Barion Pixel

Monotonitás- 12 tipp miként szakadj ki a hétköznapok monotonitásából

Minden napod ugyanolyan: ugyanakkor kelsz, ugyanazok a problémák, és az ellátandó feladatok, ugyanaz a  sorrend  – teszed, amit tenned kell. Eleinte talán fel sem tűnik, hogy bedarál a munka – túléled, és mész tovább. Valameddig. Addig, amíg egy reggelen ott állsz a tükör előtt és rácsodálkozol önmagadra: ki ez az ember, mi ez a fásultság, hova lett a tűz, hol van a motiváltság? Felemészt a hétköznapi monotonitás? Mi lett az életeddel? Tényleg csak  ennyi lenne? 

Nem. Nem ennyi, sőt! Ha teszel érte Te is vissza találhatsz arra az útra, ami elhozza a harmóniát az életedbe.

A monotónia veszélyei

A monotónia veszélyes: megöli a lelket. Olyan pszichés állapot, amelyet a külső ingerek hiánya (ingerszegény környezet) , vagy az egyszerű ismétlődő feladatok miatti alacsony pszichés aktivitás – az egyhangúság jellemez. 

A monotónia veszélyei sokrétűek, és nagymértékben befolyásolják a munkádat, és a magánéletedet egyaránt. 

A monotónia hatására

  • fáradttá válsz – olyan fokú enerváltságot okoz, amivel egyre nehezebb lesz megküzdened
  • kedvetlenné, egykedvűvé, és érdektelenné válsz – minden közömbössé válik a számodra, nem tudsz örülni semminek, már hétfőn azt várod, hogy hétvége legyen
  • csökken a hatékonyságod – semmi sem sikerül úgy, ahogy szeretnéd, egyre gyakrabban vallasz kudarcot
  • csökken az éberségi szinted – nem reagálsz kellő gyorsasággal a téged érő ingerekre
  • nem tudsz kellőképpen figyelni, és koncentrálni, ami az aktivitásod csökkenését eredményezi
  • lassul a reakcióidőd ( ami balesetet is okozhat)
  • motiválatlanná válsz 
  • folyamatos frusztrációt okoz, ami idővel agresszivitásban nyilvánul meg
E-mail-cím: *

12 tipp miként szakadj ki a hétköznapok monotonitásából

Mivel nem engedheted meg magadnak, hogy az életed csak a monotonitásról szóljon, és folyamatosan rosszul érezd magad – azonnal cselekedned kell:

  1. Először is: lépj hátra! Nézd meg hol tartasz most, hova vezet az út, ha így folytatod. Szállj ki egy kis időre, hagyd abba azt, amit csinálsz – és szánj időt a feltöltődésre: menj szabadságra, legyen minőségi én-időd, kirándulj.
  2. Lépj ki a komfortzónádból! – próbálj ki új élményeket, fedezz fel új helyeket, tanulj új dolgokat. Minden, ami a fejlődésedet szolgálja újra motivációt jelent majd. 
  3. Tanuld meg azt is, miként lehet növelni a hétköznapi, könnyen hozzáférhető ingerek megélésének intenzitását – mesélj az élményeidről másoknak, élj meg minden pillanatot -úgy  ízlelgesd életed minden történését, mint valami ételt.
  4. Töltsd olyasmivel a szabadidődet, ami feltölt és örömet okoz – legyen szó akár hobbiról, sportról, főzésről, kézművességről, jógáról,
  5. Beszélj az érzéseidről, gondolataidról – már az  is segíthet, hogy valakivel megoszthattad őket. Ez persze ne csak panaszkodást jelentsen: igyekezz megtalálni a miérteket, és a hogyanokat is.
  6. Keress új kihívásokat – próbálj ki új mozgásformákat, sportolj, dolgozz ki edzésterveket. Fokozatosan emeld magad előtt azt a bizonyos képzeletbeli lécet – ha irreálisak a céljaid, csalódás lesz a vége.
  7. Változtasd meg a szokásaidat – miért kell minden áldott nap autóval munkába menned? Miért kell mindig ugyanazon a helyen ebédelned? Próbálj ki új helyeket – új izeket! 
  8. Rendezd át a lakást – helyezd át a bútorokat, vásárolj új függönyöket, szobanövényeket – a lényeg a változásban van.
  9. Találkozz gyakrabban a barátaiddal! Ezt hétköznap is megteheted: egy kávé melletti félórás beszélgetés is energiával tölt fel.
  10. Válts offline üzemmódra, és törődj végre magaddal is. Élvezd a csendet, meditálj, és rendezd a gondolataidat.
  11. Szervezz hétvégi programot – dolgozd ki részletesen minden mozzanatát. Hova fogsz menni, hogyan, mit fogsz csinálni, mit veszel fel stb. 
  12. Ne add fel! Küzdj a mindennapokban is azért, hogy az életed minden területén megtalálhasd azt a motivációt, ami boldoggá tesz.

Nem kell, hogy minden napod ugyanolyan legyen! Győzd le a monotonitás lélekromboló hatásait – és tedd izgalmassá az életed!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .