Barion Pixel

9 jó tanács teljesen kezdő meditálóknak

Nem  érzed jól magad a bőrödben? Állandóan rohansz, stresszelsz és szorongsz? Kínzó gondolatok, és negatív érzések teszik pokollá az életed? Érzed, hogy így, ahogy most van nem folytatódhat? Akkor változtatnod kell, ellenkező esetben csak elszenvedője – és nem élvezője leszel annak az életnek, amit élsz. Íme 9 jó tanács teljesen kezdő meditálóknak.

  1. Nyerd vissza a belső békédet!

    El kell távolodnod a külvilág zajától – pozitívabbá kell tenned a gondolataidat, és újra meg kell  ismerned önmagad, hogy végre megtaláld azt a belső békét, amely harmóniát hoz a mindennapjaidba. 

2. De hogyan kezdjem el? A meditáció segítségével.


Az első lépést már megtetted: beismerted, hogy baj van, és megszületett benned az elhatározás: változtatni akarsz. A meditáció kézzelfogható, praktikus, mindenki számára elérhető módszer, amelynek segítségével boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak. Lépésről-lépésre haladva indulj el ezen az úton, és tapasztald meg mennyire másabbá válik az életed általa.

3. Teremts nyugodt körülményeket


Vonulj félre, a családtagjaidat  kérd meg, ne zavarjanak – kapcsold ki a telefonodat is. Lehetőleg mindig ugyanazon a helyen meditálj – otthonodban alakíts ki egy olyan szent helyet, ahová félre vonulhatsz a világ zajától.  Gyújthatsz gyertyát, füstölőket – akár egy kis házi oltárt is berendezhetsz.

4. Mikor meditálj?


Meditálj rendszeresen ugyanabban az időben. Olyan időpontot válassz, amikor képes vagy arra, hogy a gondolataid ne a rád váró teendők körül forogjanak. Legalkalmasabb idő a reggel – amikor még bele sem kezdtél a napi feladatok elvégzésébe, vagy az esti órák, amikor már túl vagy rajtuk.

5. Milyen test- pozíciót érdemes felvenned?

Válassz kényelmes  ülő testhelyzetet – a tartásod legyen egyenes,  bizonyos kéz- és ujjtartási pozíciót is felvehetsz. A testkontroll azt a célt szolgálja, hogy a test, a lélek és a szellem megnyugodjon, illetve hogy a figyelmedet egy bizonyos test pontra vagy test zónára irányíthasd.

6. Hogyan lazítsd el magad?
A meditáció az elme elcsendesítése – egy megváltozott tudatállapot. Míg a hétköznapokban a gondolataid egyfolytában kavarognak – addig a meditáció során egy dologra kell koncentrálnod – figyelmed befelé irányul, és ez elcsendesüléshez, elmélyüléshez, megnyugváshoz vezet.

Készítsd fel az elméd és a tested a meditációra: lazulj el! Ha nem sikerül kellőképpen ellazulnod – és képtelen vagy elengedni magad – az energia nem tud áramlani – a meditáció nehéz lesz. Utasítsd az elmédet az elcsendesedésre és a befelé figyelésre – soha ne gondolkozz azon, hogy aznap mi történt veled, függetlenítsd a gondolataidat mindentől.

Ezután a tested, illetve minden testrészed vagy izomcsoportod érzékelése, minden izom részed egymás utáni megfeszítése majd ellazítása következik. 

7. Mi a légzés szerepe?
Szabályozd a légzésedet – elméd ettől tovább csendesedik. A megfelelő légzéstechnikák elsajátítása a légzésed megfigyelését, lenyugtatását, ellenőrzését, elmélyítését, ritmizálását jelenti.

Hagyd, hogy eközben a gondolataid szabadon vándoroljanak – ha erőszakkal akarod rábírni a nyugalomra, csak az ellenkezőjét fogod elérni. Csak a légzésre figyelj, amíg az elméd lecsendesedik. 

8. Milyen koncentrációs technikát válassz?
Alkalmazz koncentrációs technikákat –  ennek során a figyelmed egyetlen pontra szegeződik – ez a fókuszpont. Válaszd ki az egyéniségednek megfelelően a meditáció tárgyát – amit a képzeleted segítségével helyezz el a fókuszpontba. Ez bármi lehet: egy gondolat, egy ötlet, egy külső vagy belső pont, egy tárgy. 

9. Mire jó a mantra?
Ahhoz, hogy a meditáció sikeres legyen az elmédet egyetlen tiszta gondolaton kell megpihentetned. Erre szolgál a mantra. Mantrázz Te is! A mantra hangokba zárt erő – olyan hangkombináció amely lecsendesíti az elmédet, és segít a koncentrációban.

Ismételd a mantrát, ugyanis a hang rezgése megfelelő gondolatrezgést hoz létre az elmédben, míg végül a kettő egyesül. A mantra jelentése megszűnik, Te  magad is eggyé válsz a rezgéssel és eljutsz a kívánt meditatív állapotba.

A meditáció a Te számodra is hasznos tevékenységgé válhat, ha magad szeretnéd irányítani az életedet, fejleszteni szeretnéd a benned rejlő gyógyító erőket, és meg akarod találni azt a belső békét, amelynek birtokában boldogabb lehetsz . A meditatív tudatállapot egy hatékony eszköz az életed gyökeres megváltoztatásához. Meditálj Te is rendszeresen!

 

1 hozzászólás a(z) “9 jó tanács teljesen kezdő meditálóknak”bejegyzéshez

  1. Takács Klára

    Én hálásan köszönöm ezeket az értékes jó tanácsokat..Mert én nagyon szeretném elsajátítani a meditációt.. Hiszek benne hiszem ,hogy segít egy minden tekintetben magasabb minőségű testi és lelki életet élni a redszeres meditációval..

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .