Barion Pixel

Testedzési formák cukorbetegeknek

A megfelelő testmozgás mint program, akár a teljes életet is biztosítani tudja a cukorbeteg személyeknek. Hiszen a testmozgással lehet szabályozni a vércukorszintet, javítani az inzulinérzékenységet és még a hosszú távú cukorbetegséghez kapcsolódó szövődményeket is el lehet kerülni, például a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mindenképpen olyan sportot kell választani, ami nem nagyon terheli meg a szervezetet, és ami nem jár sérüléssel, hiszen ezzel nagyon vigyáznia kell azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek.

Cukorbetegeknek nem a futás, sokkal inkább a gyaloglás javasolható, hiszen ez nem jár olyan behatással, mint a futás. A gyaloglás is nagyon egészséges, főleg, ha valaki lépésszámlálót is visz magával az edzéshez. A lépések számát hétről hétre fokozatosan lehet emelni, így meg lehet növelni a mozgás intenzitását.

A jóga és a tai chi a rugalmasság növelésében lehet a cukorbeteg személyek segítségére. Ezek a gyengéd és meditatív sportformák nemcsak a testsúlycsökkenésben segíthetnek, de az izmok formálásában és megerősítésében is. Ez a két mozgásforma nemcsak a rugalmasságot fejleszti, hanem a mobilitást is elősegíti.

A cukorbeteg személyek sok esetben döntenek a szobakerékpározás mellett és milyen jól teszik. Hiszen ez növeli az izmok tömegét, mindamellett a szív- és érrendszeri egészséget is javítja.

A vízben történő edzések, mint például a vízi aerobik is nagyon hasznos lehet, hiszen ez nem terheli meg az ízületeket, sőt az ízületi fájdalmat is csökkenti, ami gyakori panasz a cukorbeteg személyeknél.

Az erősítő edzések is hasznosak, hiszen erősítik a csontokat és megakadályozzák a cukorbeteg személyeknél az ízületi és a csontbetegségek kialakulását. Mindemellett sok kutatás számolt be arról, hogy az erősítő edzések pozitívan hatnak az anyagcsere-folyamatokra, márpedig a cukorbetegség egy anyagcsere-betegség.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .