Barion Pixel

A szénhidráthiány fő veszélyei aktív sport esetén

Legtöbb hivatásos sportoló tudja, milyen fontos a megfelelő tápanyagbevitel, néhányan közülük azonban alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásával próbálják meg szabályozni testsúlyukat. Talán szükségtelen megjegyezni, hogy a sportorvosok nem tartják követendőnek ezt a példát. Ijesztő mértékben növekszik azonban ennek népszerűsége az elmúlt években a sportolók körében. Hosszú távon ez a fajta étrend komoly komplikációkkal jár, meg is nehezítheti a testsúly csökkentését.

A szénhidráthiány fő veszélyei aktív sport esetén

A szénhidrát alapvető energiaforrás, amelyre a sportolóknak a megfelelő állóképesség kialakításához szükségük van. Hiánya esetén a kimerültség gyorsabban sérüléshez, izomhúzódáshoz vezet. Mindenképpen érdemes elkerülni, de sajnos nagyon sok példa volt rá az utóbbi években. A sportolók helyes étrendje szénhidrátban gazdag.

A sportolóknak általában jóval több szénhidrátra van szükségük, mint a rendszeres testmozgást nem folytató embereknek, de a sportolók konkrét szükséglete is sok esetben lényegesen eltérő.

Verseny, mérkőzés, vagy több sportágban történő részvétel esetén fokozott szénhidrátbevitel ajánlott, mert ilyenkor a szervezet sokkal nagyobb megpróbáltatásnak van kitéve. Máskor javasolhatja az orvos a szénhidrátmennyiség csökkentését, lényeg, hogy komolyabb változtatásokat csak a vele történő egyeztetést követően eszközölj, hogy a tápanyagellátás továbbra is megfelelő legyen.

Mivel a gyors fogyást népszerűsítő, tudományos alapokat figyelmen kívül hagyó fogyókúrás programok egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg, különösen fontos az orvos tanácsa a választott étrendet illetően. Sportolók esetén a teljes testtömegből kilónként 15 g szénhidrát fogyasztása javasolt, egy átlagos 82 kilós atlétánál ez 1.230 g szénhidrátot jelent.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A szénhidrát-kalória átváltási aránya a következő: 1 g szénhidrát 4 kalóriának felel meg. Vagyis az említett átlagos 82 kg-os sportolónak 4.920 szénhidrát-kalóriát kell elfogyasztania, ez felel meg 1.230 grammnak. Ez nagyon nagy mennyiségnek tűnik, egyéntől függően valójában még többre, vagy jóval kevesebbre lehet szükség, és mindenképpen az orvos segítségével kell meghatározni.

Ne feledd, a csökkentett szénhidrátbevitel káros hatással lehet a szervezetre. Szénhidráthiányos állapotban a szervezet proteint használ fel energiaforrásként. Ez veszélyes lehet, mivel a protein az izmok működését, az izomtömeg fejlődését hivatott elősegíteni, és nem a teljes szervezet energiaellátását. Általános testi gyengeséghez vezethet a csökkentett szénhidrátfogyasztás, ami meggátolja az aktív sportban való részvételt.

Érdemes alaposan megfontolni, hogy kitől fogadsz el tanácsot a neked megfelelő étrenddel kapcsolatban. Sok edző nem ismeri a táplálkozással kapcsolatos aktuális tudnivalókat, ezért jobban teszed, ha nem csak tőle kérdezed meg, mennyi szénhidrátot és kalóriát fogyassz naponta. A célkitűzéseidnek megfelelő eredmények elérése érdekében az edződ és az orvosod tanácsát együttesen kérd ki, hogy edzett és egészséges is legyél egyben.

Egészséged megőrzése legyen a fő prioritás, de ne feledd, időnként szükséges a szénhidrátbevitel változtatása orvosi ellenőrzés mellett. Csak így lehetsz biztos abban, hogy nem károsítod szervezetedet és egészségi állapotodat. A csökkentett szénhidrátbevitelnél sokkal fontosabb a testi épséged.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .