Barion Pixel

Ünnepi várakozás a belső fényre

Az idei adventi időszak és a Karácsony Neked is más lesz, mint ahogy azt eddig megszoktad. A kialakult járványhelyzet miatt  a saját,és a szeretteid érdekében ugyan  alkalmazkodnod kell a megváltozott körülményekhez, de nem hagyhatod, hogy mindez elkeserítsen.  Az ünnep szépsége továbbra is csak  Tőled függ – hiszen az Karácsony varázsát nem veheti el tőled senki, mert az ott van belül, a szívedben.

Advent – a várakozás időszaka

Az év leghidegebb, legsötétebb időszakában Te is  fényre,  új életre vágysz. Ennek szimbólumai, rítusai átszövik – történelmi kortól függetlenül – minden nép kultúráját. Az adventi időszak a várakozás és a belső elcsendesedés időszaka. Várakozol a belül megszülető fényre. A fényre várakozva – hitrendszertől függetlenül – elsődleges célod a belső csend elérése, a befelé fordulás,  a a lelki megtisztulás lesz, függetlenül attól, hogy imával, mantrával, meditációval,  vagy bármi más módon jutsz el oda. Várod, hogy eljöjjön a fordulópont, és az életed újra elinduljon a sötétségből a fény felé.  Az adventi koszorún is azért gyújtasz meg hétről hétre több gyertyát, hogy karácsonyra világosság legyen. Ezek a várakozással töltött hetek a visszahúzódásról , az önvizsgálatról, a belső egyensúly megteremtéséről szólnak, lehetőséget teremtve magadnak arra, hogy elengedd a rossz szokásokat, és beidegződéseket –  helyet teremtve  ezzel valami újnak. Ez a  várakozás azonban nem jelent tétlenséget:  vizsgáld meg az életedet, hogy vajon úgy éled-e ahogyan szeretnéd, foglalkozz olyan dolgokkal amelyek valóban fontosak neked, elmélkedj, foglalkozz a belső rezdüléseiddel annak érdekében, hogy átalakuljon, kiforrjon, megérjen benned az a változás, amiből a belső fény megszülethet. 

 

Az adventi gyertyagyújtás jelentősége

 

A vasárnaponként meggyújtott négy  gyertya békét, és melegséget áraszt – azt a belső fényt szimbolizálva amire várakozol. 

Az adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll, amelyek a hit, a remény,a  szeretet, és az öröm szimbólumai. Advent első, második, és negyedik vasárnapján lila gyertyát, a harmadikon rózsaszínt gyújtunk meg. Advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző tulajdonságot kell megerősíteni magadban. Ezek a következők:

  1. hét : igazságosság (hit)- Minden cselekedetednek hatása van, tehát minden okkal történik. Fogadd el a nehézségeket. Legyenek a gondolataid, érzéseid és cselekedeteid összhangban. Bocsáss meg mindenkinek – ezzel nem nekik, hanem önmagadnak teszel jót.
  2. hét: mértékletesség (remény)- légy minden cselekedetedben mértékletes – a szeretetedet nem az ajándékok értéke, és nagysága fogja megmutatni, hanem az a figyelem, amellyel a másik felé fordulsz ( egy személyre szóló kézzel készített ajándék jobban kifejezheti a szeretetet, mint egy személytelen tömegcikk) 
  3. hét : bátorság (öröm)- engedd el félelmeidet, aggodalmaidat, végezz több relaxációt, meditációt, urald az  érzelmeidet, gondolataidat
  4.  hét : bölcsesség (szeretet)- higgy  abban, hogy minden helyzetben tudni fogod, hogy mit kell tenned. Éld meg a készülődés minden pillanatát – gondolj szeretettel azokra, akikért az ünnepi menüt készíted, a fát díszíted, a lakást dekorálod. Szeresd önmagad is – és adj időt magadnak arra, hogy feltöltődj. 

Meghittség, nyugalom, fenyőillat, készülődés… Az idei adventi időszak és a Karácsony Neked is más lesz, mint ahogy azt eddig megszoktad. Lemondásokkal és kompromisszumokkal fog járni, de egy biztos:  az ünnep varázsát – a belső fényre való várakozás csodáját – nem tudja elvenni tőled senki, mert az ott van legbelül… 

Szeretetteljes adventi várakozást, és meghitt fényes Karácsonyt mindenkinek!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .