Barion Pixel

Lehet-e áldott állapotban jógázni?

Napjainkban számos lehetőség közül választhatnak a kismamák, ha áldott állapotban is szeretnék megőrizni fittségüket, hiszen több előnye is van a rendszeres mozgásnak.  Az egyik ilyen kismamák által nagyon kedvelt mozgásforma a jóga.

A jóga közben termelődő endorfinok rendkívül hasznosak, ráadásul egy csoportos óra lehetőséget biztosít arra, hogy a leendő édesanyák megosszák egymással tapasztalataikat, esetleges félelmeiket. Ugyanakkor nem szabad a kockázatokat sem figyelmen kívül hagyni.

Senki sem javasolja, hogy a nők nyolc hónapos terhesen kezdjenek el felkészülni a maratonra. És természetesen valamennyi mozgásforma megkezdése előtt érdemes konzultálniuk orvosukkal, ezzel is elkerülve az esetleges komplikációkat.

De persze a kockázatok mértéke edzettségüktől is függ. Akik terhességük előtt is rendszeresen sportoltak, azoknak érdemes ebben a kilenc hónapban is tovább mozogni, hiszen ez nem csak nekik, hanem a pocakban növekvő babának is jót tehet.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

A várandós anyák számára mégis inkább a szelíd és alacsony intenzitású edzésformák a legjobbak, mint például a jóga. Ez a mozgásforma hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezzék magukat, nyugodtak, kiegyensúlyozottak maradjanak életük legfontosabb kilenc hónapjában is.

Azonban számos tévhit kering a kismamák körében arról, hogy bizonyos jógapózok veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. Leggyakrabban a magzati vérkeringésre gyakorolt negatív hatást és a túlzott szívdobogást említik.

Viszont mára már bizonyítást nyert, hogy a jógapózok nagyban segíthetnek a rugalmasság és a légzés szabályozásában, így a szülést is könnyebbé tehetik a gyakorlatok – állítja egy friss kutatás, amely az „Obstetrics and Gynecology” című szaklapban jelent meg.

A szakemberek huszonöt várandós nőt figyeltek meg jógázás közben. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a magzati szívhang a gyakorlatok elvégzése alatt végig egyenletes maradt.

Noha a kismamajóga napjainkban egyre népszerűbb, még mindig vannak ászanák, melyeket nem ajánlanak az orvosok. Ilyen például a babapóz és a lefelé néző kutya – ezekről azonban most bebizonyosodott, hogy teljesen veszélytelenek a magzatra és az anyára nézve, ezért bátran gyakorolhatják a várandós édesanyák.

Ráadásul egy korábbi tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen jógáznak, a koraszülés esélye is csökken.

De a jóga gyógyír lehet a terhességgel járó hátfájásra, hányingerre, álmatlanságra vagy akár a légszomjra is. Az izmok nyújtásával és tonizálásával segíti a megfelelő vérkeringést a testben. A mély lélegzés pedig éppen elegendő oxigént juttat a babának és az izmoknak.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

A Michigan-i Egyetem tanulmánya azt is kimutatta, hogy a gyakorlatok elvégzése meditációval kiegészítve kiutat jelenthet a depresszióból, amely a terhesség érzelmi útját kísérheti.

Természetesen nem minden tünet tűnik el a gyakorlatok segítségével, de a jóga többdimenziós megközelítése segíthet mind a fizikai, mind az érzelmi egészség megőrzésében.

Aki pedig otthon szeretné kicsit átmozgatni magát, annak érdemes a macska-tehén tartást elsajátítania. Helyezkedjünk el térdelőtámaszban, karok és lábak merőlegesek legyenek a talajra, a kézujjakat tárjuk szét, testsúlyunkat helyezzük a kézujjak mögötti párnácskákra, a gerincünk pedig egyenes legyen.

Elsőként kilégzéssel lassan domborítsunk, majd hosszú és mély belégzéssel homorítsunk. A mozgás folyamatos, áramló legyen, csigolyáról-csigolyára domborítsunk vagy homorítsunk. Mindig a farokcsont indítsa el a mozdulatot, amely így végighullámzik a gerincen, a fej pedig utolsóként emelkedjen fel vagy süllyedjen le.

A gyakorlat végzése során feszítsük meg a farizmunkat, hogy ne a derekunkat terheljük. Ha jól csináljuk, akkor ezzel a gyakorlattal megmasszírozhatjuk gerincünket, hátizmainkat, miközben lelkünk is nyugalomra talál.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .