Orvosságok Távol-Keletről

Gyógyszerek Kínából

A tradicionális kínai gyógyászatban fontos szerepet játszik az akupunktúra. Ez egy Európában is szélesen elterjedt ázsiai gyógymód. Kínában azonban messze nem ez a legfontosabb gyógyítási technika, hanem a növényi orvosságokkal történő kezelés. Már egy Krisztus előtti 2. századból származó írás is azt bizonyítja, hogy a kelet-ázsiaiak nagyon korán alkalmaztak gyógyszereket. A szöveg 282 előírással 52 betegség ellen utal elsősorban növényi összetevőkből készült gyógyszeralapanyagokra. Orvosságként említi még az újszülött fiúk vizeletét, az emberi verejtéket vagy a spermát is.

Sok lehetőség van a gyógyszerek elkészítésére. „Chao” alatt a kínaiak például a pirítást értik. Ha az orvosságot rövid ideig a napon kell szárítani, azt „pu”-nak nevezik. A tradicionális kínai medicina gyógyszeripara évente több mint 8 milliárd euró értékben termel gyógyszereket – és ez növekvő tendencia. Ezeknek a gyógyszereknek az exportja is növekszik az USA-ba és Európába. Mivel a gyógyszerek behozatalának az EU-s országokban szigorú követelményei vannak, mifelénk többnyire a „táplálékkiegészítő” fogalom alatt találhatók meg.

A tibeti orvosság meghódítja a nyugatot

Teljesen hivatalosan és legálisan találta meg azonban az útját nyugatra egy tibeti gyógyszer, a Padma 28. A 28 gyógynövényből álló keverék 1977 óta engedélyezett gyógyszer Svájcban a „perifériás artériás elzáródásos betegség ellen”. Ez a lábartériák keringési zavara. Járásnál olyan erős fájdalom lép fel, hogy az érintett személyeknek újra és újra meg kell állniuk. A kapszula Magyarországon étrend-kiegészítőként került forgalomba.

A csikung (qigong) segít ellazulni

A gyógyszerek és az akupunktúra mellett az ázsiai gyógyászatban sok más gyógymód létezik, mint például a jóga és a csikung. Ez utóbbi spirituális úton támogatja az egészséget. A „gong” annyit tesz, mint „munka, teljesítmény, hatás”, míg a „qi” az „élet tápláló leheletét” jelenti. A csi átjárja az egész kozmoszt. Minden élőlény és minden dolog, sőt minden egyes szerv létfontosságú csít hordoz magában. Az egész rendszer egyensúlyban tartásához a tan követői összekötik a meditációt nyújtógyakorlatokkal. Világszerte sok különböző gyakorlási forma és stílus létezik, becslések szerint 3600 körül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)