Barion Pixel

Pánikbetegség- Van rá megoldás!

Akik a pánikbetegség ellen küzdenek időről-időre pánikrohamok és intenzív félelemérzés lesz úrrá. Ez egy olyan szorongó állapot, amely hirtelen, váratlan helyzetekben törhet rá az emberre. Lehet egyedül vagy társaságban, lehet ismerős vagy ismeretlen helyszínen, megszokott vagy váratlan szituációban.

Ez egy súlyos betegség, amely kezelhető, de terápia nélkül súlyos következményei is lehetnek. A pánikrohamnak rendkívül sok tünete létezik:

  • szapora szívverés
  • légszomj
  • fulladás
  • szédülés
  • ájulástól való félelem
  • érzéketlenség a végtagokban
  • mellkasi fájdalom
  • zsibbadás
  • izzadás
  • remegés

Ezek mellett a beteg retteg, hogy elveszíti a kontrollt, attól tart, hogy megőrül, és úgy érzi, hogy nem képes irányítani a saját életét és tetteit, olyan érzése támad, mintha minden kicsúszna az uralma alól.

A pánikbetegséget lehetséges örökölni, nagyobb a veszélye a kialakulásának, ha a családban van olyan, aki ettől a betegségtől vagy egyéb szorongásos panaszoktól szenved. A stressz és a kábítószer-használat is hajlamosít a kialakulására. A pánikbetegeknél egyéb pszichiátriai betegségek is jelen vannak, vagy későbbi felbukkanásuk várható lesz. Ilyen például a depresszió, az agorafóbia, vagyis félelem minden nagyobb tértől, illetve a szociális fóbia, amit idegen személyek vagy nagyobb emberi csoport válthat ki az illető személyben.

A pánikroham egy nagyon komoly betegség, amely gyógyszeres és pszichoterápiát igényel. A gyógyszerek csökkentik a stresszreakció okozta testi tüneteket, míg a pszichoterápia segít megszüntetni a tünetekhez kapcsolódó negatív gondolatokat és az ezekhez fűződő aggodalmat.

Vannak azonban olyan alternatív gyógymódok, amelyeket érdemes kipróbálni, mert sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében. Vannak olyan gyógynövények, amelyek mérsékelni képesek a szorongásos tüneteket. Ilyen például az orbáncfű, a macskagyökér, a citromfű és a komló. Azonban ezen gyógynövények használata előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát és véleményét.

8 tipp a pánikrohamok csökkentésére

  1. A koffein, a nikotin, az alkohol és a cukor csak fokozza a pánikroham tüneteit, ezért ezek jelentős csökkentésével vagy elhagyásával máris sokat tehet jobb közérzete kialakításáért.
  2. A rendszeres sportolással, mozgással elegendő endorfin, boldogsághormon szabadul fel a szervezetében, amely szintén mérsékelheti az Önre nehezedő betegség tüneteit.
  3. Az egészséges táplálkozással vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttat a szervezetébe, amelyek szintén jó megoldást jelentenek a betegség leküzdésében.
  4. Az életszemlélet megváltoztatása, az életünk átformálása sokszor hoz kiegyensúlyozott napokat és napsütést a mindennapjainkba.
  5. Válasszon olyan munkát, amelyet érdekesnek és izgalmas tart.
  6. Olyan embereket gyűjtsön maga köré, akikkel szívesen tölti el az idejét. Kapcsolódjon ki rendszeresen, szabadidejében olvasson, válasszon egy jó hobbit, kertészkedjen, kiránduljon a családjával, és passzív pihenést is csempésszen be mindennapjaiba.
  7. Néha megengedett egy kis édes semmittevés, szundikáljon a megszokottnál egy órával tovább vasárnaponként, vagy csak nézzen meg egy remek vígjátékot, mindjárt másképp látja a világot!
  8. A meditáció, relaxáció és a jóga is segíthetik a javulást.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .