Barion Pixel

20 táplálkozási tipp kezdő jógázóknak

Ha még csak most kezdted a test, az elme, a tudat és a lélek tudományát –  a jógát megtanulni, akkor a fejlődésed egyik alapfeltétele, hogy azokat a táplálékokat, amelyekkel a szervezeted tápanyag-, energia-, vitamin,-és ásványianyag szükségletét biztosítani tudod – gondosan válogasd össze. Részletesen meg kell ismerned, és fokozatosan el kell sajátítanod a jógikus étkezés sajátosságait annak érdekében, hogy életed minél több területén megtapasztalhasd a jóga pozitív hatásai.

A jógikus táplálkozás alapjaiban nézve vegetáriánus.

Számodra is ismert jóga alapelv az erőszak nélküliség – az ahimsza. Ez alapján szeretettel  kell viszonyulnod más élőlények és a környezeted felé, nem lehet ártanod sem szóban, sem tettben, sem gondolatban. Mivel tiszteled az életet, nem ölsz, és nem fogyasztasz  húst. Ezért a táplálékaid főként növényi eredetűek lesznek. 

A vegetarianizmusnak (növényi alapú táplálkozásnak) többféle válfaja ismert: 

  • a legkevésbé szigorú az ovo-lakto vegetarianizmus, ami a tojás és tejtermék fogyasztásával bővített növényi étrendet jelent.
  •  a lakto-vegetáriánus táplálkozás megengedi a tej- és tejtermék fogyasztását, de a tojást nem.  A jógikus étrend alapvetően lakto-vegetáriánus – azaz  hús, hal, tojás nem fogyasztható
  • és  a vegán étrend , ami a legszigorúbb növényi étrendet képviselve  pusztán növényi étrendet jelent

Ezek az étrendek  az egészséget szolgálják:  tiszta, egyszerű ételek alkotják, amelyek könnyen emészthetőek (ellentétben a húsokkal) , feltöltenek energiával,  a testedet könnyűvé és karcsúvá, az elmédet nyugodttá, békéssé, a szervezetedet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.A zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák telve vannak pránával, így azok rendszeres fogyasztásával a szervezeted megfelelő mennyiségű életerőhöz jut. 

 Az  ételek hatást gyakorolnak a tudatodra is, eszerint 3 csoportra  oszthatóak:

Szattvikus tiszta táplálékok

Táplálják és tisztítják a testedet,és  az elmédre nyugtató hatással vannak: ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, méz, tej és tejtermékek

Radzsaszikus ételek –A testedben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomást, érelmeszesedést),  az elmédet nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik.  Ilyen ételek : a hal, a tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, erős stb.), forró, vagy fagyos ételek.

Tamaszikus ételek- kedvezőtlen hatásuk, hogy  az elmédben nagyon sötét gondolatokat ébresztenek, bizalmatlanná tesznek,  a testedet tunyává, lustává teszik, gátolják  az idült betegségek gyógyulását. Ilyenek : a hús, az  alkohol, a kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma.

20 táplálkozási tipp kezdő jógázóknak

A változatos növényi alapanyagokból megfelelően összeállított jógikus étrend  egészségügyi és élettani szempontból minden követelménynek megfelel: változatos, ízletes, és egészséges.Természetes jelenség, hogy  amikor a hagyományos táplálkozásból  áttérsz a jógikus táplálkozásra eleinte mind összetételében, mind íz- világában szokatlan lesz a számodra.  A fokozatosság elvét követve, fogadd meg a következő tanácsokat:

  1. részesítsd előnyben  az olyan élelmiszereket, amelyek energiában (pránában ) gazdagok – ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, magvak. Ezek legyenek vegyszermentesek, és  természetes körülmények között termesztettek.
  2. fokozatosan mondj le a húsfélékről:  a húsból készült ételek emésztése nehézkes és az emésztési folyamat során olyan  káros anyagok keletkeznek, amelyek betegségeket okozhatnak  (izületi problémákat, daganatos megbetegedéseket).
  3. mindent alaposan rágj meg  – egyrészt az emésztés már a szádban elkezdődik, másrészt könnyebbé teszed vele a gyomrod munkáját, ráadásul az alapos rágással tovább tart a táplálkozásod folyamata is,  így jobban tudsz  figyelni arra, hogy valóban a szükséges mennyiséget fogyasztod csak el. 
  4. mellőzd az izgató hatású ételeket: kávé, alkohol, fekete tea és a zsíros, túl fűszeres ételek 
  5. kerüld a túlfinomított alapanyagok használatát, mint a fehér cukor, fehér liszt, finomított olajok – helyettük teljes kiőrlésű különféle gabonákat, természetes édesítőszereket (mézet) használj.
  6. mérsékeld az  édességek fogyasztását – üres kalóriát jelentenek, pozitív táplálkozás élettani hatásuk nincs. 
  7. fogyassz sok folyadékot – a legjobb a tisztított csapvíz. 
  8.  kerüld a hideg, jeges italokat – lehűtik a gyomrot és mérséklik az emésztés tüzét, ami problémákhoz vezet. 
  9. részesítsd előnyben a helyben szezonálisan  megtermő zöldségeket, gyümölcsöket – váltogasd az elkészítési módokat 
  10. télen részesítsd előnyben az eltárolható zöldségféléket – cékla, répa, zeller, káposztafélék, sütőtök. Készítsd el párolva, sütve vagy nyersen primőr saláták helyett. 
  11. ismerd meg és kövesd a  helyes, teljes értékű növényi étrend alapjait – fogyassz gabona magvakat és hüvelyeseket, mert ezek kiemelkedő fehérje- és szénhidrát források
  12. ételkészitéshez használj rozsdamentes acél, üveg és kerámia edényeket 
  13. ne süss, főzz, és ne melegíts fel ételt mikrohullámú sütőben 
  14. ne fogyassz olyan ételt amit több napig tároltál – az ételeid mindig frissen készüljenek 
  15. tartsd be az étkezési időpontokat – a rendszertelen étkezés egészségügyi kockázatokkal jár.Két étkezés között minimum 3 óra teljen el.
  16. este hat óra után már ne nagyon fogyassz ételeket – ekkora már a szervezeted a pihenés, a regenerálódás állapotába kerül, és már nem lesz képes jól megemészteni a bevitt táplálékokat. 
  17. mindig csak akkor egyél, ha éhes vagy –  ügyelj arra, hogy a gyomrodat ne töltsd meg teljesen – mindig hagyj egy kis helyet az emésztési folyamatoknak. 
  18.  este általában ne fogyassz savanyított tejtermékeket, joghurtot, túrót, sajtot vagy más állati fehérjéket 
  19. ügyelj arra, hogy az étkezéseidben megjelenjen a hatféle íz mindegyike –  ezek készítik elő az emésztőszerveidet – a keserű íz tisztító hatású és serkenti az epe és máj működését,a csípős íz élénkíti az anyagcserét, melegít és tisztít,az édes íz aktivizálja a hasnyálmirigyet, a savanyú élénkíti és erősíti a gyomor mirigyeit és a legerősebben hat a nyálelválasztásra,   a fanyar íz összehúzó hatású és nyálkahártya-nyugtató, étvágygerjesztő és vízháztartást befolyásoló.
  20. teremts nyugodt körülményeket és nyugodt lelkiállapotot az étkezésekhez – a békés elme elősegíti az emésztést, segit megélni az itt és most érzését – az ízek, zamatok, illatok befogadását

Fontos, hogy lépésről lépésre építsd be az életmódodba a változtatásokat. Közben végig figyeld a tested jelzéseit. Ha tartósan a vegetáriánus étrend mellett döntesz akkor meg kell ismerned minden ezzel kapcsolatos tudást. Egy rosszul összeállított étrend komoly bajokat okozhat! 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .