Barion Pixel

A testsúlycsökkentés egyik leghatékonyabb módszere…

Sokan kérdezitek emailben, üzenetben és személyesen is, hogy mi a testsúlycsökkentés leghatékonyabb módszere. Több évtizedes tapasztalataim azt mutatják, hogy a leghatékonyabb módszer a szakaszos koplalás vagy böjt.

A szakaszos koplalás (intermittáló böjt) az étkezési és nem étkezési időszakok váltakozásán alapuló táplálkozási stratégia.

Nem pusztán a diétás irányzatok közé sorolható, hanem egy életmódbeli változtatást jelent, amely számos tudományos kutatás tárgya volt az elmúlt években.

Milyen formái vannak a szakaszos böjtnek?

16/8 módszer.

A legnépszerűbb forma, ahol naponta 16 órát böjtölünk, majd 8 órás időablakban étkezünk.

Kutatások, mint amilyen Varady és Hellerstein munkája, kimutatták, hogy ez a módszer javíthatja az inzulin érzékenységet.

5:2 diéta.

Hetente két nap csökkentett kalória-bevitellel. Harvie és munkatársai tanulmánya szerint ez a módszer hatékonyan csökkentheti a testzsír arányt és javíthatja a glükóz toleranciát.

Napos böjt.

A heti egy-két teljes nap böjt Johnstone áttekintése szerint segíthet az energia egyensúly fenntartásában.

Azt javaslom, hogy próbáld ki mindhárom módszert és azt építsd be az életedbe amelyik a számodra leghatékonyabb.

Nekem a 16/8 módszer működik a legjobban. Én a reggelit hagyom ki az étrendemből.

Egyébként egy 2018-as tanulmány, melyet Tinsley és La Bounty végeztek, azt javasolja, hogy kezdjük kisebb böjti időszakokkal.

A böjti időszak alatt a hidratáció kulcsfontosságú: víz, gyógynövényes tea, és fekete kávé fogyasztása javasolt böjt alatt.

Az étkezési időszakban viszont a tápanyagokban gazdag étrend a fontos: a fehérjében és rostokban gazdag ételek fogyasztása javasolt.

Meg kell, hogy jegyezzem azt is, hogy a szakaszos koplalás nem mindenki számára megfelelő.

A Patterson és Sears tanulmánya rámutat, hogy bizonyos egészségügyi állapotokban, mint például terhesség vagy alacsony testsúly esetén, nem ajánlott.

Biztos vagyok benne, hogy már hallottad a következő jelmondatot:

Mozogj többet, egyél kevesebbet.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a szakaszos böjtölés és a napi rendszeres testmozgás kéz a kézben kell járjon.

A szakaszos koplalás egyre inkább elfogadott és tudományosan alátámasztott táplálkozási megközelítés, mely hozzájárulhat az általános egészség javításához és a testsúlycsökkentéshez is.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .