Sztriha Ildikó – Testileg és lelkileg is helyrebillentett a jóga

Sztriha Ildikó 58 éves, négygyermekes édesanya és többszörös nagymama. Három évvel ezelőtt talált rá a jógára, több mint egy évvel azután, hogy agyhártyagyulladása volt, és érzelmileg is életének egy igen nehéz időszakát élte. Ildikóval az Ízisz Jóga Stúdió erdőspusztai táborában beszélgettünk.

– Mit reméltél, mit vártál a jógától életed abban a nehéz helyzetben? 

– A betegségem miatt olyan problémáim adódtak, amelyekre több szinten kerestem megoldást. Az agyhártyagyulladás következményeként gondok voltak a rövidtávú memóriámmal. Mondták, hogy a keresztrejtvény-fejtés segít, sokat foglalkoztam ezzel, és kerestem azokat a szellemi kihívásokat, amelyek javíthatnak az állapotomon.

Így helyre is jöttem, de az egyensúlyérzékem továbbra sem volt a régi. Ez nem azt jelentette, hogy emiatt ne tudtam volna menni, vagy tevékenykedni, de például magas sarkú cipőben megbillentem.

Ráadásul pontosan abban az időben érzelmileg is kibillent az életem a megszokott medréből – szerettem volna jobban lenni. Sok jót hallottam az Ízisz Jóga Stúdióról, érdeklődtem ismerősöktől is, így indultam el a jóga felé. 

– Úgy tűnik, rátaláltál az egyensúlyodra. Emellett mit adott még neked a jóga? 

– Fokozatos életmódváltást is magával hozott. Nem élek úgy, mint egy jógi, de másképp kezdtem étkezni, másképp kezdtem gondolkodni. Idővel megváltozott a nézőpontom is, jobbnak élek meg mindent, és jobban meglátom a szépet mindenben. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

– Mi az, ami harmadik éve ott tart a jógán? Vannak-e például kedvenc óráid? 

– A callygraphy nagy kedvencem, mert jól átmozgatja a gerincemet, a derekamat, a vállamat, közben ad egy jó erőnlétet, és változott az alakom is. Talán ez már nem olyan látványos változás, mintha sokkal fiatalabb lennék, de azért jó érzéssel tölt el. A gyakorlásnak köszönhetően kitartóbb lettem, és kiegyensúlyozottabbnak, megfontoltabbnak is érzem magam. 

– Kinek javasolnád a jógát, vagy akár egy jógatábort? 

– Mindenkinek! Például a gyerekeimnek, de szerintem a páromnak is jót tenne, akit műtöttek a szívével – bízom benne, hogy később esetleg őt is sikerül bevonni. Persze annak is szívesen ajánlom, akinek semmi baja sincs, hiszen ezzel csak jót tesz magának.

Érdemes elmenni egy-egy órára, vagy akár a nyílt napra, hogy saját bőrünkön tapasztaljuk meg, mit adhat a jóga. Amikor csak terveztem, hogy belevágok, először persze én is utána olvastam a dolgoknak, próbáltam információkat gyűjteni, de akkor lett igazán kerek az egész, amikor elmentem és kipróbáltam.

Azóta pedig nekem a jóga testi-lelki feltöltődést ad. Szóval érdemes elmenni, a saját bőrünkön kell kipróbálni!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .