Barion Pixel

Enni vagy nem enni? – gondolatok a húsfogyasztásról

Te mennyi húst eszel naponta? Figyelsz a mennyiségére, a minőségére – vagy ilyesmi nem is foglalkoztat, megeszel bármit, ami a tányérodra kerül? Elvileg – az ajánlások szerint – egy felnőtt napi húsadagja maximum 200 gramm lehetne – ami kimerül két szelet csirkemell, és 3 szelet jó minőségű felvágott elfogyasztásával. 

Aki rendszeresen jógázik viszont  tisztában van azzal, hogy a jóga  nem csak a jógaszőnyegen zajlik. Ott megtanulhatod ugyan azokat a technikákat, amelyekkel sokat tehetsz a testi és lelki egészségedért –  a tudatosságot, ami a mindennapokban is segít megküzdeni a problémákkal – de egyúttal erkölcsi iránymutatást is kapsz. Ilyen iránymutatást ad a jóga első irányelve az ahimsza – az erőszakmentesség, a nem ártás elve. Sokan hiszik azt helytelenül, hogy az ahimsza és vegetarianizmus ugyanazt jelenti, de a jógában nincsenek abszolút szabályok arra, hogy mindenképpen vegetáriánusnak kell lenned. A húsfogyasztással kapcsolatos  döntéseket saját elveid, belső meggyőződéseid szerint kell meghoznod, nem pedig külső kényszerből.

Miért ajánlott húst enni?

Életfunkcióid fenntartásához nélkülözhetetlenek a hús tápanyagai, nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványi anyag-források. A megfelelő mennyiségben, és minőségben bevitt húsok :

  •  olyan teljes értékű fehérjeforrások (100 gramm hús – 20 gramm fehérjét tartalmaz)  – amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák azokat az  esszenciális aminosavakat, amelyek a szervezeted  kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlenek. Fehérjék szükségesek a szövetek felépítéséhez, fontos szerepük van a sav-bázis egyensúly szabályozásában, az immunrendszer, és a hormonrendszer működésében.  
  • fontos vitaminokkal – nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6, B12, valamint A- és D-vitamint-  , és ásványi anyagokkal – vas, cink, réz, mangán, szelén –  látnak el
  • a bennük található zsiradékok fogyasztása is fontos , mert a zsír a legnagyobb energiát képviselő tápanyag, s egyben jól raktározható energiaforrás. Elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok) táplálékból való felszívódásához, az epesavak termelődéséhez és egyes hormonok előállításához. Tested zsírraktárai védik a belső szerveidet a mechanikai hatásoktól. Jó hőszigetelő tulajdonságuk folytán szabályozzák a testhőmérsékletedet.

Milyen húst fogyassz?

Természetesen nem mindegy milyen húst választassz – a tartási körülmények ugyanis nagymértékben befolyásolják a hús összetételét, és minőségét. A természetes körülmények között tenyésztett, háztáji állatok húsa jobb minőségű, ízletesebb, és biztonságosabb. Az üzemi körülmények között tenyésztett állatok húsában előfordulhatnak  hormon-, és  antibiotikum  maradványok, és egyéb nemkívánatos összetevők. 

Az  sem  mindegy, milyen  fajta húst fogyasztasz, ahogyan a mennyisége sem figyelmen kívül hagyható szempont. A vörös húsok helyett elsősorban fehér húsokat válassz. 

Ehetek húst ha jógázom?

Számos jóga rendszerben nem egyeztethető össze a jóga a húsevéssel- az 

ahimszá – a nem ártás, az erőszaknélküliség elvét követve.

Az ahimszá azt jelenti, sem szóval,sem gondolattal,  sem cselekedettel nem okozunk fájdalmat vagy kárt egyetlen élőlénynek sem. A nem ártani azt is jelenti, hogy nem ölni. Mivel a húsfogyasztás mindig egy állat megölésével jár, a jógik elvből vegetáriánusok. Ahogy azt is felismerték, hogy a táplálkozás közvetlenül kihat az  egészségi állapotra, az erőnlétre, a viselkedésre, a tudat minőségére. A  jóga tradíciója szerint – vannak ételek, amelyek segítik és támogatják a jóga gyakorlását azáltal, hogy könnyűvé és rugalmassá tesznek, és vannak olyanok, amelyek kibillentenek az egyensúlyi állapotodból, lustává, kedvetlenné vagy éppen feszültté, izgatottá válsz miattuk.

De a jóga gyakorlása nem feltétlenül jár együtt a vegetáriánus étrenddel, hiszen a jóga tudatossága is arra tanít, hogy ne elvárások miatt hozd meg a döntéseidet, hanem szabadon, –   semmilyen formában se kényszerítsd bele magad olyasmibe, amit nem tartasz jónak.

A jóga tehát nem várja el, hogy vegetáriánusként élj, hogy  teljesen kitiltsd az étrendedből a húst, sőt! A klasszikusan vegetáriánus ájurvéda három esetben kifejezetten javasolja is a hús fogyasztását:

  • gyengélkedő betegek feltáplálására,
  • nehéz fizikai terhelés esetén 
  • és ha szellemileg, idegileg kimerültek, túlterheltek egyensúlyba hozására

Ha valamikor a jóga gyakorlásának előrehaladtával mégis  felmerül az igény benned a hús elhagyására, az teljesen természetes. Hallgass a belső hangodra – arra, hogy mi az amit kíván a szervezeted, és mi az ami már nem esik jól. 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .