A szívünkre nagyon vigyáznunk kell, hiszen ez a szerv a testünk motorja, ami ha nem működik megfelelően, akkor még az életünket is negatívan befolyásolja. Éppen ezért a megelőzésre kell törekednie és olyan táplálékokat szükséges fogyasztani, amelyek jó hatással vannak a szív egészségére. Most olyan recepteket olvashat, amelyeket akár szívbarát ételeknek is nevezhetünk.
Bazsalikomos-olajbogyós finomság hozzávalói:
- egy üveg zöld olajbogyó felaprítva
- 1 szardellafilé
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 2 evőkanál kapribogyó
- 4-5 darab friss bazsalikomlevél
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítése:
Pépesítse turmixgép segítségével az olajbogyót, a szardellafilét és a kapribogyót, majd adja hozzá az olívaolajat és a frissen facsart citrom levét is. Ezután aprítsa fel a bazsalikomleveleket és keverje azt is a hozzávalókhoz. Ez a paszta nagyon finom pirítóssal és nagyon egészséges is, hiszen szívbarát összetevőket tartalmaz. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel minimalizálják az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát.
Tonhalas és avokádós saláta hozzávalói:
- egy kisebb avokádó felkockázva
- 1 evőkanál fenyőmag
- bors és só ízlés szerint
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé
- egy kisebb maréknyi friss petrezselyemzöld felaprítva
- tonhal
- 2 paradicsom
- 1 fej saláta
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítése:
Kockázza fel az avokádót, mossa meg és szeletelje fel a paradicsomot, mossa meg és tépkedje kisebb darabokra a salátát, illetve vágja fel kisebb darabokra a tonhalat. Egy salátástálban alaposan keverje össze a hozzávalókat. Készítse el a dresszinget. Keverje el egy kis tálkában a citromlevet, az olívaolajat, a felaprított petrezselyemzöldet, a sót és a borsot, majd öntse a salátára. A tetejét szórja meg pirított fenyőmaggal.
Mediterrán saláta hozzávalói:
- 1 fejes saláta
- 1 kígyóuborka kockára vágva
- 1 csésze apróra vágott paradicsom
- egy kis fej hagyma vagy fokhagyma
- ízlés szerint tengeri só
- olívaolaj
- alacsony zsírtartalmú feta sajt
Elkészítése:
Mossa meg a salátaleveleket és tépkedje közepesen nagy darabokra. Mossa meg a paradicsomot és az uborkát, majd kockázza fel azokat. Keverje össze az olívaolajban a sót, a borsot és a lereszelt fokhagymát. Öntse a dresszinget a salátára, majd szórja meg a felkockázott feta sajttal.
( forrás: https://gyogyszernelkul.com/szivbarat-receptek/ )