Barion Pixel

4 egyszerű otthon végezhető gyakorlat hátfájdalom ellen

Vitathatatlan tény, hogy nagyon sok ember küzd a hátfájdalom okozta nehézségekkel. Legyen szó szellemi tevékenységet vagy fizikai munkát végző személyről, egy bizonyos kor után felbukkannak a panaszok, és maga a fájdalom is kínzó erővel törhet rá bárkire. Van, akinél mindenféle kezelés nélkül hamar elmúlnak a panaszok, de olyan személy is akad, aki sok kezelést a háta mögött tudhat, mégsem akarnak csillapodni a fájdalmai.

Ahhoz, hogy megelőzd a hát fájdalmát, néhány egyszerű praktika a segítségedre lehet.

  1. Helyes felállás és leülés, mert ezzel is megelőzheted a gerincet ért hirtelen terhelést és a fájdalmat kiváltó hirtelen mozdulatot. Amikor felállsz a karosszékből, akkor a két karoddal fogd meg a szék karfáját, a lábaidat pedig húzd minél közelebb a székhez. A lábaid nyisd szét legalább vállszélességben, amely az egyensúly megőrzésében nyújt segítséget.

Miközben a két kezed a karfán nyugszik, tartsd egyenesen a gerinced. Lassan kezdd el kinyújtani a lábaidat, a csípőd pedig emeld a lábfejed fölé, közben a karod segítségével állj fel a székből. Leüléskor állj a széknek háttal. A lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Ereszkedj le az ülőalkalmatosságra, de ügyelj arra, hogy a hátad mindvégig egyenes maradjon. Amikor eléred a karfát, helyezd rá a testsúlyodat, majd huppanj le a fotelba.

2. Vállkörzés. Ha már megjelentek a panaszaid, néhány gyakorlat segíthet, hogy a fájdalmad enyhüljön. Ezeket a gyakorlatokat saját otthonodban könnyedén és naponta több alkalommal is elvégezheted.

Ülj le egy székre egyenes háttal, a fejed hajtsd enyhén le, az ujjaid pedig tedd a vállaidra. A könyököd nézzen előre. Maradj így 3-4 másodpercig, majd lassan fordítsd a könyököd felfelé, aztán kifelé.

A fejet emeld fel és tartsd egyenesen. Maradj ebben a pozitúrában ismét 3-4 másodpercig. Lassan hajtsd le a fejed, a könyököd ereszd le és miközben előre fordítod, végezz körkörös mozdulatokat. Maradj így pár másodpercig. Ismételd meg a gyakorlat többször egymás után.

3. Hátnyújtás. A következő gyakorlattal az ízületek nyújtását segítheted elő. Feküdj le a padlóra, a fejed alá tehetsz egy párnát is. Lassan húzd fel mindkét térded, de csak addig, míg nem érzel fájdalmat. Maradj ebben a pozitúrában és számolj el ötig.

Majd kulcsold át a kezeid a térded körül. Húzd a térdeid lassan és óvatosan a melled felé, majd engedd vissza. Számolj ötig, majd ereszd vissza a lábaidat a padlóra. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor, de ha úgy érzed, hogy többet is meg tudsz belőle csinálni, akkor emelhetsz az ismétlésszámon.

4. Deréklazítás. Maradj fekve, húzd fel a két térded, a talpad viszont maradjon a padlón. Emeld meg a medencédet, közben érezned kell, ahogyan a has izmai megfeszülnek. Emeld fel a medencédet, de közben a hát alsó része maradjon a padlón. Maradj így 3-4 másodpercig, majd ereszkedj vissza a padlóra. Pihenj egy keveset, majd ismételd meg a gyakorlatot. A medencebillentéssel az alsó hát izmait nyújthatod meg.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .