Barion Pixel

Az egészséges bélrendszer lehet a kulcsa a jobb agyi egészségnek

A bélben jelentkező problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészségünket és olyan betegségekhez vezethetnek, mint szorongás vagy depresszió. Kétféle idegrendszerünk van. A központi idegrendszer az egyik, amelynek részei a koponyaagy, a gerincvelő és a környéki perifériás idegrendszer, ami az agyi idegekből, a gerincvelői idegekből és az idegekhez tartozó idegdúcokból tevődik össze. A másik az enterális idegrendszer, amelyet „második agyként” is szoktak említeni.

Az egészséges bélrendszer lehet a kulcsa a jobb agyi egészségnek:

Sokan úgy vélik, hogy az agyunk szállítja a legtöbb információt. A bél valójában sokkal több információt szállít az agyba, mint az agy a bélrendszer irányába. Bizonyára gyakran megtapasztalta idegesség, izgalom vagy stressz esetén, hogy elsősorban nem a feje, hanem a gyomra, a bélrendszere fáj. A bélben lévő problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészséget.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Több kutatás is igazolta például, hogy a probiotikumok, azaz a jó baktériumok segítik normalizálni a szorongásszerű viselkedést nemcsak colitisben szenvedő egerek, hanem emberek esetében is. A probiotikumokról azt is kimutatták, hogy szignifikáns hatást gyakorolnak bizonyos agyi régiókban a GABA-ra. A GABA egy gátló neurotranszmitter, amely jelentős mértékben befolyásol számos fiziológiai és pszichológiai folyamatot. A GABA csökkenti a stressz által kiváltott hormontermelést, amely csökkenteni tudja a szorongásos és a depressziós viselkedést.

Csakúgy mint ahogy az agyban neuronok vannak, úgy a bélben is vannak idegsejtek, beleértve a neuronokat, amelyek olyan neurotranszmittereket termelnek, mint a szerotonin, amely szintén megtalálható az agyunkban. Valójában a szerotonin legnagyobb koncentrációban nem az agyban, hanem a belekben található meg. A szerotonin kiemelkedő szerepet játszik a hangulatszabályozásban, a depresszió kialakulásában, de még az agresszió kialakulásáért is felelőssé tehető.

Aki depresszióban szenved, gyakran valamilyen antidepresszáns szert kap a kezelőorvosától, ami nem minden esetben hozza el a várt eredményt. Viszont a táplálkozási szokások megváltoztatása és a probiotikumok rendszeres fogyasztása pozitív változásokat hozhat a depresszióban szenvedő beteg számára. Ezért mindenkinek saját magának kell megtapasztalni és megfontolni, hogy első körben probiotikumokat fogyaszt, vagy olyan gyógyszert szed, ami nem biztos, hogy jót tesz az egészségének.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/az-egeszseges-belrendszer-lehet-a-kulcsa-a-jobb-agyi-egeszsegnek )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .