Tánczos Marcsi – Hiába nem érezzük a korunkat, a szervezetünk biológiai órája előrehalad

Tánczos Marcsi 48 éves, Győrben él, két gyermek édesanyja, és többnyire ülőmunkát végez. Fontosnak tartja az egészséges életmódot, a mozgás a táplálkozás és a vegymentes gyógyítás tekintetében is. Bár eleinte azt gondolta, hogy a jógához szinte akrobatikus tehetség kell, ma már jó szívvel ajánlja mindenkinek, aki karban szeretné tartani magát.

Marcsi több alkalommal is részt vett az Ízisz Jóga Stúdió táboraiban, most az erdőspusztai, őszi elvonuláson beszélgettünk.

Rendszeres Testmozgás. Egészséges Gerinc. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

–  Mikor és hogyan került a jóga az életedbe?

– Hiába nem érezzük a korunkat, a szervezetünk biológiai órája előrehalad. Az idő múlásával a nyirokrendszerünk lassul, ezáltal szedünk fel kilókat akkor is, ha nem eszünk többet – szokták mondani, hogy már a levegőtől is hízunk.  Három évvel ezelőtt ezért kerestem egy olyan mozgásformát, ami karbantart, nem futás, és nem az ugrálásról szól.

Ekkor került az érdeklődésem középpontjába a jóga. Eleinte idegenkedtem tőle, mert azt gondoltam, hogy ott az emberek olyan kitekeredett, furcsa pózokban vannak, amit én biztosan nem tudok megcsinálni, hiszen nem vagyok akrobatikus alkat. Mégis belevágtam, és kellemesen csalódtam.

–  Milyen változásokat tapasztaltál magadon, mióta rendszeresen gyakorolsz?

– Sokkal jobban érzem magam! Nyilván egy-egy jógaóra végére elfáradok, de ez egy kellemes, valójában feltöltődéssel teli fáradtság. Energikusabb vagyok, érzem a testemen az átalakulást.

Emellett a jógának van lelki oldala is, amivel eleinte még nem voltam egy síkon, de ma már ez is megérint. Még nem jutottam el oda, hogy teljesen le tudjam lassítani a gondolataimat, és minden mást ki tudjak zárni, amikor jógázom, de jó úton haladok, és nagyon szeretem.

Rendszeres Testmozgás. Egészséges Gerinc. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

–  Hol szoktál jógázni, és vannak-e kedvenc óráid?

– Otthon, egyedül nem szeretek gyakorolni, inkább jógastúdióba járok, mert tudom, hogy ott biztosan rászánom az időt. Győrben szinte minden típusú óra megtalálható. Három éve, amikor elkezdtem jógázni, még keresni kellett a megfelelőt, de mostanra vagy több stúdió alakult, vagy egyszerűen jobban észreveszem, mert érdekel.

Kipróbáltam már a yin jógát, ami tele van nyújtásokkal, fontos a lélegzet ereje, de ismerem a hatha jógát, az asthangát, amit szintén nagyon szeretek, és jártam power jógán is. Nekem a mai napig nagyon fontos a jógában a mozgás, úgy érzem, ez kívül-belül jól karbantart, az intenzív oxigéncserének köszönhetően pedig még a bőröm is fiatalosabb.

– Az órákon túl az Ízisz Jóga Stúdió táboraiba  is szinte minden alkalommal eljössz.

– A táborokat azért szeretem, mert azok egyfajta elvonulást jelentenek.  Nagyon fontos számomra a családom, de évente egyszer-kétszer jó kicsit elvonulni és magammal foglalkozni. Ilyenkor még intenzívebb a mozgás, ugyanakkor intenzívebb a lelki feltöltődés is.

– Mit javasolnál annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e a jóga útján?

 – Bátran vágjon bele! Ma már szinte minden városban van arra lehetőség, hogy kipróbálja az ember a jógát. Érdemes megnézni akár nyílt napokon, hogy milyen egy-egy óra, milyen a jógaoktató stílusa. Ráadásul a jógához nem kell hajlékonynak lenni, nem kell akrobatikusnak lenni, ahogy gyakorol valaki, úgyis fejlődni fog. Csak el kell kezdeni.

Rendszeres Testmozgás. Egészséges Gerinc. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .