással végbemenő tanulási folyamat – az idegrendszer és az izomrendszer számára.

9. A rendszeres jógagyakorlás megtanít meditálni, és gondolataidat pozitív irányba terelni –  meditáció egy olyan gyakorlat, ami segít abban, hogy megismerd önmagad, hogy felfedezd, hogy valójában ki vagy, és rátalálj a belső békére.

10. Segít megismerni önmagad – a határaidat, a félelmeidet, az érzelmeidet.

11. Türelemre, kitartásra és testtudatosságra nevel – mentális és lelki edzettséget biztosít.

12. Segít felszínre hozni a benned szunnyadó energiákat.

A jóga több mint sport, több mint testedzés. A jóga egy komplex életmód rendszer, tudomány, filozófia, amely az életünk minden területén kifejti pozitiv hatásait.

 

2 hozzászólás a(z) “12 rövid magyarázat arra, hogy a jóga miért NEM sport”bejegyzéshez

  1. A több mint 8 órás vezetett online videós jóga tanfolyam kezdőknek, egyszeri díj örök használat”- kapcsolatban érdeklődöm,hogy abban az esetben ,ha nincs állandó internetes hozzáférésem letölthető-e az anyag ?

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .