Nyistyárné Himler Éva – A jóga megtanított arra is, hogy tiszteletben tartsam a határaimat

Nyistyárné Himler Éva 44 éves, ülő- és állómunkát is végez, szeret olvasni, kertészkedni. Egy nagyobb kihagyással négy éve része az életének a jóga, ami sokat segített neki a betegsége utáni regenerálódásban, és megtanította arra, hogy ne csak a jógaszőnyegen, hanem a mindennapokban is figyelembe vegye, tiszteletben tartsa a saját határait. 

– Mikor és hogyan került a jóga az életedbe? 

– Négy évvel ezelőtt egy kollégám szólt, hogy elmehetnék a lányával jógázni. Előtte már érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne valamit kezdeni magammal, ezért nem volt nehéz rábeszélnie. Így jutottam el először az Ízisz Jóga Stúdióba. 

– Mi az, ami évek óta ott tart? 

– Lenkefi Mónika személyisége, és az, amit az egész stúdió sugall: a nyugalom, a szeretet, a meghittség, a melegség és az az energia, amit ott megtapasztalhatok minden alkalommal. Mindemellett persze a gyakorlás is nagyon jót tesz.

– Mit tapasztaltál magadon, amióta jógázol? 

– Volt egy nagyobb kihagyásom. 2017-ben majdnem egy évig nem jógáztam, mert volt egy sérvműtétem. Addig nagyon jól ment, azonban a műtét után szinte még járni is nehezemre esett. De újrakezdtem a jógát, és ez nagyon jó döntés volt! Sokat segített, könnyebben regenerálódtam, sokkal könnyebben tudok hajolni, könnyebb a járás, a séta.

Úgy érzem, valahogy könnyebben is telnek azok a napok, amelyeken jógázom. Vagy például ha este van időm a gyakorlásra, akkor a másnap lesz jobb tőle. Jó ideje nem vagyok már olyan stresszes sem, jobban kezelem a stresszt, mint korábban.

Van, amit könnyen el tudok engedni, és inkább afelé fordulok, ami jobban érdekel. Fontossá vált számomra a saját nyugalmam. Nem görcsölök rá például arra, ha valamilyen munkát nem tudok aznap befejezni, hiszen másnap is megvár. Tiszteletben tartom a jógaszőnyegen és azon kívül is a határaimat.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Ízületek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

– Milyen órákat kedvelsz? 

– Kedvencem a callygraphy, az rendkívül jótékonyan hat a gerincemre. Amióta jobban tudok mozogni, azóta megy a synergy, és néhanapján kundalínire is eljutok. A synergy az egyensúlyozás, a mozdulatok finomsága, a kundalíni pedig a kitartás fontossága ragadott meg.

– Mit javasolnál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e jógázni? 

– Azt, hogy kezdje el, mert jógázni jó! Én úgy mentem először órára, hogy nem voltam kezdő tanfolyamon, és belecsöppentem egy ashtanga órába, így azért elég érdekes volt. Éppen ezért inkább azt javasolnám, hogy aki teheti, végezzen el egy kezdő tanfolyamot, ahol elsajátíthatja a legfontosabb alapokat, utána már könnyebb lesz végigcsinálnia egy-egy órát.

Így tudni fogja azt is, hogy nem kell a másikat nézni, mindegy, hogy a másik milyen mélyre tud lehajolni, hogyan csavarodik, hogyan végzi a gyakorlatokat, hiszen mindenkinek a saját adottságait és korlátait figyelembe véve, a saját tempójában érdemes gyakorolnia. 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .