Ha még csak most kezdted a test, az elme, a tudat és a lélek tudományát – a jógát megtanulni, akkor a fejlődésed egyik alapfeltétele, hogy azokat a táplálékokat, amelyekkel a szervezeted tápanyag-, energia-, vitamin,-és ásványianyag szükségletét biztosítani tudod – gondosan válogasd össze. Részletesen meg kell ismerned, és fokozatosan el kell sajátítanod a jógikus étkezés sajátosságait annak érdekében, hogy életed minél több területén megtapasztalhasd a jóga pozitív hatásai.
A jógikus táplálkozás alapjaiban nézve vegetáriánus.
Számodra is ismert jóga alapelv az erőszak nélküliség – az ahimsza. Ez alapján szeretettel kell viszonyulnod más élőlények és a környezeted felé, nem lehet ártanod sem szóban, sem tettben, sem gondolatban. Mivel tiszteled az életet, nem ölsz, és nem fogyasztasz húst. Ezért a táplálékaid főként növényi eredetűek lesznek.
A vegetarianizmusnak (növényi alapú táplálkozásnak) többféle válfaja ismert:
- a legkevésbé szigorú az ovo-lakto vegetarianizmus, ami a tojás és tejtermék fogyasztásával bővített növényi étrendet jelent.
- a lakto-vegetáriánus táplálkozás megengedi a tej- és tejtermék fogyasztását, de a tojást nem. A jógikus étrend alapvetően lakto-vegetáriánus – azaz hús, hal, tojás nem fogyasztható
- és a vegán étrend , ami a legszigorúbb növényi étrendet képviselve pusztán növényi étrendet jelent
Ezek az étrendek az egészséget szolgálják: tiszta, egyszerű ételek alkotják, amelyek könnyen emészthetőek (ellentétben a húsokkal) , feltöltenek energiával, a testedet könnyűvé és karcsúvá, az elmédet nyugodttá, békéssé, a szervezetedet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.A zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák telve vannak pránával, így azok rendszeres fogyasztásával a szervezeted megfelelő mennyiségű életerőhöz jut.
Az ételek hatást gyakorolnak a tudatodra is, eszerint 3 csoportra oszthatóak:
Szattvikus – tiszta táplálékok
Táplálják és tisztítják a testedet,és az elmédre nyugtató hatással vannak: ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, méz, tej és tejtermékek
Radzsaszikus ételek –A testedben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomást, érelmeszesedést), az elmédet nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik. Ilyen ételek : a hal, a tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, erős stb.), forró, vagy fagyos ételek.
Tamaszikus ételek- kedvezőtlen hatásuk, hogy az elmédben nagyon sötét gondolatokat ébresztenek, bizalmatlanná tesznek, a testedet tunyává, lustává teszik, gátolják az idült betegségek gyógyulását. Ilyenek : a hús, az alkohol, a kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma.
20 táplálkozási tipp kezdő jógázóknak
A változatos növényi alapanyagokból megfelelően összeállított jógikus étrend egészségügyi és élettani szempontból minden követelménynek megfelel: változatos, ízletes, és egészséges.Természetes jelenség, hogy amikor a hagyományos táplálkozásból áttérsz a jógikus táplálkozásra eleinte mind összetételében, mind íz- világában szokatlan lesz a számodra. A fokozatosság elvét követve, fogadd meg a következő tanácsokat:
- részesítsd előnyben az olyan élelmiszereket, amelyek energiában (pránában ) gazdagok – ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, magvak. Ezek legyenek vegyszermentesek, és természetes körülmények között termesztettek.
- fokozatosan mondj le a húsfélékről: a húsból készült ételek emésztése nehézkes és az emésztési folyamat során olyan káros anyagok keletkeznek, amelyek betegségeket okozhatnak (izületi problémákat, daganatos megbetegedéseket).
- mindent alaposan rágj meg – egyrészt az emésztés már a szádban elkezdődik, másrészt könnyebbé teszed vele a gyomrod munkáját, ráadásul az alapos rágással tovább tart a táplálkozásod folyamata is, így jobban tudsz figyelni arra, hogy valóban a szükséges mennyiséget fogyasztod csak el.
- mellőzd az izgató hatású ételeket: kávé, alkohol, fekete tea és a zsíros, túl fűszeres ételek
- kerüld a túlfinomított alapanyagok használatát, mint a fehér cukor, fehér liszt, finomított olajok – helyettük teljes kiőrlésű különféle gabonákat, természetes édesítőszereket (mézet) használj.
- mérsékeld az édességek fogyasztását – üres kalóriát jelentenek, pozitív táplálkozás élettani hatásuk nincs.
- fogyassz sok folyadékot – a legjobb a tisztított csapvíz.
- kerüld a hideg, jeges italokat – lehűtik a gyomrot és mérséklik az emésztés tüzét, ami problémákhoz vezet.
- részesítsd előnyben a helyben szezonálisan megtermő zöldségeket, gyümölcsöket – váltogasd az elkészítési módokat
- télen részesítsd előnyben az eltárolható zöldségféléket – cékla, répa, zeller, káposztafélék, sütőtök. Készítsd el párolva, sütve vagy nyersen primőr saláták helyett.
- ismerd meg és kövesd a helyes, teljes értékű növényi étrend alapjait – fogyassz gabona magvakat és hüvelyeseket, mert ezek kiemelkedő fehérje- és szénhidrát források
- ételkészitéshez használj rozsdamentes acél, üveg és kerámia edényeket
- ne süss, főzz, és ne melegíts fel ételt mikrohullámú sütőben
- ne fogyassz olyan ételt amit több napig tároltál – az ételeid mindig frissen készüljenek
- tartsd be az étkezési időpontokat – a rendszertelen étkezés egészségügyi kockázatokkal jár.Két étkezés között minimum 3 óra teljen el.
- este hat óra után már ne nagyon fogyassz ételeket – ekkora már a szervezeted a pihenés, a regenerálódás állapotába kerül, és már nem lesz képes jól megemészteni a bevitt táplálékokat.
- mindig csak akkor egyél, ha éhes vagy – ügyelj arra, hogy a gyomrodat ne töltsd meg teljesen – mindig hagyj egy kis helyet az emésztési folyamatoknak.
- este általában ne fogyassz savanyított tejtermékeket, joghurtot, túrót, sajtot vagy más állati fehérjéket
- ügyelj arra, hogy az étkezéseidben megjelenjen a hatféle íz mindegyike – ezek készítik elő az emésztőszerveidet – a keserű íz tisztító hatású és serkenti az epe és máj működését,a csípős íz élénkíti az anyagcserét, melegít és tisztít,az édes íz aktivizálja a hasnyálmirigyet, a savanyú élénkíti és erősíti a gyomor mirigyeit és a legerősebben hat a nyálelválasztásra, a fanyar íz összehúzó hatású és nyálkahártya-nyugtató, étvágygerjesztő és vízháztartást befolyásoló.
- teremts nyugodt körülményeket és nyugodt lelkiállapotot az étkezésekhez – a békés elme elősegíti az emésztést, segit megélni az itt és most érzését – az ízek, zamatok, illatok befogadását
Fontos, hogy lépésről lépésre építsd be az életmódodba a változtatásokat. Közben végig figyeld a tested jelzéseit. Ha tartósan a vegetáriánus étrend mellett döntesz akkor meg kell ismerned minden ezzel kapcsolatos tudást. Egy rosszul összeállított étrend komoly bajokat okozhat!