Krisztián – Jobban alszom, nem fáj a fejem és frissebbnek érzem magam

Krisztián Békéscsabán él, egy műanyag fröccsüzemben dolgozik, és szinte felnőtt gyermekei vannak.

Mint mondja, már éppen kezdett beletörődni, hogy negyvenen túl itt-ott fájdogál valami, amikor rádöbbent, hogy a folyamat a jógával megállítható és visszafordítható


– Mikor kezdtél jógázni, és mi motivált erre?

– Egy férfi ismerősöm mesterként dolgozott nálunk, amikor mesélt arról, hogy jógázni jár. Nagyon elcsodálkoztam, mert akkor úgy gondoltam: nem illik hozzá a jóga. Bennem is élt az a sztereotípia, hogy ez valamilyen nőies dolog, ami messze van a sporttól. Aztán a feleségemmel együtt elmentünk egy órára és kellemesen csalódtunk.

Nagyon aktív volt már az első alkalom is. Hamar rájöttünk, hogy ez valami olyasmi, amilyenhez hasonlót korábban kimondatlanul is kerestünk: ami erőnlétet ad, van benne nyújtás, megmozgatja a gerincet. Fantasztikus felismerés volt, hogy ilyen a jóga! Úgy öt éve kezdtük el, több alkalommal is jártunk hetente.

Akkor negyvenöt éves voltam, és időnként itt-ott fájdogált valamim. Kicsit szomorkásan vettem tudomásul, hogy már a B-oldal pörög, ez biztosan a korral jár, ezzel együtt kell élni. Amikor viszont elkezdtem jógázni, három hónap után olyan mértékben javult a közérzetem, hogy rádöbbentem: megállítható, visszafordítható ez a folyamat. Jobban éreztem magam, jobban aludtam, nem fájt semmim, frissebbnek éreztem magam.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

– Milyen órákra szeretsz járni, mi az, ami közel áll hozzád?

– Amikor még sok órára el tudtam menni, akkor az intenzív ashtanga volt a kedvencem. Most már ritkábban jutok el a stúdióba, de mindenképpen a dinamikusabb ashtanga vagy vinyasa órákat részesítem előnyben. Szeretem, amikor több kitartás van, többet lehet benne lenni egy-egy gyakorlatban, jobban el lehet mélyülni a mozdulatokban, csavarásokban.

– Milyen egyéb hozadéka volt és van számodra a jógának?

Nekem sokszor akkor is fájt a derekam, ha például hosszabb ideig állnom kellett. A jógaoktató viszont korrigálta a mozdulataimat, megmutatta, hogyan legyen helyes a tartásom. A légzésemen is lenne mit javítani, eddig még nem volt kellő türelmem ahhoz, hogy ezt a hétköznapokban is gyakoroljam.

A fordított testhelyzetnek szintén sok hozadéka van, javít a keringésemen és segít abban, hogy ma már fejfájás nélkül tudok élni – éppen ezért amikor tudok, otthon is fejen állok egy kicsit.

– Mit mondanál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e ezen az úton?

– Szerintem a jóga kortól, nemtől, súlytól függetlenül több tekintetben is jó, ha meg szeretnénk mozgatni magunkat. Persze széles a kínálat, de az úszás akkor használ, ha valakinek tökéletes a technikája, a futás nem ízületkímélő, elsőre nehézkes lehet.

Konditerembe nem feltétlenül szeretnek menni a velem egykorú hölgyek, mert oda leginkább a gyerekeik korosztálya jár, és van, akit zavar a hangos a zene is. A jógastúdióban viszont egy elfogadó légkörbe csöppen, aki belép.

Nem számít a korosztály, a tizenévestől a hetvenesig mindenki jön, segítséget kapunk, minden nyugalmat sugároz, így minden adott ahhoz, hogy egyszerűen jól érezzük magunkat. A jóga tökéletes választás!

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)