Barion Pixel

Milyen okai lehetnek a hátfájdalomnak?

Hazánkban sokan szenvednek hátfájástól, ami enyhe tünetekkel, de kínzó fájdalmakkal is járhat. A hátfájás legtöbb esetben nem súlyos és különösebb kezelés nélkül is helyrejön. Milyen problémák okozhatják a hát fájdalmát?

Milyen okai lehetnek a hátfájdalomnak?

A fájdalom jelentkezhet az alsó háti szakaszon. A csontízületi gyulladás elsősorban nyaki panaszokat okoz, de fájhat a derék vagy a két lapocka közötti rész is. A hátgerincben akkor is ízületi gyulladás alakulhat ki, ha a kisízületek – amelyek a csigolyákat egymáshoz kapcsolják – elkopnak vagy elszakadnak. A hát nyaki részén jelentkezik nyilalló fájdalom, ha ostorcsapásszerű sérülés következik be.

A nagy hátizmok akkor válnak érzékennyé és akkor jelentkeznek a kellemetlen szimptómák, ha valakinek kötőszöveti gyulladása van. Az ágyék tájékán általában akkor jelentkezik fájdalom, ha a vesével vagy vesékkel vannak problémák.

Az isiász nemcsak a hát fájdalmát okozhatja, hanem ez átterjedhet a lábszárak és a lábfejek irányába is. Amennyiben valaki nehezet emel vagy túlságosan megterheli ezt a testrészét, akkor az izmok és inak meghúzódnak, megrándulnak.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Izomzat. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. 

A részletekért kattints IDE. 

A hát akkor is fájhat, ha valaki elesik és a gerincoszlopot ütés éri, de még egy hirtelen mozdulattól is sajoghat ez a testrészünk. Idegbecsípődés és porckorongsérülés is kialakulhat. Ez általában azoknál fejlődik ki, akik ülő vagy álló munkát végeznek, és csak egy-egy izomcsoport terhelődik, a többi viszont elgyengül. A hát fájdalmát egyes betegségek is kiválthatják, mint például egyes daganatos megbetegedések, a csontritkulás vagy éppen a rheumatoid arthritis.

Hátfájás esetén mindig érdemes kivizsgáltatni magunkat, hogy nem áll-e a panaszok hátterében valamilyen komolyabb betegség. Amennyiben csak egy „egyszerű” hátfájdalomról van szó, akkor néhány napos ágynyugalom és esetleg fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek. Azonban nem szabad hosszabb ideig pihenni, hiszen az izmok, amennyiben nem használjuk azokat, először megmerevednek, majd teljesen elgyengülnek. Mindenképpen erőltetni kell a mozgást, persze csak fokozatosan.

A sport – séta, kerékpározás, úszás – nagyon jót tesz a hát izmainak. A fizioterápia és a gyógytorna is képezheti a kezelés részét, amelyet szakorvos írhat elő. A gyógytorna során elsajátított gyakorlatokat aztán rendszeresen is végezheti bárki a saját otthonában.

 

(forrás: https://gyogyszernelkul.com/milyen-okai-lehetnek-a-hatfajdalomnak/ )