Barion Pixel

Om – Egy rövid, de erőteljes mantra

Az Om mantra egy nagyon egyszerű hang, ám annál összetettebb a jelentése. Legtöbbször jógaórák kezdetén és végén találkozhatsz vele. Az egész univerzum összeolvadása egy szócskában, amely a test, a lélek és az elme egységét szimbolizálja – azaz a jóga lényegét. Az Om valójában három hangból tevődik össze: a, u, m.

A mantra ereje

Az Om többek között a buddhizmusban és a hinduizmusban használatos ősi mantra. A hindu tradíció szerint az Om hang magában foglalja az egész világegyetemet. Ez az idők kezdetétől számított első rezgés, mely felöleli a múltat és a jövőt. Ennél fogva jelentőségét és erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Az Om egyike az úgynevezett bija mantráknak, azaz mag-mantráknak. A mag-mantrák más mantrák alapját képezik. Az Om a csakrák közül a harmadik szemhez, vagyis az ajna csakrához kapcsolódik, amely az intuíciót és az önismeretet testesíti meg.

Az Om és a jóga kapcsolata

Egy jógaóra kezdetén az Om elzengetésének a funkciója, hogy elválassza a hétköznapi, rohanó világ cselekedeteit a jógaszőnyegen eltöltött időtől. Hiszen a legtöbben azért veszünk részt egy-egy órán, hogy magunk mögött hagyhassuk nyűgjeinket, problémáinkat, és tiszta fejjel, feltöltődve térhessünk vissza a napi teendőinkhez. Az óra végi mantrázás jelentősége, hogy érzékeltesse, a fizikai gyakorlásod véget ért.

A közös mantrázás nagy erővel bír: mikor az óra résztvevői együtt zengetik el a mantrát, a hangban egyesülnek. Amikor a hang rezgését érzed, és saját hangod összefonódik a többiekével, egynek érezheted magad a társaiddal és az egész világmindenséggel.

Rendszeres Mozgás. Harmonikus Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. Ünnepi Vásár 2019.12.31-ig. 5000 Ft Kedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Hogy ejtsd ki?

Nyújtsd el jó hosszan az o hangot, amelyet kövessen egy vibráló, zengő m hang. Akadnak tradíciók, melyek a mantrát az a hanggal kezdik, azaz különválasztják az a és az u hangot, ennek a kiejtése a következő: „aah-uu-oo-mm”.

A tudomány és az Om

A kutatók figyelmét is felkeltette a mantra hatása, azt vizsgálták, az Om hangjának rezgése hogyan befolyásolja az agyműködést. Egy 2011-ben, valamint egy 2018-ban született tanulmány résztvevőit arra kérték, vegyenek részt egy MRI-vel végzett agyvizsgálaton, míg ők az Om mantrát hangoztatják. A kontroll csoport feladata a „sss” hangok kiadása volt.

Az MRI eredménye azt a felfedezést hozta, hogy az Om hatására az agy hasonlóan reagált, mint a bolygóideg stimulálására, amelyet epilepszia és depresszió kezelésekor vetnek be. Ezek az eredmények máris alátámasztják a mantra jótékony hatását az egészségre, amelyet emberek milliói tapasztalnak nap mint nap.

Az Om szimbólum

Az Om jele napjainkra a jóga szimbólumává vált, megannyi jógaszőnyegen, ruhadarabon, jógastúdiók falán, de még a nyugati jógaoktatók bőrén is szerepel, tetoválás formájában.

Az ily módon elcsépeltté váló szimbólum jelentése azonban nem kopik, nagysága meghalad minden köznapi kifejezést, amellyel a jóga iránti szeretetét fejezik ki olyan sokan.

A jel eredete ismeretlen, azonban azt tartják, a 4 fő tudatállapotot fejezi ki: mély álom (tudattalanság), álmodás, ébrenlét, és végül megvilágosodás avagy gyönyörűség (samadhi).

(forrás: https://www.verywellfit.com/the-meaning-of-om-3566806 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .