Galambosné Varjú Blanka – A jógának köszönhetően jobb állapotban vagyok, mint azt remélni lehetett

Galambosné Varjú Blanka családterapeuta, mentálhigiénés szakember, pszichodráma-vezető és a Sorsfonó Társulat playback-színésze. A hetedik iksz környékén is mozgalmas életében komoly törést hozott, hogy súlyos gerincproblémái lettek. Ma már azonban ismét aktív életet él. Jógával és meditációval dolgozik önmaga „újraépítésén”, és sikerült elhagynia az altatót, a fájdalomcsillapítót és az izomlazítót is.

– Mikor vált számodra fontossá a jóga?

– 2016-ban nagyon felerősödtek a gerincfájdalmaim, jártam csoportos gerinctornára, de azzal kellett szembesülnöm, hogy nem tudok együtt haladni a csoporttal, és hogy a problémáimra nem is elég ez. Ancsinné Pepó Pálma gyógytornász korábban már segített nekem, felhívtam és megkérdeztem mit javasol egyéniben: gyógytornát vagy jógát? A jógát, konkrétan Lenkefi Mónikát ajánlotta, így jutottam el hozzá, magánórára. Ő minden leletemet áttanulmányozta, majd végtelen türelemmel kezdett foglalkozni velem.

– Elárulhatjuk, hány éves voltál ekkor?

– Hetvenéves voltam. A jógán kiderült, hogy nem tudok rendesen járni, ráadásul nem elég erősek a gerinc mellett izmaim, ezért olyan gyakorlatokat végeztünk, amelyek erősítik a hátizmokat. Fél év múlva azonban meghalt egy számomra nagyon sokat jelentő ismerősöm, ez kiváltott nálam egy olyan pszichés blokkot, ami a gerincben csapódott le. Hirtelen lerobbantam, erős fájdalmaim voltak.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Két botra támaszkodva jártam, egyedül csak a jógaórán nem voltak fájdalmaim. Ezután kórházi kezelés következett, két hónapot a jógából is kihagytam, de utána folytattam. Akkor hetente kétszer jártam jógára, kétszer pedig Békéscsabáról Budapestre 3D vertikál gyógytornára. Pár hónap múlva a neurológiai vizsgálatomat végző professzor csodálkozva mondta, hogy sokkal jobb a mozgásom és az állapotom, mint azt a korábbi felvételek alapján gondolni merte volna.

– A jógának köszönhetően javult ilyen sokat az állapotod?

– Rengeteget jelentett a jóga. A professzor úr alig hitt a szemének, mert sokkal hajlékonyabb voltam, sokkal több mindent meg tudtam csinálni, mint azt remélni lehetett. 2018 őszén így aztán már jógatáborba is el mertem menni, ott négy nap alatt 15 jógaórát csináltam végig. Innentől nem volt kérdés hogy mindenképpen a jóga az én utam.

– Jellemzően mennyit jógázol hetente?

– Ez év januárjáig hetente kétszer jártam, emellett napi hat kilométert kellett gyalogolnom az orvosom utasítása alapján. Január óta heti négy alkalommal jógázom, és a gyaloglás is megmaradt. Az órákon most azon is dolgozunk, hogy izomból építsünk fel egy „gerincfűzőt”, ugyanis a műtétem során meggyengült a gerincem. Közben szerettem volna egyre többet és többet megtudni a jógáról.

Könyveket tanulmányoztam, megismerkedtem a keleti pszichológia személyiségképével, jártam meditációs tanfolyamra, és ma már naponta egy-egy órát meditálok. Elolvastam az Isten című könyvet is, és lassan, a jógán keresztül megtaláltam az utamat Istenhez. Megtaláltam azt az Istent, akit szeretni lehet, és aki engem is szeret.

– Mit mondanál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e a jóga útján?

– Azt mondanám, ne gondolkodjon, hanem kortól és állapottól függetlenül vágjon bele. A jógával olyan szinten lesz képes újraépíteni önmagát szellemi, fizikai, önismereti és szerintem erkölcsi szinten is, amit máshogyan nem tudna megtenni.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)