Mundrucz Csilla – A jóga egy olyan mozgásforma, ami az adottságaimnak és az időbeosztásomnak is megfelel

Mundrucz Csilla 49 éves, egy békéscsabai általános iskolában tanít felső tagozatosokat. Szereti a munkáját, boldog életét él férjével és nagylányukkal.

Mint mondja, a jóga kiegyensúlyozza, ráadásul tíz kilót fogyott a gyakorlásnak is köszönhetően, és sikerül tartania a súlyát. 

– Mikor kezdtél jógázni és miért? 

– Pár évvel ezelőtt volt egy próbálkozásom, kíváncsiságból elmentem jóga órára, de akkor valahogy nem vált be, néhány alkalom után abba is hagytam, mert számomra megerőltető volt.

Tavaly januárban a munkahelyemről több kollégám jelentkezett az Ízisz Jóga Stúdió egyik kezdő tanfolyamára, felhívták az én figyelmemet is, így indult újra a dolog. Egyébként is szerettem volna valami olyan mozgásformát találni, ami az adottságaimnak és az időbeosztásomnak megfelel, és az újabb próbálkozás bejött, azóta is járok. 

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

– Milyen órákat szeretsz? 

– Nincs állandó kedvencem, sok mindent kipróbáltam, de a változó időbeosztásom miatt leginkább arra megyek, amelyik éppen belefér a napirendembe. Szeretem például a synergyt, a vinyasat, volt idő, amikor ashtangára jártam, ha pedig fáradtabb vagyok, akkor a callygraphyt választom. 

– Milyen változásokat tapasztaltál magadon, amióta jógázol? 

– Mindig úgy gondolok a jógára, hogy az engem kiegyensúlyoz. Szellemi tevékenységet végzek, amikor pedig jógázni megyek, úgy képzelem, hogy az agyam másik részét is aktivizálom. Hiába ismerem a gyakorlatokat, mindig odafigyelést igényel a kivitelezés: hogy éppen melyik kezem, melyik lábam jön, mennyire emelem fel, milyen tartásban vagyok közben.

A jógának szerepe van abban is, hogy több mint tíz kilót fogytam, és ezt a súlyt meg tudom tartani. Jó volt észrevenni továbbá, hogy visszajöttek azok az izmaim, amelyeket jó ideje már nem éreztem. Mindemellett nekem sikerélményt ad az is, amikor sikerül fejen állni, az alkarállást megcsinálni, vagy valami olyan pózt kivitelezni, ami korábban nem ment. 

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

– Mit javasolnál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elkezdjen-e jógázni? 

– Biztosan van, aki egyedül is belevág, de a saját tapasztalataim alapján inkább azt mondom: sokat segíthet egy kezdő tanfolyam, ahol megtanulhatjuk az alapokat, ahol kicsit betekintést nyerhetünk a jóga ideológiai hátterébe. Bár nem vagyok nagyon spirituális ember, kifejezetten szeretem, amikor a jóga órák elején az oktatók felolvasnak.

Az ott hallottakon mindig elgondolkodom, és magamon átszűrve mindig elviszek valamit belőle. Nekem plusz energiát adott és ad a közösség is. A jóga gyakorlása ráadásul sokáig folytatható – vannak az órákon olyanok, akik kitartóan járnak hatvan, hetven év felett is.

A jóga nem verseny, minden gyakorlatnál mutatnak fokozatokat, könnyebb, nehezebb verziókat, így mindenki éppen annyit csinál, amennyit elbír a teste és az aktuális állapota. Nekem is van, ami könnyebben megy, van, amit pedig csak kezdő szinten tudok elvégezni, de ez teljesen rendben van így.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)