Barion Pixel

Szeretném végre jól kialudni magam avagy 6 tipp a jobb alvásért

„Szeretném végre jól kialudni magam” – a közös élmények gyűjtése, a nagy kirándulások, a strandolás mellett a nyugodt, pihentető alvás is gyakran ott van a nyári szabadság alatti terveink listáján. Pedig a könnyű álom, a nyugodt alvás nemcsak a szabadság ajándéka kellene legyen. A teendőkkel, kötelezettségekkel telezsúfolt nappalainkat sokszor az éjszaka rovására hosszabbítjuk meg. Hiszen számítanak ránk a munkahelyünkön, nyakunkon a határidő, és persze otthon is szeretnénk mindent rendben tudni.

Fontos számunkra a párunk, fontosak a gyerekeink, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy már unokáink vannak, akkor velük is szeretnénk minőségi időt tölteni, és persze jó lenne magunkkal is törődni kicsit, többet mozogni, elolvasni egy-egy jó könyvet, koncertre menni vagy megnézni egy jó filmet.

Gyakran csípünk le valamennyit az éjszakából, hogy mindenre jusson idő, nem beszélve arról, hogy ha egy-egy sűrű nap után ágyba kerülünk, még ott is a munkán, a feladatokon, az apróbb-nagyobb lakásfelújításon, vagy azon rágódunk, hogyan tudnánk kicsit segíteni idős szüleinknek vagy gyermekeinknek az aktuális gondjaik megoldásában.

Közben ott jár a fejünkben, hogy – már megint – csak forgolódunk, nem alusszuk ki magunkat, és másnap megint fáradtan indulunk majd neki az új napnak. Pedig többnyire tisztában vagyunk azzal, hogy a megfelelő hosszúságú és minőségű alvásnak rendkívül fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. 

Nyugodt alvás, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.  

Ha kevesebbet alszunk éjszakánként, vagy nem elég mély az alvásunk, romolhat a koncentráló-képességünk, tűrőképességünk, rosszabb lesz a hangulatunk, és gyengébben tudunk teljesíteni az élet számos területén. Hosszú távon pedig – tartósan kimerült állapot esetén – a kockázatok között ott szerepel az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség és a szellemi leépülés lehetősége is.  

6 tipp a jobb alvásért  

Rendszeres mozgás: A testmozgás megkönnyítheti a természetes elalvást. A késő esti fizikai erőfeszítés azonban mind a szívet, mind az agyat serkenti, és élénkítő hatású.

Csak könnyű vacsora: a nehéz ételek megterhelik a gyomrot, ezért inkább könnyű vacsorát válasszunk, zsíros fűszeres ételek helyett legjobb valamilyen saláta.

Élénkítők kerülése: az alkohol vagy koffein tartalmú italok és ételek (kávé, kóla, csokoládé stb.) fogyasztása megnehezítheti, zavarhatja az alvást, este lehetőleg már ne éljünk vele.

Esti rituálék: amikor kicsik a gyerekeink, megszokott rend szerint zajlanak az esték, de felnőtt és idősebb korban is érdemes valamilyen esti rituálét kialakítani, mint például séta, fürdés, zenehallgatás.

Megfelelő környezet: ha mindig pittyeg vagy villog valami a hálószobában, az megnehezíti a pihenést, legyen sötét, csendes, kellemes hőmérsékletű a hálónk.

Lazítás, relaxálás, meditálás: egy-egy feszült, stresszes nap az esténkre is rányomja a bélyegét. Oldhatjuk ezt a feszültséget olvasással, egy meleg, például levendulaolajos fürdővel. A kellő hatást úgy is elérhetjük, ha a jógaórákon gyakorolt relaxációhoz, meditációhoz nyúlunk – ezzel segítve napi terheink, nyűgjeink elengedését, az álomba merülést és a pihentető alvást.

Nyugodt alvás, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.  

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .