Barion Pixel

10 tipp, hogyan fogadj el másokat

Közismert tény: ameddig nem vagy képes elfogadni önmagad, addig képtelen leszel elfogadni másokat is. Hogy miért jelenthet ez problémát? Azért, mert ha nem tudod elfogadni akár önmagadat, akár másokat  akkor nem leszel képes az életedben felbukkanó helyzeteket asszertíven, önérvényesítően kezelni. Ez negatívan hat az érzéseidre, a fiziológiai állapotodra, a viselkedésedre – és feszültséget, szorongást okoz. 

A lelki egészséged legfontosabb alapja a reális önértékelés, az önelfogadás,  és az önbizalom, valamint a mások irányában való hasonló elfogadás és bizalom. Ez biztosítja hogy felelősségvállaló módon úgy tudd közvetíteni a saját érdekeidet, hogy közben a mások érdekeit is figyelembe veszed.  

Mi történik, ha nem tudod elfogadni önmagad, és másokat sem?

Három variáció lehetséges, és egyik sem követendő példa: 

  • passzívvá válsz: mivel értéktelenebbnek tartod magad másoknál,  előre tudod, hogy kudarcot fogsz vallani, ezért inkább a háttérbe vonulsz és motiválatlanná válsz. Kerülöd a konfliktust, ezért meg sem próbálod a saját érdekeidet képviselni.
  • manipulatív leszel: mivel nem bízol sem önmagadban, sem másokban ezért hátulról, ferde utakon ügyeskedve akarod elérni a céljaidat. Gyanakvás, alacsony önértékelés és őszintétlenség jellemez
  • agresszívvá válsz: az önbizalomhiányod kompenzálása érdekében úgy viselkedsz, mintha nem lenne senkire sem szükséged. Negatív érzéseket táplálsz mások iránt, haragszol, vádaskodsz, mindent az irányításod alatt akarsz tartani. Felsőbbrendűségedet hangoztatva mindenkit alulértékelsz.

Bármelyiket is nézed – egyik sem a vágyott  boldog és kiegyensúlyozott élet felé terelget.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

10 tipp hogyan fogadj el másokat

    1. Értékeld magad pozitívan!– az önmagadról alkotott meggyőződéseid befolyásolják az érzelmeidet, irányitják a cselekedeteidet, hatnak a kapcsolataidra.Pozitív énképpel akkor rendelkezel, ha pozitiv és negativ adottságaidat tekintve összességében elégedett vagy önmagaddal. Ha folyamatosan csak a negatív adottságaid miatt ostorozod magad –  képtelen leszel boldogulni az életben. Ehelyett inkább koncentrálj a sikereidre, a pozitív tulajdonságaidra, a mások életében betöltött jelentőségteljes szerepeidre.
    2. Csak a viselkedést és a tetteket minősítsd, ne a személyt! Mindenki tesz jót és rosszat, – ezeket a helyzeteket mindig úgy kell értékelni,hogy csak magát a tettet és viselkedést minősítsd –  akár rólad, akár másokról van szó – ne pedig a személyt.
    3. Ne általánosíts, és ne skatulyázz – azt amit nem ismersz igazán, könnyen beskatulyázhatod, anélkül hogy esélyt adnál a megismerésére. Az általánosítás is egyfajta előítélet, ami megakadályoz mások elfogadásában.
    4. Csökkentsd a feszültséget!  – ahhoz, hogy nyugodtan tudj egy helyzetben fellépni, fontos a feszültség csökkentése.  Relaxálj, meditálj – a kialakuló testi jóérzés visszahat lelkedre, és megkönnyíti önmagad és mások elfogadását. 
    5. Ne alázkodj meg, de ne is alázz meg másokat – fogadd el: mindenki más, de sem nem több, sem nem kevesebb nálad. A pillanat, az “itt és most” megélésében , és az elfogadásban csak az segít, ha  tudomásul veszed, hogy az előnyeid és a hátrányaid csak adott körülmények között tudnak érvényesülni.
    6. Határozd meg tisztán a céljaidat! – csak akkor tudod megvalósítani, amit akarsz, ha pontosan tudod mi a célod, és milyen utak vezetnek az eléréséhez. Ahogy azzal is tisztában kell lenned, hogy kik azok ezen az úton támogatnak – vagy éppenséggel gátolnak majd. El kell tudnod fogadni, hogy azok sem rosszak, akik  akadályokat görgetnek az utadba – hiszen csak a saját érdekeiket védik.  Ne nyerni akarj velük szemben, hanem mindkettőtöknek megfelelő kompromisszumot találni.
    7. Vizualizáld miként leszel nyitottabb mások felé – ha el szeretnél érni valamit, képzeld el előre a helyzetet. Vizualizáld, hogy magabiztos vagy, őszinte, és nyitott a másik fél javaslataira.
    8. Értsd meg a másik fél szempontjait – nem vagyunk egyformák – szerencsére. Mindenkinek különbözik a vágya, értékrendje, személyisége és hite. Ennek ellenére, mégis ugyanarra az eredményre törekszünk: elégedettségre, boldogságra, amelynek eléréséhez különböző utakat és módszereket választunk. Ezért az, hogy Neked igazad van, nem jelenti azt, hogy a másik félnek nincs. Próbáld minél jobban az ő nézőpontjából felülvizsgálni a kialakult helyzetet, és megérteni a szempontjait, elfogadni az érveit. Ez segíteni fog benneteket a közös  jó döntés meghozatalában.
    9. Fogadd el: mindenki más –  konfliktusok esetén is emlékeztesd magad arra a tényre, hogy attól hogy a szembenálló fél másképp gondolja, másképp látja a helyzetet, attól még  nem jobb vagy rosszabb. Egyszerűen csak más, és joga van neki is a saját véleményéhez.
    10. Ne ítélkezz az alapján, amit másoktól hallasz – győződj meg mindig személyesen arról, hogy ki-milyen. Ismerd meg, hallgasd végig, adj teret neki, hogy megértesse magát. Ha mégsem sikerül kivívnia a szimpátiádat, azt sem kell tragédiaként felfogni, vagy ítélkezni felette: attól még értékelheted, és elfogadhatod őt olyannak, amilyen. 

Fogadd el önmagad, és  teremtsd meg a belső békédet – mert az, aki önmagával rendben van, az könnyebben fogad el másokat is. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .