Nagy László – Ha már fiatalon elkezdenénk jógázni, sok fájdalmat megspórolnánk

Nagy László 54 éves, őstermelő, gyermekei 21 és 11 évesek. Dinnyetermelőként sok hajlongással, guggolással jár a munkája, árusítás közben pedig gyakran órákat áll a piacon – itt-ott voltak már fájdalmai, nehézségei. A párjától ajándékba kapott kezdő jógatanfolyam óta azonban, amikor csak tud, eljár az Ízisz Jóga Stúdió óráira, ennek köszönhetően mozgékonyabb, egészségesebb lett.  

– Mikor találkoztál először a jógával, és mikor kezdtél komolyabban foglalkozni vele? 

– Már fiatalkoromban felmerült bennem, hogy jó lenne jógázni, volt könyvem is erről, de akkor nem lett az életem része. Tavaly az én drágámnak el volt törve a keze, aztán elment jógázni. Ennek egyik eredményeként a születésnapomra meglepett egy kezdő tanfolyammal. Így aztán múlt év októberében szíves-örömest belevágtam. 

– Ezek szerint több mint egy éve jógázol. Mi az, ami itt tart? 

– Voltak olyan problémáim, amelyek megnehezítették az életemet, és nem akartam, hogy rövidesen segítséget kelljen kérnem, akár már így, az ötvenes éveimben. Például nem értem el rendesen a lábujjaimat, hogy levágjam a körmeimet, vagy egy lábon kényelmetlen volt felvenni a nadrágomat. Ezért döntöttem úgy, hogy a kezdő tanfolyam után is igyekszem jógára járni, amikor tudok, mert segít mozgékonyabbnak maradnom. 

– Vannak-e kedvenc óratípusaid? 

– Főleg synergyre és callygraphyra járok, de van, amikor vinyasa órára is eljutok. A synergy nekem kicsit erősebb, sok benne az egyensúlyozás, korábban ezzel is gondom volt. A callygraphyt pedig az nehezíti meg számomra, hogy folyamatosan a mozdulatok követését igényli, viszont nagyon energetizál, nagyon szeretem. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

–  Említetted, hogy mozgékonyabb lettél. Milyen változásokat tapasztaltál még ezen kívül magadon, amióta jógázol? 

–  Dinnyetermelőként mindig sokat mozogtam, de korábban már nehezemre esett, hogy le kell hajolni, pedig ez a munka sok hajlongással jár. Időnként megerőltető volt a guggolás, pedig ez is fontos ahhoz, hogy tudjak dolgozni. Ráadásul, amikor a piacon árulom a dinnyét, hosszú órákat állok. Azt vettem észre, hogy amióta jógázom, jobban megy a hajlás, a guggolás, és az állóképességem is javult. Összességében kitartóbb lettem. 

– Kiknek javasolnád a jógát, és mit tanácsolnál annak, akik még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e ezen az úton? 

– Mindenkinek ajánlanám a jógát! Huszonévesen, fiatalabb korban talán még nehezebben foglalkoznak az emberek a saját testük karbantartásával, hiszen akkor többnyire még minden jól működik, és úgy tűnik, ez így is marad. Aztán persze többnyire kiderül, hogy ez nem így van – muszáj tenni magunkért. Viszont ha már huszonévesen, vagy még fiatalabban elkezdenénk ezt a fajta törődést, akkor valószínűleg sok fájdalmat megspórolnánk. Ráadásul jógázni bármeddig lehet, nincs korhoz kötve, én ameddig csak tudok, szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. 

– Sokkal kevesebb férfi jár az órákra, mint ahány nő. Mit javasolnál a jógán még csak gondolkodó férfiaknak? 

– A jóga nem teljesítmény-centrikus, ha szükséges, meg lehet állni, pihenni. Itt csak magunkra, a saját testünk jelzéseire és esetleges korlátainkra kell figyelni. Tegyenek le kicsit az egóból, induljanak el bátran a férfiak is, így tovább lesz élvezhető az életük.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .