Csinger Anita – Ha jógázol, akkor jól érzed magad a bőrödben és másoknak is adni tudsz a jóságból

Csinger Anita pedagógus, Békésen tanít. 49 éves lesz, két gyermeke van, fia most érettségizik, lánya pedig a kilencedik osztályt fejezte be.

Mint mondja, egy ideje a jóga tölti ki a mindennapjait, ez nyújt fogódzót, egyfajta mentőövet az életében.

– Mikor került a jóga az életedbe, és mi motivált abban, hogy kipróbáld?

– Mindig sportoltam valamit. Gyerekként sporttagozatos iskolába jártam, atletizáltam és kézilabdáztam is. Főiskolás koromban kezdtem aerobikozni, majd 17 éven át tartottam gyerekeknek és felnőtteknek aerobik órákat. Később úgy alakult az életem, hogy pár év a sport tekintetében kimaradt.

Éreztem, hogy muszáj valamit kezdeni magammal, hisz engem a mozgás mindig feltöltött, de bennem volt, hogy az aerobik már nem az én világom. Lelkileg is másfelé vitt az élet, valahogy így érkeztem meg, és talán így értem meg a jógához. Jó három évvel ezelőtt voltam a jóga stúdióban egy nyílt napon, aztán 2017 januárjában végeztem el a kezdő tanfolyamot, februártól pedig már Budapestre jártam egy jógaiskolába, ahol gyermekjóga-oktatást tanultam.

Egészséges szív, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Ez év januárjától lényegében a jóga tölti ki az életemet. Különösen hálás vagyok Lenkefi Mónikának azért, hogy az Ízisz Jóga Stúdióban, ebben a tanévben rám bízta a gyermekjóga órák megtartását. Sokat tanultam a kis jógiktól, örülök, amikor velük lehetek.

– Vannak-e kedvenc óráid?

– Nagyon szeretem a kundalínit. Eleinte még nem igazán tudtam, mit lehet szeretni a sokáig kitartott pózokban, az ismétlésekben, ma pedig már ebbe tudok a leginkább belemeditálni. Tudom azt is, hogy ha kundalínivel indítom a reggelt, az a nap már csak jó lehet, ha pedig délután vagy este megyek jógázni bármelyik órára, akkor jól fejeződik be a napom.

– Milyen változásokat tapasztaltál magadon, mióta jógázol?

– Úgy érzem, a jóga egyfajta mentőövként érkezett az életembe. Mióta járok, új barátok, új emberek, új ismeretségek jöttek az életembe. Mindaz, ami a jógában történik velem, megnyugvással tölt el, olyan, mintha megérkeztem volna. Ezzel az életmóddal nemcsak a testünk alakul, formálódik, erősödik, hanem a lelkünk és az egész életszemléletünk is – valahogy másként nézünk a világra.

Ráadásul a jóga kiold a napi mókuskerékből, fáradtságból, stresszből. Negyedik éve hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozom, ez rengeteg odafigyelést, folyamatos jelenlétet igényel, és sok erő kell hozzá. A jóga segít töltődni és egyensúlyban tart a nehezebb napokon is, számomra ez egy biztos pont és jó kapaszkodó.

– Mit mondanál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e a jóga útján?

– Mindenképpen vágjon bele, mert nemcsak testileg, hanem szellemileg és mentálisan is meg tud erősödni. Ráadásul: ha jógázol, úgy érzed, hogy jól vagy a bőrödben és másoknak is tudsz ebből a jóságból adni. Érdemes tehát kipróbálni akár a jóga világnapi programokon is, ahol feltölthetjük a testünket, szívünket, lelkünket.

Egészséges szív, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)