Barion Pixel

Tudatos étkezés jógázás előtt avagy hogyan töltsük fel testünket és lelkünket energiával

Az évek folyamán nagyon sokan feltettétek már nekem ezt a kérdést: mit egyek, mit ne egyek jógázás előtt.  Az igazság az, hogy gyakran megfeledkezünk arról, mennyire fontos, hogy mit és hogyan viszünk be szervezetünkbe. Ez éppúgy igaz, ha jógázni megyünk. Mindannyian tapasztalhattuk már, mikor nem bírtunk ellenállni egy-egy finom falatnak jógázás előtt, a gyakorlatok messze nem úgy sikerültek, ahogy azt korábban megszokhattuk.

Természetesen nem arról van szó, hogy minden óra előtt koplalnunk kellene, de egy-két szabályt ezzel kapcsolatban is érdemes betartanunk.

Idővel a jóga megtanít minket, hogyan találjuk meg a test és az elme egyensúlyát, a belső békét, a stabilitást. Ehhez azonban az egészséges és tudatos étkezés elengedhetetlen. Hiába a rendszeres gyakorlás, ha gyorsan és egészségtelenül táplálkozunk, az nehezíti fejlődésünket.

„Az a csodálatos a jógában, hogy gyakorlás közben segít kapcsolatba kerülnünk saját testünkkel. Nincs más dolgunk, mint figyelni szervezetünk üzeneteire, amelyek segítenek eldönteni, mit együnk. Hiszen a testünk az összes bölcsességet megtartja, a mi feladatunk, hogy meghallgassuk mit üzen nekünk ” – hangsúlyozza Kara Lydon, a Nourish Your Namaste című könyv szerzője.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Az elismert dietetikus szerint a jóga támogatja az emésztést, az immunitást, és energiával tölt fel, miközben megtanít lecsendesedni. A kívánt eredmény eléréséhez viszont érdemes odafigyelnünk arra, mit, mikor eszünk.

Két órával jógázás előtt lehetőleg már ne fogyasszunk semmit. Ha mégis megéhezünk, válasszunk valami könnyű harapnivalót. Elsősorban könnyen emészthető ételeket, amelyek kiegyensúlyozott energiát biztosítanak. Ilyenek a teljes kiőrlésű szénhidrátok, a fehérje és a zsír kombinációjú ételek.

Az egyszerű szénhidrátok fogyasztásával, amelyek kis mennyiségben fehérjét, zsírt és rostot is tartalmaznak, a tudatos gyakorlás is könnyebben megy majd. Harapnivalók közül például a banán, a pirítós mogyoróvajjal vagy avokádóval megkenve, de a humusz, a sárgarépa vagy a sós keksz is gyors és hasznos energiaforrás lehet.

Az alma az egyik legkiválóbb gyümölcsünk. Miközben hidratál, a benne található cukor energiával tölt fel, emellett remek C-vitamin és rostforrás is. A sótlan mandula pedig E-vitamint, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Mozgás előtt egy marék mandula biztosan feltölti energiaraktárainkat. A körte is kiváló jóga előtti nassolnivaló lehet, magas rosttartalmának köszönhetően sokáig jóllakhatunk vele.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Ugyanakkor kerüljük a fűszeres, zsíros és savas ételeket. Ezek megzavarhatják gyomrunkat. A nehezen emészthető ételektől pedig kényelmetlenül érezhetjük magunkat jógázás közben.

Ezért is fontos, hogy hagyjunk elég időt, az ételek megemésztésére. Egy könnyű snack elfogyasztása után egy-másfél órát, ebéd után pedig két-három órát érdemes pihentetni testünket, mondja Lydon.

De a legfontosabb, hogy merjünk kísérletezni, és közben végig figyeljünk testünkre, így megtapasztalhatjuk, mi a legjobb időzítés a számunkra.

Ahhoz tehát hogy a jógagyakorlatok elérjék a kívánt hatást, abba kell hagynunk a mértéktelen evést, és meg kell tanulnunk tudatosan étkezni, amely testünket és lelkünket is feltölti energiával.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

2 hozzászólás a(z) “Tudatos étkezés jógázás előtt avagy hogyan töltsük fel testünket és lelkünket energiával”bejegyzéshez

  1. Csapó Bernadett

    Valóban igy van,hogy akarva akaratlanul azokon a napokon amikor jógázom sokkal jobban figyelek hogy mit eszek már az első étkezéstől kezdve.Főleg az airoga órákon mert ott lógunk lefelé is sokat.Bevált nekem a banán mozarella dió goji bogyó összeállítás egy maroknyi adagban.Szigorúan két órával előtte.
    Abban nem vagyok biztos hogy utána mit egyek???Nem vagyok vegetáriánus..próbáltam…sajnos nagyon leépült az izomzatom.
    Az utána étkezésre kérhetnék tanácsot??

    1. KezdőJóga.hu

      Mindenképpen valamiféle könnyű ételt, salátát, gyümölcsöt, nyersételt javaslok. És abból is kisebb adagot.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .