Otthoni gyakorlatok hátfájdalom ellen

Életében sok ember küzd hátfájdalommal. Legyen szó szellemi tevékenységet vagy fizikai munkát végző személyről, egy bizonyos kor után felbukkannak a panaszok, amelyek kínzó és elementáris erővel törhetnek rá bárkire. Van, akinél mindenféle kezelés nélkül hamar elmúlnak a panaszok, de olyan személy is akad, aki sok kezelést a háta mögött tudhat, mégsem akarnak csillapodni a fájdalmai.

Az ősember a kezdetekben még négykézláb közlekedett és igen furcsállotta a két lábon történő járást. Viszont megtapasztalta, hogy ily módon rövidebb idő alatt jóval nagyobb távot tud megtenni és a veszélyes helyzetekben is gyakrabban került ki győztesen, amikor futni kezdett. Viszont az emberi gerinc eredetileg a négy lábon történő mozgáshoz és álláshoz idomult, és igazából még a hosszú evolúciós folyamat alatt sem volt képes igazán alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

Ahhoz, hogy megelőzd a hát fájdalmát, néhány praktika a segítségedre lehet.

Tanulj meg helyesen leülni és felállni, mert ezzel is megelőzheted a gerincet ért hirtelen terhelést és a fájdalmat kiváltó hirtelen mozdulatot. Amikor felállsz a karosszékből, akkor a két karoddal fogd meg a szék karfáját, a lábaidat pedig húzd minél közelebb a székhez. A lábaid nyisd szét legalább vállszélességben, amely az egyensúly megőrzésében nyújt segítséget. Miközben a két kezed a karfán nyugszik, tartsd egyenesen a gerinced. Lassan kezdd el kinyújtani a lábaidat, a csípőd pedig emeld a lábfejed fölé, közben a karod segítségével állj fel a székből. Leüléskor állj a széknek háttal. A lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Ereszkedj le az ülőalkalmatosságra, de ügyelj arra, hogy a hátad mindvégig egyenes maradjon. Amikor eléred a karfát, helyezd rá a testsúlyodat, majd huppanj le a fotelba.

Ha már megjelentek a panaszaid, néhány gyakorlat segíthet, hogy a fájdalmad enyhüljön. Ezeket a gyakorlatokat saját otthonodban könnyedén és naponta több alkalommal is elvégezheted.

Ülj le egy székre egyenes háttal, a fejed hajtsd enyhén le, az ujjaid pedig tedd a vállaidra. A könyököd nézzen előre. Maradj így 3-4 másodpercig, majd lassan fordítsd a könyököd felfelé, aztán kifelé. A fejet emeld fel és tartsd egyenesen. Maradj ebben a pozitúrában ismét 3-4 másodpercig. Lassan hajtsd le a fejed, a könyököd ereszd le és miközben előre fordítod, végezz körkörös mozdulatokat. Maradj így pár másodpercig. Ismételd meg a gyakorlat többször egymás után.

A következő gyakorlattal az ízületek nyújtását segítheted elő. Feküdj le a padlóra, a fejed alá tehetsz egy párnát is. Lassan húzd fel mindkét térded, de csak addig, míg nem érzel fájdalmat. Maradj ebben a pozitúrában és számolj el ötig. Majd kulcsold át a kezeid a térded körül. Húzd a térdeid lassan és óvatosan a melled felé, majd engedd vissza. Számolj ötig, majd ereszd vissza a lábaidat a padlóra. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor, de ha úgy érzed, hogy többet is meg tudsz belőle csinálni, akkor emelhetsz az ismétlésszámon.

Maradj fekve, húzd fel a két térded, a talpad viszont maradjon a padlón. Emeld meg a medencédet, közben érezned kell, ahogyan a has izmai megfeszülnek. Emeld fel a medencédet, de közben a hát alsó része maradjon a padlón. Maradj így 3-4 másodpercig, majd ereszkedj vissza a padlóra. Pihenj egy keveset, majd ismételd meg a gyakorlatot. A medencebillentéssel az alsó hát izmait nyújthatod meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)