Nagy László – Ha már fiatalon elkezdenénk jógázni, sok fájdalmat megspórolnánk

Nagy László 54 éves, őstermelő, gyermekei 21 és 11 évesek. Dinnyetermelőként sok hajlongással, guggolással jár a munkája, árusítás közben pedig gyakran órákat áll a piacon – itt-ott voltak már fájdalmai, nehézségei. A párjától ajándékba kapott kezdő jógatanfolyam óta azonban, amikor csak tud, eljár az Ízisz Jóga Stúdió óráira, ennek köszönhetően mozgékonyabb, egészségesebb lett.  

– Mikor találkoztál először a jógával, és mikor kezdtél komolyabban foglalkozni vele? 

– Már fiatalkoromban felmerült bennem, hogy jó lenne jógázni, volt könyvem is erről, de akkor nem lett az életem része. Tavaly az én drágámnak el volt törve a keze, aztán elment jógázni. Ennek egyik eredményeként a születésnapomra meglepett egy kezdő tanfolyammal. Így aztán múlt év októberében szíves-örömest belevágtam. 

– Ezek szerint több mint egy éve jógázol. Mi az, ami itt tart? 

– Voltak olyan problémáim, amelyek megnehezítették az életemet, és nem akartam, hogy rövidesen segítséget kelljen kérnem, akár már így, az ötvenes éveimben. Például nem értem el rendesen a lábujjaimat, hogy levágjam a körmeimet, vagy egy lábon kényelmetlen volt felvenni a nadrágomat. Ezért döntöttem úgy, hogy a kezdő tanfolyam után is igyekszem jógára járni, amikor tudok, mert segít mozgékonyabbnak maradnom. 

– Vannak-e kedvenc óratípusaid? 

– Főleg synergyre és callygraphyra járok, de van, amikor vinyasa órára is eljutok. A synergy nekem kicsit erősebb, sok benne az egyensúlyozás, korábban ezzel is gondom volt. A callygraphyt pedig az nehezíti meg számomra, hogy folyamatosan a mozdulatok követését igényli, viszont nagyon energetizál, nagyon szeretem. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

–  Említetted, hogy mozgékonyabb lettél. Milyen változásokat tapasztaltál még ezen kívül magadon, amióta jógázol? 

–  Dinnyetermelőként mindig sokat mozogtam, de korábban már nehezemre esett, hogy le kell hajolni, pedig ez a munka sok hajlongással jár. Időnként megerőltető volt a guggolás, pedig ez is fontos ahhoz, hogy tudjak dolgozni. Ráadásul, amikor a piacon árulom a dinnyét, hosszú órákat állok. Azt vettem észre, hogy amióta jógázom, jobban megy a hajlás, a guggolás, és az állóképességem is javult. Összességében kitartóbb lettem. 

– Kiknek javasolnád a jógát, és mit tanácsolnál annak, akik még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e ezen az úton? 

– Mindenkinek ajánlanám a jógát! Huszonévesen, fiatalabb korban talán még nehezebben foglalkoznak az emberek a saját testük karbantartásával, hiszen akkor többnyire még minden jól működik, és úgy tűnik, ez így is marad. Aztán persze többnyire kiderül, hogy ez nem így van – muszáj tenni magunkért. Viszont ha már huszonévesen, vagy még fiatalabban elkezdenénk ezt a fajta törődést, akkor valószínűleg sok fájdalmat megspórolnánk. Ráadásul jógázni bármeddig lehet, nincs korhoz kötve, én ameddig csak tudok, szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. 

– Sokkal kevesebb férfi jár az órákra, mint ahány nő. Mit javasolnál a jógán még csak gondolkodó férfiaknak? 

– A jóga nem teljesítmény-centrikus, ha szükséges, meg lehet állni, pihenni. Itt csak magunkra, a saját testünk jelzéseire és esetleges korlátainkra kell figyelni. Tegyenek le kicsit az egóból, induljanak el bátran a férfiak is, így tovább lesz élvezhető az életük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)