Műanyagmentes július – tegyünk egy próbát, igyekezzünk mellőzni az egyszer használatos műanyagot!

Ha elkezdünk böngészni az interneten, pillanatok alatt olyan képekbe botlunk a tengernyi műanyaghulladékról, amelyektől elszörnyülködünk. Ott van például a távoli, lakatlan Henderson-sziget, ami a Csendes-óceán déli részén helyezkedik el.

Bár a sziget rajta van az UNESCO világörökségi listáján, mégis a legtöbben arról ismerik a nevét, hogy ott a legnagyobb a hulladékkoncentráció, az óceán folyamatosan sodorja a partjára a hulladékot. Látni a legkülönfélébb műanyag alkalmatosságokba szorult állatok fotóit, madarakat, akik a megevett műanyagdarabkáktól pusztultak el, és olyan folyót, ahol a víz szinte nem is látszik a rajta úszó Pet-palackoktól. 

De elég csak végigsétálni egy-egy településen – szinte biztos, hogy látjuk, ahogy műanyazacskókkal játszik a szél, vagy itt-ott palackok, egyszer használatos műanyagpoharak sodródnak a járda mellett. Jó esetben felvesszük, kidobjuk ezeket a kukába és bosszankodunk egy sort.

Aztán – tisztelet a kivételnek – elmegyünk mondjuk vásárolni, és veszünk pár palack ásványvizet, bepakolunk egy zacskóba pár szem almát, utána lelkünket megnyugtatva a szelektív kukába tesszük a műanyagszemetet…

Szokták mondani, hogy a legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk. Mi lenne, ha mi is tennénk egy próbát? Mi lenne, ha legalább egy időre megpróbálnánk kiiktatni az életünkből az egyszer használatos műanyagokat? Mi lenne, ha rászánnánk erre egy hónapot, mondjuk a júliust, csatlakozva egy kezdeményezéshez?

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A műanyagmentes július, azaz a Plastic Free July Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig világszerte elterjedt. Tavaly több mint 120 millió ember vett részt benne mintegy 170 országból. Magyarországon a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refil népszerűsítette az akciót, amelyhez idén is lehet csatlakozni. 

Hogy mit keres egy ilyen kezdeményezés a kezdőjóga oldalán? A jóga a természettel, a világgal, az univerzummal való harmónia megteremtésére tanít, ehhez pedig szervesen hozzátartozik a környezettudatosság is. Adunk tehát néhány tippet, hogy tehetjük műanyag-mentesebbé júliusban és akár hosszabb távon is az életünket:

  1. Műanyag táska vagy zacskó helyett használjunk inkább vászonszatyrot, egy mozdulat reggel betenni a táskába, hogy vásárláskor kéznél legyen.
  2. A zöldségeket, gyümölcsöket ne plasztik zacskókba rakjuk, varrhatunk magunk, de akár vásárolhatunk is erre célra készült vászonzsákot.
  3. Ha nem otthonról viszünk ebédet a munkába, legyen nálunk ételhordó, így ebédidőben nem kell eldobható műanyagdobozt kérnünk, és még spórolunk is. 
  4. Ha ragaszkodunk az elvihető kávéhoz, jeges italokhoz, vigyünk magunkkal termoszt, saját poharat, így megússzuk az egyszer használatos műanyagpoharat.
  5. Mellőzzük a szívószálat.
  6. Gondoljuk át: valóban szükségünk van Pet-palackos vizekre, vagy ásványvíz helyett elegendő a tisztított víz, a forralt, majd lehűtött víz, vagy akár a sima csapvíz? 
  7. Kerüljük az olyan termékeket, ahol sok műanyagot használnak fel a csomagoláshoz.
  8. Nézzünk utána, van-e csomagolásmentes üzlet a környékünkön, ha igen, úgy könnyebb lesz műanyagmentessé tenni az életünket.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)