Barion Pixel

3 életmódtipp, ami segíthet boldogan és kiegyensúlyozottan átvészelni a menopauzát

A menopauza az élet velejárója. Semmi szégyellnivaló nincs rajta, még ha sokan nem is így gondolják. Igaz, hogy azt jelzi, hogy a szervezet és a test öregszik, hogy életed egy új szakaszába léptél, és bizony a nők jelentős hányadánál a kellemetlen tünetek – izzadás, hőhullámok, hízás, hajhullás, fejfájás – is megjelennek, de te magad is sokat tehetsz annak érdekében, hogy ne a menopauza, ne a testi és lelki tünetek határozzák meg a mindennapjaid.

A koffein és alkohol minimalizálása

A menopauzába lépő hölgyeknek sem az alkohol, sem a kávé és a koffeines tea fogyasztását nem szabad túlzásba vinni.  Az alkohol nemcsak a vércukorszintre hat negatívan, de az alvást is megnehezíti, márpedig szükség van a napi 7-8 óra alvásra, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. A csontritkulás is veszélyezteti a menopauzába kerülő hölgyeket, viszont az alkoholfogyasztás felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A koffeinbevitel csökkentése pedig azért javasolt, mert a koffein nem csupán az éjszakai izzadást segíti elő, hanem a hőhullámok is gyakrabban jelentkeznek.

Az egészséges táplálkozás fontossága

Természetesen mindenkinek ajánlott az egészséges táplálkozásra áttérni, de ez különösen fontos azoknak a hölgyeknek, akik a menopauzába léptek. A legjobban a feldolgozott és a finomított ételeket kell elkerülni, mert ezek az élelmiszerek vércukorszint-ingadozást okoznak, nem beszélve arról, hogy még a bélflóra egyensúlyát is felboríthatják, sőt még a hormonegyensúlyt is megzavarhatják ezek a táplálékok, hiszen növelik a hasi zsír jelenlétét. A hasi zsírban is raktározódik ösztrogén hormon, és mivel ebben az életszakaszban már kevesebb progeszteron termelődik, így ösztrogéntúlsúly alakul ki, vagyis ezt nevezzik ösztrogéndominanciának.

Az édesség nem tiltott, de a mérték fontos

Nagyon lényeges, hogy ne az édesítőszereket kezdj el a cukor helyett fogyasztani, hiszen ezek sem tesznek jót hosszú távon az egészségnek. Inkább próbálj minél kevesebb ételbe cukrot tenni, vagy ha ez nem megy, drasztikusan csökkentsd az édességbevitelt. Hetente  1-2 szelet süteményt vagy  pár kocka csokoládét azért nyugodtan megengedhetsz magadnak.

Természetesen nagyon fontos a rendszeres mozgás is a  kornak és fizikai állapotnak megfelelően. A jóga nagy segítség lehet ebben, hiszen mindenki megtalálhatja a saját fizikai állapotának  kellemes pozíciókat, így hát jógára fel!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .