Szabó Erzsébet – Az égiek nem véletlenül küldték felém a jóga lehetőségét

Szabó Erzsébet ötvenéves, két egyetemista fiú édesanyja. 2004 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal irodai ülőmunkát végez.

Elsősorban lelkileg szeretett volna kiegyensúlyozottabb lenni, amikor a jóga útjára lépett, de járulékos nyereségként enyhültek nyaki fájdalmai, nem kínozza már a lábboltozat-süllyedése és egészségesebb életmódra is váltott.


– Mikor és milyen indíttatásra kezdtél jógázni?

– Évekkel ezelőtt a spiritualitás felé fordultam, hogy jobban megismerjem magam és megtaláljam a belső egyensúlyomat. Régóta szerettem volna jógázni is, de sokáig valahogy sajnáltam magamra az időt és a pénzt.

Múlt év novemberében azonban a facebookon a szemembe ötlött az Ízisz Jóga Stúdió egyik felhívása, amelyben az volt olvasható, hogy az aktuális kezdő tanfolyamra már csak egy hely van. Úgy gondoltam, semmi nem történik ok nélkül, tudtam, hogy az égiek nem véletlenül küldték felém ezt a lehetőséget, és rögtön éreztem: ez az én helyem.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Írtam is Lenkefi Mónikának, a stúdió vezetőjének, mert szerettem volna elsajátítani az alapokat – és már akkor az volt a sziklaszilárd elhatározásom, hogy a jóga a tanfolyam utána is az életem része lesz.

– Milyen órákra jársz, és miért éppen azokra?

– Valójában mindent szeretnék kipróbálni, de mivel vidékről járok, a stúdió ashtanga, callygraphy és kundalíni óráit tudom beilleszteni leginkább a napirendembe.

– Milyen változásokat vettél észre magadon, mióta jógázol?

– A jógának számos áldásos hatását megtapasztaltam, sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, elfogadóbb vagyok, és sokkal magabiztosabbnak érzem magam még a nehéz helyzetekben is. A környezetem is észrevette, hogy derűlátóbb, pozitívabb lettem. Akadt, aki megjegyezte: ha ilyen hatása van a jógának, neki is ki kell próbálnia.

Voltak testi problémáim, amikor járni kezdtem, de valójában nem emiatt jelentkeztem, hanem azért, hogy megtaláljam a lelki egyensúlyomat. Emellett viszont testi síkon is jót tett a gyakorlás. Van, vagy inkább volt egy lábboltozat-süllyedésem, nagyon fájt a talpam. Az ortopéd szakorvos tanácsára korábban tettem betétet a cipőmbe, de boldogan mondhatom, hogy ezt a tavasz óta már nem kell használnom.

Nyugodtan és fájdalommentesen tudok járni, akár csinos, magas sarkú cipőben vagy szandálban is. Az ülőmunka miatt komoly nyaki problémáim voltak, fájdalom nélkül szinte még egy színházi előadást sem tudtam végignézni. Nem mondom, hogy ez teljesen elmúlt, de ma már sokkal jobb, és bízom benne, hogy kitartó gyakorlással meg is szűnik majd. Ráadásul mióta jógázom, fogytam és átalakult az izomzatom.

A fülembe csengenek Lenkefi Mónika szavai, hogy a jógával megváltozik a táplálkozásom is. Így történt, most inkább a nyers salátákat, zöldségeket részesítem előnyben, mert az esik jól – megváltozott az életmódom.

– Mit mondanál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elkezdjen-e jógázni?

– Próbálja ki, mert csak nyerhet vele! Amikor a jóga stúdióban vagyok, egyáltalán nem kattog az agyam, csak arra figyelek, amit ott és akkor csinálok, és csak létezem. Előfordult, hogy egy-egy stresszesebb, nehezebb nap után alig volt már erőm és azon gondolkodtam, hogy inkább pihenni kellene.

Aztán mégis elmentem az órára, ahol a lábdagadásom elmúlt és szinte percről percre tért vissza belém az élet. Feltöltődve, energikusan mentem haza. Szerintem célszerű egy kezdő tanfolyammal indulni, mert arra lehet építkezni, de mindenkinek csak ajánlani tudom a jógát!

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)