Kulik Attila – A 85 éves nagynéném szerint az a fontos hogy…

Kulik Attila 55 éves, egyedül él. Mezőgazdasággal foglalkozik, őstermelőként búzát, kukoricát, napraforgót termeszt. Találkozásunkkor – egy reggeli kundalíni után – éppen tönkölybúzát vitt egy ismerősének, aki otthon süt magának kenyeret. Attila Orosházáról jár át hetente többször is Békéscsabára jógázni. Mint mondja, a nagynénje példája lebeg a szeme előtt, aki 85 éves lesz, jógázik és ma is mozgékony.

– Mikor és milyen indíttatásra kezdtél jógázni? 

– Több mint tíz évvel ezelőtt a nagynéném kezdte mondogatni, hogy milyen jó is ez, de én úgy éreztem, hogy „béna” vagyok a jógához, nem vagyok elég ügyes, hogy belevágjak. A nagynéném 85 éves lesz, a mai napig minden reggel jógázik és jó egészségnek örvend, könnyedén mozog.

Gondoltam, ha rá ilyen jó hatással van, mégiscsak meg kellene próbálni.Így aztán tavaly jelentkeztem egy kezdő tanfolyamra, és mióta az véget ért, azóta is rendszeresen megyek, hetente úgy négy alkalommal. 

Szorgalmas Gyakorlás. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. Augusztus 31-ig nyári 50%-os akció. 

– Milyen órákra jársz általában? 

– A reggeli kundalíni órákat nagyon szeretem, arra szinte minden alkalommal próbálok eljönni. Mivel reggel 5.30-kor kezdődik, 4 órakor kelek fel, összekészülődök, és 4.45 körül már úton vagyok Békéscsabára. Van olyan ismerősöm, aki kondizni járt, de abbahagyta, azt mondta, hogy mostanában nincs ideje rá.

Akkor megjegyeztem, hogy én pedig azért illesztem be az életembe, az időmbe folyamatosan a jógát, hogy aztán legyen erőm a többi dolgomhoz is. Némelyik ismerősöm pedig azt gondolja, nem vagyok teljesen normális, hogy a jóga miatt ilyen korán kelek, de én nagyon szeretem.

A kundalíni mellett a másik kedvencem az ashtanga – általában ezekre az órákra járok. Voltam callygraphyn is, kipróbáltam, de nekem az kicsit nőies, szerintem én ahhoz nem vagyok elég hajlékony. 

Szorgalmas Gyakorlás. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. Augusztus 31-ig nyári 50%-os akció. 

– Említetted, hogy erőt ad neked a jóga, mi mást tapasztaltál még magadon, mióta rendszeresen gyakorolsz? 

– Azóta jóval könnyebben mozgok, a fordulások, hajlások nem okoznak problémát, és nem fáj a derekam. A munkámból adódóan egyébként is elég sokat mozgok, de mindig ugyanazokat az izomcsoportokat mozgatom. Ráadásul a munka nagy részét traktorral végezzük, szükségem van a jógára, hogy mindenemet átmozgassam. Még a belső szerveimen is érzem ennek a jótékony hatását. 

– A tapasztalataid alapján mit javasolnál annak, aki még csak most gondolkodik azon, hogy elkezdjen-e jógázni? 

– Ne gondolkodjon, vágjon bele! Amikor elkezdtem jógázni, a nagynéném azt mondta, hogy egy nagyon fontos dolog van, amire figyelni kell: „csak soha nem hagyd abba”. Ez a mondat mindig a fülembe cseng. Ő 1985 óta nem hagyja abba, és én is még nagyon-nagyon sokáig szeretnék jógázni.

Szorgalmas Gyakorlás. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. Augusztus 31-ig nyári 50%-os akció. 

One thought on “Kulik Attila – A 85 éves nagynéném szerint az a fontos hogy…
  1. Nagyon jó ilyen történeteket olvasni!
    Sokan félnek “idősebb” korban elkezdeni a jógát,
    de szerintem SOSEM KÉSŐ!!!

    Namaste
    TeoDóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)