Barion Pixel

Tudományosan bizonyított: a jóga segít a depresszión

Napjainkban egyre több kutatás bizonyítja a jóga áldásos hatását mind a testi, mind a mentális betegségek ellen folytatott harcban. Az amerikai Times magazin legújabb cikkében ismertetett tanulmány szerint heti kétszeri jógázás segíthet a depresszió legyőzésében, és ebben nagyban közrejátszik a jógában alkalmazott lassú légzés. 

A jóga segít a depresszión:

tanulmányban leírt kísérletben 30 depresszióval küzdő személy vett részt, 18 és 64 év közöttiek. A résztvevők egy része egyáltalán nem szedett antidepresszánsokat, a többiek pedig legalább három hónapja szedték a nekik beállított megfelelő mennyiséget. 

Rendszeres Mozgás. Vidámabb Napok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A csoport egyik felét arra kérték, heti háromszor vegyen részt egy csoportos, 90 perces jógaórán, és ezen felül heti négyszer 30 percet gyakoroljon otthon. A csoport másik felét kettő csoportos és három otthoni gyakorlásra bíztatták. 

A csoportos órákon légzőgyakorlatokat is tanultak a jógázók: a lassú, nyugtató, rekeszizommal végzett légzést. Az egyik ilyen gyakorlat segítségével megtanulták megnyugtatni a saját idegrendszerüket, ennek során ötször vettek levegőt percenként.

Három hónap múlva a kísérlet résztvevői közül legtöbben 50%-os javulásról számoltak be a depressziós tüneteiket illetően. Nem meglepő: minél többet jógáztak, annál jobban lettek! Azok a személyek, akik heti háromszor gyakoroltak csoportosan, még jobb közérzetről számoltak be, mint akik csak kétszer vettek részt az órán.

Rendszeres Mozgás. Vidámabb Napok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

 A jógagyakorlásnak sokkal kevesebb mellékhatása van, mint a hangulatjavító szereknek. A jógázók a leggyakrabban csupán egy kis izomlázra panaszkodtak, illetve egy valakinek aggasztó gondolatai támadtak, amíg otthon végezte a légzőgyakorlatokat. 

„Mindazoknak, akiknek nem bizonyul a gyógyszeres kezelés hatékonynak, ott a jóga, mint alternatíva. Az antidepresszánsokkal ellentétben a jóga és a légzésszabályozó gyakorlatok az autonóm idegrendszerre hatnak” – mondja dr. Chris Streeter, a Boston Orvostudományi Egyetem pszichiáter-neurológusa.

„Ha az autonóm idegrendszer kiegyensúlyozott, akkor az egész agy jobban működik – nyilatkozta. „Az antidepresszánst szedők 40%-a sosem hagyja maga mögött teljesen a depressziót, így esetükben mindig fennáll a súlyosbodás veszélye. Ennek a maradék 40%-nak segíteni nagy kihívást jelent. Ahelyett, hogy még több gyógyszert írnánk föl, megkockáztatom, hogy a jóga rendszeres gyakorlása segíthet az állapotuk javításában.”

További kutatások folynak a jóga nyújtotta előnyökről a klasszikus gyógymódokkal szemben, az azonban biztos, hogy nemtől, kortól és a gyakorlott jógastílustól függetlenül bárki megpróbálhatja az antidepresszánsok alternatívájaként.

Rendszeres Mozgás. Vidámabb Napok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

1 hozzászólás a(z) “Tudományosan bizonyított: a jóga segít a depresszión”bejegyzéshez

  1. Szabóné Edit

    Én is szedek antidepresszáns tablettát 0,25gr nak a felét. Frontint. Dr.Nő azt mondta ha ez segít és oldja a stresszt szedjem. Ha nem veszem be izzadás a tenyéren, így naponta élek ezzel a lehetőséggel egyszer.
    Rosszul teszem?

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .